Правят се по-целеви кампании

в. Пари | Деница САЧЕВА, изпълнителен директор на Intelday Solutions | 2010-04-20

Все повече ПР секторът в България се професионализира. Имаме много наситен пазар от гледна точка на ПР агенции. Може би в страната има около 100-110 агенции, от които около 60 работят сериозно и имат клиенти. Това е огромно количество, като се има предвид, че у нас общият пазар не надвишава 35-40 млн. лв. годишно. Това прави конкуренцията много сериозна. Кризата се отразява разнообразно, но по-скоро положително върху нашия сектор.
Една част от бюджетите за реклама се насочиха за ПР. В кризата клиентите търсят съвсем друг тип ПР проекти. Корпорациите например очакват проекти, които са свързани с лобиране, с изграждане на взаимоотношения с потребителски и неправителствени организации. Смятам, че ерата на ПР-а като "специалните събития", като че ли отминава или поне намалява – правят се много по-малки, но и далеч по-целеви кампании. От страна на клиентите има огромен натиск за ефективност и за конкретни резултати срещу вложените от тях пари. Вече не се изисква толкова много публична работа с медиите, колкото с конкретни общности. Особено голям интерес има към интернет комуникациите и употребата на социалните мрежи.
Използваме популярните социални мрежи, всички кампании, които организираме, имат страница във Facebook. Когато нещо се случи в рамките на тези кампании, информираме чрез Twitter. Това обаче не трябва да се възприема като панацея или да се използва просто защото е модерно.

Стр. 22-23

One Response to “Правят се по-целеви кампании”

  1. Три наши ПР агенции на финала на SABRE Awards | PR&Медиа Новини Says:

    [...] Правят се по-целеви кампании, Деница САЧЕВА, изпълнителен директор на Intelday Solutions [...]

Leave a Reply