Асен Григоров, продуцент на “Здравей, България” по Нова тв: Политическото токшоу сутрин вече фалира

в. 24 часа | Диана КЪНЧEВА | 2010-03-04

- Поздравления за старта, г-н Григоров. Засега Лора Крумова и Никола Стойнов се справят добре, защо се спряхте на спортен журналист за водещ?

- Търсихме комуникативен и с широки познания и интереси водещ, който същевременно познава добре телевизионната технология. Трябваше да стои добре в двойка с Лора Крумова и да е симпатичен на аудиторията. Коко Стойнов отговори в най-голяма степен на тези критерии.

- Какъв искате да е сутрешният ефир на Нова тв?

- Бърз, реактивен и близък до интереса на зрителите. Да събужда, информира и провокира. Скоро ще направим така, че да мислим заедно със зрителите си в сутрешния ефир – ще ги питаме за важна тема от деня, те ще ни отговарят и това бързо ще се вижда на екран.

Нова тв винаги е била в някакъв смисъл алтернатива на консерватизма в електронните медии и ще се опитаме това да е черта и на “Здравей, България”. Говоря за информационна алтернатива – повече гледни точки, повече възможности за зрителите да си направят и изводи, и избор на позиция по определена тема.

- Има ли нещо, което ви е дразнило, като сте гледали Лора и Милен? В каква посока ще са промените?

- Предаването досега отговаряше на друга концепция – нашата цел е да се конкурираме сериозно с останалите национални телевизии и да създаваме повече собствено съдържание – репортажи, разработки и т.н.

- Успявате ли засега, доволни ли сте от старта?

- Доволни сме и делът ни в сутрешния ефир расте. Изглежда революционно, но за 10 дни има ръст на аудиторията ни. Истината е, че има още много работа. Сега се вижда конструкцията, оттук нататък ще се пълни с нови неща.

- Защо започнахте с репортерския сериал за "оперативно интересните лица". Това ли трябва да гледа българинът сутрин?

- Българинът гледа оперативно интересни лица сутрин, обед и вечер. Гледа ги как заемат позиции в различните власти. Българинът за съжаление и гласува за оперативно интересни лица, и ги избира за народни представители, кметове и общински съветници. Ако зрителите имат повече информация, обобщена и добре разказана, освен че е интересна, може и да е полезна в бъдеще. Между другото първият сериал няма някакъв особен скрит смисъл – това беше просто една от идеите на екипа.

- Имате ли амбицията на всяка цена да вадите новини от гостите си, или ще коментирате и анализирате събитията от предишния ден?

- Ако имате предвид на всеки пет минути студиото на “Здравей, България” да се изпълва с радостни крясъци “Имаме новина!” – не. Целта ни е разговорите и събеседниците на предаването да са обърнати напред – към това, което предстои да се случи и какво следва от това.

- Защо Юлиян Вучков и Мон Дьо не остават при вас?

- Форматът на предаването предполага насищането с повече информация. Новините са нашето шоу.

- Защо не се разбрахте с Диана Найденова и какво ще стане с рубриката "Закуска за шампиони"?

- Не бих искал да вадя подробности от разговорите. Рубриката ще продължи с Лора. Първото излъчване беше добро, успяхме да подберем хора със собствено мнение и биографии, без да се занимават професионално с политика, като Пламен Константинов, Найо Тицин, Иван Михалев, Кънчо Стойчев. Получи се добре.

- Не дублирате ли пресклуба, който беше в БНТ?

- Трябва да гледаме напред и да търсим промяна във форматите. Пресклубът беше успешен формат за двете години в БНТ, сега трябва да се развива и адаптира към новата среда.

- Какво ще прави Иван Михалев?

- Ще работим по темите, по които той е силен – разследването. Ще се включва със самостоятелни материали и като коментатор.

- Съгласен ли сте с Георги Лозанов, че сутрешният блок като политическо токшоу е пред фалит?

- Вече е фалирал. Форматът, в който рано сутрин един водещ седи срещу един политик и 30 минути си говорят, е далече от динамиката на едно предаване, от динамиката, с която активните хора се събуждат. Това предполага много по-наситена информация, свързана с всекидневието, много по-бърза смяна на темите.

- Всъщност защо приехте да сте продуцент на сутрешен блок отново? Не е ли това връщане назад?

- Моята амбиция е да променям. За първи път работя в комерсиален формат в добрия смисъл на тази дума – не само да се съобразявам с рейтинги, а и да се променям с нагласите на аудиторията. Това е страшно предизвикателство, смятам колко телевизора са се включили и изключили на определени теми. Връщане назад няма.

- Има тенденция сериозната журналистика да отива в мрежата. Така ли е?

- Това са две теми – публиката и сериозната журналистика и медиите и сериозната журналистика. Ако на мен нещо ми е интересно, това не значи, че на публиката е интересно. Има и трети момент – определени журналисти започват да се иконизират и отказват да се адаптират към медийните реалности. Това само по себе си ги изхвърля от бизнеса. Живеем динамично и ако сам не тичаш напред – си умрял.

Стр. 23

One Response to “Асен Григоров, продуцент на “Здравей, България” по Нова тв: Политическото токшоу сутрин вече фалира”

  1. Лора Крумова минава в редиците на БТВ – с видео » СВЕТСКО » Скандално Says:

    [...] другата звезда от „Здравей, България”, Милен Цветков, смени няколко работи. След като Нова го [...]

Leave a Reply