Кафяви стандарти за ЕС

Capital.bg I Мила ЧЕРНЕВА, Росен БОСЕВ I 4.08.2016

Под слогана "Българско председателство" едни пари отиват при правилните хора и медии

"Иска ми се да направим публични конкурси – за логото, за знака на председателството и за това какво е мотото му", казва през март вицепремиерът Меглена Кунева по повод поверената й подготовка за ръководството на Съвета на ЕС. Няколко месеца по-късно публични конкурси още няма. Има обаче похарчени пари за "пилотна" публичност – на тъмно, без състезание, в жълто-кафява комбинация от медии: сайтовете "ПИК" и "Блиц", наречени агенции, и вестник "Стандарт" плюс сайта му – също агенция.

Разкритието направи първо д-р Тони Филипов (псевдоним на журналиста Стойко Тонев), в коментар в сайта reduta.bg за Отчета за изпълнението на плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. От документа стана ясно, че през есента на 2015 г. пилотната разяснителна кампания за председателството е поверена срещу 20 хил. лв. именно на споменатите агенции. Скандалът бе поет от ClubZ и се оказа, че зад сравнително малките суми стоят проблеми, показателни за целия процес на координация около председателството – или липсата на такава.

Един интересен половин милион

Да започнем оттам, че след новината никой не пожела да поеме отговорност. Потърсена за обяснение – тъй като именно тя отговаря за подготовката на българското председателство, от екипа на вицепремиера Меглена Кунева обясниха, че на този етап комуникационната стратегия е била отговорност на Министерството на културата, тъй като през 2015г., когато са подписани договорите с въпросните сайтове, все още не е бил отпуснат бюджет за председателството.

Работната програма на комуникационната стратегия за ЕС всяка година се приема с решение на правителството, средствата са от държавния бюджет и се разпределят между различни институции и инициативи, обясняват от там. "През 2015 г. няма определен бюджет за подготовка на Българското председателство. Затова се е приело, че средствата от Комуникационна стратегия на Република България за ЕС за годината могат да се изразходват за инициативи, свързани с председателството. Като водещо тематичната работна група "Комуникационна стратегия и културна програма", Министерството на културата е имало ангажименти, свързани с комуникационната стратегия, и за да ги изпълни е поискало да му бъдат отпуснати средства".

Според отчета за 2015 г. в рамките на тази стратегия са изхарчени 404 331,32 лв. от предвидените 500 000.

Първоначално министър Вежди Рашидов също отрече да има общо с подписаните договори. "В началото комуникацията трябваше да бъде при нас. Бях започнал да подготвям програма заедно със заместник-министъра си. Но и НДК вече не е при мен, и комуникацията. Никакви пари не съм харчил", казва той пред "Клуб Z". От отговорите на пресцентъра ден по-късно става ясно обаче, че все пак комуникацията е била при тях и именно министерството е сключило договора.

Една фирма с много връзки

"Парите са дадени от министерството на културата, но не директно – те са избрали фирма, която след това е преценила кого да наеме да свърши работа", обясни пред "Капитал" източник от кабинета. От ведомството на Рашидов уточниха, че договорът е с директно договаряне, тъй като сумата е под 20 хил. лв., и е подписан от тогавашния директор на Правна дирекция в министерството. А сайтовете са избрани по предложение на фирмата-изпълнител.

Това е обяснение е смешно по две причини. Първо, защото именно такава беше схемата за раздаване на пари на печатни медии през целия първи програмен период – през медия-шопове или агенции, свързани с определени издатели, които умело потъваха в дебрите на търговския регистър. И второ, защото е абсолютно очевидно с кои медии ще работи фирма "Сайн Вижън" ООД, която е получила договора за пилотна разяснителна кампания в медиите от Министерство на културата.

"Сайн Вижън" ООД е собственост поравно на съпругата на Недялко Недялков – Милена Трандева, и видния масон Димитър Недков, който е близък и до издателката на "Стандарт" Славка Бозукова. На ул. "Чарлз Дарвин" 14Б са регистрирани голяма част от фирмите на Недков, това е адресът и на "Пи Комюникейшън", която седеше зад сайта blitz.bg, в чиято управа влиза Бозукова. Фирмата се обслужва от адвокат, който обслужава и фирмите около сайта ПИК.

"Сайн Вижън" се управлява от Милена Трандева и Зорница Гаврилова, която заедно с Бозукова е в борда на друго дружество – " Мастър Пи Ар". Негови собственици с по 50% са Тодор Батков и Славка Бозукова. Самата Гаврилова е репортер във в. "Стандарт".

Така предаването на посланията на председателството се оказва във в. "Стандарт", агенция "Стандарт нюз", агенция "Блиц" и агенция "Пик". Каква работа вършат тези избраници? В периода ноември-декември 2015 г. в съдържанието им има над 40 публикации с таг "председателство", пише в отчета. На въпрос какъв резултат е постигнала въпросната пояснителна кампания от Министерство на културата отговарят с "договорът е изпълнен на 15.12.2015 г." Няма и какво друго да обяснят, защото истината е, че тези кампании не се измерват с нищо друго, освен с брой публикации по дадена ключова дума.

