Петролният капитан

сп. Forbes | 11.11.2010

Митко Събев държи голяма част от акциите в един от най-мощните холдинги в България

Според повечето медии в България 49-годишният Митко Събев е сред най-богатите предприемачи в страната. Това е оправдано твърдение – той е председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "Петрол холдинг", както и собственик на повече от 40% от акциите на компанията (другият основен акционер е Денис Ершов). Основната фирма на холдинга – публичната "Петрол", има пазарна капитализация от около 320 млн. лв.
Преди да влезе в големия бизнес обаче, Събев е помощник-капитан на кораб. Той завършва Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, но скоро след началото на прехода основава първата си частна фирма. Влиза в петролния бизнес малко по-късно, когато по собствените му думи успява да се пребори за интересите на малки частни фирми при закупуване на горива от мастодонта "Нефтохим".
Заедно с Петя Славова през 1991 г. той създава фирмата "Феста", а през 1995 г. участва в основаването на "Юкос Петролеум" (преименувана през 1999 г. на "Нафтекс"). Истински големият удар за Събев идва през 1999 г., когато "Юкос Петролеум" става мажоритарен собственик на държавния дистрибутор на горива "Петрол".
Днес "Петрол Холдинг" е огромна структура с интереси в различни бизнес сфери. Основната е търговията с петролни продукти – "Петрол" има над 400 бензиностанции в България, дъщерни дружества на фирмата пък се занимават с превоз и съхранение на горива. Но интересите на Събев не спират дотук. Той и Ершов купуват Грандхотел "България" в Бургас, а от 2007 г. в портфолиото на холдинга влиза и луксозният спа-хотел "Поморие".
Един от интересните бизнеси на "Петрол Холдинг" е компанията за чартърни бизнес полети "Ер Лазур". Фирмата има пет малки самолета (между 7 и 14 пътници) и е уникална за България.
Самият Събев е почти постоянно във въздуха, но в последните две години намери повод да е по-често в България. Той пое управлението на бургаския футболен отбор "Черноморец" и бързо модернизира структурата на отбора. Привлече на своя страна водещи имена като Красимир Балъков и Фреди Бобич и финансира строежа на тренировъчни игрища. Ако амбициозният проект успее и "Черноморец" започне да печели титли, Събев ще направи малка революция в българския футбол.
От 2001 г. "Петрол Холдинг" е сред основните акционери в седмичното списание "Тема". Събев опита да разшири активността си в медийния бранш и през 2005 г. основа спортния всекидневник "Тема спорт". Миналата година обаче половината акции в него бяха продадени на собствениците на ЦСКА "Титан".

Стр. 131

One Response to “Петролният капитан”

  1. “Форбс” избра най-влиятелните наши предприемачи | PR&Медиа Новини Says:

    [...] Петролният капитан Митко Събев държи голяма част от акциите в един от най-мощните холдинги в България Господин Разнообразен Историята на един екзотичен бизнесмен (Младен Мутафчийски) Бизнесменът, който не спестява критиките Сашо Дончев катери бавно стълбичката на успеха и затова знае цената му Човекът медия Красимир Гергов е предприемачът с най-силно влияние в българските медии Банкер с усет за медии Цветан Василев съчетава добър финансист и добър дипломат Редакционен коментар на първото специално годишно издание на списание Forbes в България Йордан МАТЕЕВ, главен редактор [...]

Leave a Reply