3 стъпки за успешна experiential кампания

www.bgsmart.com I 08.07.2014 г. 
 

 

 

Experiential маркетинг кампаниите или т.нар. кампании чрез преживяване набират голяма скорост с всяка изминала година. Приносът им към creative и дигиталните маркетингови кампании се усеща все повече и това не е изненадващо с оглед средата, в която се развиват:

- Супер-свързаността и факторът „интернет“ са водещи в областта на увеличаването на продажбите;

- Марки като Amazon, Ebay и другите по-големи започват да доминират, правейки големи пазарни проучвания и предлагайки конкурентни цени;

- Рекламната индустрия и консуматорите са изцяло в ритъм с тези тенденции – едните ще похарчат 57 милиарда британски лири за дигитални реклами през 2014-а, докато другите се очаква да похарчат 31 милиарда британски лири годишно за пазаруване през мобилни приложения;

С оглед тази експлозия на информация и канали, марките започват все повече и повече да мислят за това как да останат „свежи“ и как да бъдат номер едно сред конкурентите си, разпростирайки се върху различни информационни канали. Как агенциите и мениджмънта на компаниите могат да измислят кампании, които да вършат работа в толкова разноцветен дигитален свят?

Има много различни твърдения, но има консенсус върху това, че съдържанието което се произвежда, трябва да бъде наистина качествено. Марките трябва да следят от близо и да разпространяват своето съдържание за да увеличат ангажираността към него и респективно продажбите си.

Това от своя страна допринася за развитието на experiential сектора на маркетинга. До скоро считахме преживяването и предложението за семплинг по време на кампанията за ключови за успеха, но през последните години, години на преход, интегрирането им в дигиталния информационен канал стана водещо за добрата маркетингова кампания.

Първоначално, дигиталните канали предложиха на бизнеса възможност да се проследява възвръщаемостта на инвестицията (ROI). Сега каналът се използва за изработката на изцяло интегрирани кампании, които предлагат едновременно преживяване с марката и дигитално съдържание. Една успешна кампания трябва да работи както в дигиталното пространство, така и в реалния живот.

1. Креативен прочит на заданието

Когато се изработва кампания, креативните елементи се мислят така, че да работят в реална ситуация, на места, където хората могат да закупят продукта ви и се изработват така, че да предават идеите на вашата марка. В дигиталната ера, прякото представяне на вашия продукт никога не е било толкова важно.

След това трябва да се помисли дали съдържанието ви може да има живот в интернет пространството и след събитията. Жизнен текст и лъскави визуализации вършат страхотна работа. Трябва да се има предвид, че хората стават все по-внимателни когато дават своите „лайкове“.

2. Публикуване на съдържанието

За да постигне максимална публичност, марките трябва сами да публикуват съдържанието, свързано с техните кампании. Трябва да се помисли внимателно върху това кога и къде точно да става това публикуване и по какъв начин. Позиционирането на събощението е ключово за успеха на кампаниите, с оглед множеството информационни канали.

Най-добрият сценарий разбира се публиката да е толкова впечатлена от вашето съдържание, че сама да го препубликува и да го споделя със свои приятели.

3. KPI-та

Измерването на успеха в социалните мрежи от доста време насам се доказа като показателна метрика за успеха на кампанията. Кодове за онлайн отстъпка например за чудесен начин за измерването на вашите продажби в резултат на действията които сте предприели.

Важно е обаче, елементите които измервате, за да установите успеха на вашата кампания, да обхващат всички важни цели. Наличието на информация в реално време е голям бонус и трябва максимално да се възползвате от този факт. За да имате максимална възвращемост на своята инвестиция е допустимо да правите малки корекции в хода на кампанията.

Като заключение може да бъде казано, че марка, която интегрира своите ATL и BTL активности заедно с дигиталните си каналаи, отваря вратата към сериозен успех на пазара и увеличаване на своите продажби.

Damian Clarke, изпълнителен директор и основател на агенция Undercurrent

 

Оригинална публикация 

Leave a Reply