Мътно кафява група

През август 2015 г. четирите медии обявиха създаването на обща рекламна платформа. Тогава Славка Бозукова купи и сайта "Блиц". Редакционната политика на новия медиен съюз бе поета от собственика на "Пик" Недялко Недялков. Година по-късно Недялков вече не е част от групата и публично твърди, че "Блиц" и "Стандарт" са собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Най-същественото в случая е, че Министерството на културата е възложило информирането на българските граждани за предстоящото председателство на ЕС на група, в която поне два участника не спазват дори елементарни медийни стандарти. Да наречеш "Пик" и "Блиц" медии означава да си затвориш очите пред очевидното. Те не само са свързани помежду си, но често разпространяват изцяло лъжлива информация.

Докато се разглеждат публикациите на "Пик" с таг "председателство", се виждат и заглавия като "Натрисат ни още бежанци? ЕС умува за създаването на допълнителни мигрантски центрове на Балканите" или "ЕС умува как да напълни Балканите с центрове за мигранти" – това е в същия период, за който са получавали пари. Малко след изтичането на договора пък, през март тази година, ПИК ще напише "СУПЕР СКАНДАЛ! ПИР по време на криза! Кунева си заделила 2 милиона за реклама! Вместо парите да отидат за линейки, слугинята на Брюксел ще ни се надсмива от екрана!". Това между другото, е когато вече вицепремиерът отговаря за парите за председателството, вместо министерство на културата.

Едно председателство, много възможности

Докато Министерство на културата е отговаряло за комуникационната стратегия за ЕС, то е сключило още няколко интересни договора. Една поддейност е "Изработване на концепция за работа с медиите и пилотно обучение на журналисти във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018г."

Източници на "Капитал" казаха, че самото обучение е станало точно след подаването на оставката на министъра на правосъедието Христо Иванов, затова журналистите са проявявали повече интерес към тази тема, отколкото към председателството. Договорът е сключен с "Бизнес ПР" за 16 666 лв. Фирмата е собственост на Румен Дедиков, който я основава през 2011 г. под името "АГРОБИЗНЕС ПР". Името му се появи покрай поръчките на бившия министър на земеделието Мирослав Найденов по програмата за развитие на селските райони по време на първия мандат на ГЕРБ.

От търговския регистър се вижда, че пълномощник на "Бизнес ПР" първо е бил адвокатът Юлиан Пекунов, а впоследствие – Виктория Цветанова Иванова. Адресът и трите имена на Иванова съвпадат с тези на управителя на фирмата "Рашидов 2014" ЕООД, собственост на… сина на министъра на културата Вадим Рашидов.

Има и друго задание – за "Изработване на концепция за тема/визия на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018г.", възложено на "ПИ АР КЛУБ" ООД отново за 16 666 лв. Тази фирма е създадена в края на 2013 г. от Мирослав Иванов, бивш съветник на Мирослав Найденов, а по настоящем – PR на Меглена Кунева. През април 2015 г. той прехвърля фирмата на сестра си – Гергана Иванова. Пълномощник на дружеството пред Агенцията по вписванията е отново Юлиан Пекунов.

Стойностите на всички тези договори неслучайно са ниски. Според Закона за обществените поръчки проекти и задания под 20 хил. лв могат да бъдат възлагани без търг. Затова и за изброените поръчки не е имало конкурси, а договорите са подписвани с избрани от Министерство на културата фирми.

Защо това е проблем

Меглена Кунева и нейната дирекция отрекоха да са имали участие или да са знаели за тези договори. Те не са и с европейски пари, защото от дирекцията на Томислав Дончев също отрекоха да са знаели. Така Министерството на културата остава основният отговорник за тях, макар че ролята му изглежда като изпълнител на договорки и с различни лица и институции.

Това е поредното петно върху "прозрачното председателство", което Кунева обещава навсякъде. Преди време стана ясно, че сайтът му е правен от "Билдинг пропъртис холд" ЕООД, чийто управител е Веселин Тодоров. Освен управител на "Сиела", той е и член на Националния съвет на партията "Движение България на гражданите", чийто лидер е Кунева. Онзи договор също е бил платен от парите от комуникационната стратегия. Сега излизат нови договори, сключвани в името на председателството, които изглеждат повече като раздаване на пари, отколкото като вършене на дейност с ясни цели.

И това е само началото: остават още цели 150 млн. лв. да бъдат похарчени преди България да поеме ръководството на Съвета на ЕС на 1 януари 2018 г. От тях 2,2 млн. лв са за публичност и още не са пипани. От екипа на Кунева продължават да уверяват, че когато се създаде Националният център по подготовката и провеждането на българското председателство, всички обществени поръчки и задания ще минават през него, а приоритет ще е прозрачността. Може и да е така. Бъдещето може и да е различно. Настоящето обаче си прилича по всичко с миналото.

Оригинална публикация

 

One Response to “Кафяви стандарти за ЕС”

  1. fil Says:

    ЛИЦЕТО НА ЦСКА

Leave a Reply