Илиян Василев, председател на “Делойт България “: Общественият дебат се лишава от участие на бизнес лидерите

сп. Мениджър | 2010-02-07 

Какво би останало от "Блумбърг", Си Ен Ен или Би Би Си, ако в предаванията под имената на участниците стоеше анонимното "аналитик" или "финансист".

ЗАЩО ИМЕНАТА на компаниите не се съобщават в ефир, вероятно най-добре могат да отговорят СЕМ и професионалистите в съответните водещи телевизии. Доколкото разбирам, става дума за ограничения в закона и опасения от интерпретиране на участието на представители на различни фирми като възможност за "скрита" реклама на съответната компания. Не спирам да се чудя на това ограничение, но имам своите обяснения. Вероятно става дума за ограничения, наложени от лоша практика на някои журналисти да "търгуват" появата на бизнесмени в своите предавания. Но с антибиотик не се лекува всяка болест. Представете си какво би останало от "Блумбърг", Си Ен Ен, Би Би Си и други водещи телевизии, ако в бизнес новини или предавания под съответните имена на участници стоеше анонимното "представител на софтуерна компания", "аналитик", "финансист", "банкер" или други безлични "визитни" картички. Със сигурност трябва да има ограничения върху възможността появата в ефир да се използва за рекламиране на компания, неин продукт или начинания. Разбира се, че доброто медийно присъствие на представители на отделни компании, дори когато е по повод, несвързан пряко с бизнеса на съответната компания, може да има общ благоприятен ефект върху обществения образ на тази компания. Обществото все пак се състои от потребители.
Ограниченията със сигурност карат много добри водещи, редактори и продуценти да избягват поканата за участие и представянето на водещи бизнесмени, за да избегнат неприятности. Дори когато представителят на деловите кръгове е авторитет по обществено значими теми. Никаква тайна не е, че успешните бизнесмени могат да бъдат полезни на обществото и публичното управление в намирането на верните решения, особено в трудни времена. Най-малкото защото публичното управление и сега, и в бъдеще ще заема все повече добри практики от корпоративното управление.
Не изключвам и възможността подобно ограничение да е запрограмирано, т.е. скрито насочване на бизнеса към рекламния пазар. Някакво логично обяснение винаги може да се намери, защото винаги има законни интереси. Лошото е, че обществото се лишава от пълноценното участие на своите бизнес лидери в дебата за посоката и темповете на развитие на нацията.

Стр. 53 

Още по темата от брой "Февруари 2010" на сп. "Мениджър":

Загубени в новините

Антоний Мангов, заместник програмен директор на Нова телевизия: Очакваме новият медиен закон да либерализира споменаването на компании в ефир

One Response to “Илиян Василев, председател на “Делойт България “: Общественият дебат се лишава от участие на бизнес лидерите”

  1. Загубени в новините | PR&Медиа Новини Says:

    [...] Илиян Василев, председател на “Делойт България “:… [...]

Leave a Reply