Колко високо летят журналистите, или къде е границата на свободното слово

www.dnevnik.bg I Светлана ГЕОРГИЕВА I 2010-04-08

Исторически преглед на медийното законодателство, юридически анализ на нормативните разпоредби, санкциониращи "прекаляването" с гласността, описание на т.нар. нови медии, хронология на бедите, сполетели българската журналистика през годините (и особено през последните 20) – тази мозайка от привидно различни теми се сглобява елегантно в новата книга на Маргарита Чутуркова "Свободата на словото и нейните граници". Според авторката – доктор по комуникация и връзки с обществеността, произведението е призив към обществото да се научи да пази свободата на словото и да плаща нейната цена.

Изследването позволява исторически, юридически, научно-популярен и публицистичен прочит и това е едно от достойнствата му, наред с гладкия стил и разнообразната база от източници на информация, които ползва. Текстът е богат в културно, литературно и информативно отношение, професионално разчупен с афоризми на известни личности от Библията до наши дни и гарниран с любопитни приложения, носещи ценна информация за съвременното състояние на журналистика и за читателската ангажираност и осведоменост.

Изданието може да бъде разглеждано като първи по рода си сборник, събрал всички важни аспекти на журналистиката, правото на информация, законодателните опити и успехи за налагане на цензура, силата на човешкия глас в модерното виртуално пространство и капаните, които го дебнат. Читателят може да намери себе си в книгата и като обект, и като субект на свободата на словото, да осъзнае както своята отговорност, така и огромните възможности за гласност и получаване на информация, които животът в ХХІ век предлага.

Сред най-големите достойнства на книгата е конкретното и добросъвестно описание на повечето съдебни преследвания, издевателства на властта, както и криминални деяния срещу български журналисти, извършени по време на прехода към демокрация. Именно те дават плътността на повествованието и разкриват зловещата картина на медийната среда в България, в която свободата на словото все още често е проблематична.

"Свободата на словото и нейните граници" е втората книга на Маргарита Чутуркова (с марката на "Сиела") след "PR етика" – издание, което изследва етическото познание и нормативната база на PR-а и извежда основните параметри на публичната, корпоративната и социалната отговорност на професията пъблик рилейшънс.

Премиерата на "Свободата на словото и нейните граници" ще се състои на 14 април от 18.00 ч в зала 1 на СУ "Св. Климент Охридски". Книгата ще бъде представена от адвокат Александър Кашъмов, директор на Правната програма на Фондация "Програма Достъп до информация". Входът е свободен за всички свободни хора.

Оригинална публикация

Още по темата: У нас има автентична журналистическа общност, интервю с д-р Маргарита Чутуркова за Новината, Стара Загора

One Response to “Колко високо летят журналистите, или къде е границата на свободното слово”

  1. У нас има автентична журналистическа общност | PR&Медиа Новини Says:

    [...] [...]

Leave a Reply