Интервю с Искра Ангелова, лице на Българската Коледа

Дарик радио, Дарик кафе | 2009-12-26

Искра АнгеловаВодещ: Актрисата и лице на БНТ Искра Ангелова е първият гост на коледното издание на Дарик кафе. Искра беше водещ на благотворителния концерт „Българската Коледа” заедно с новинаря Андрей Захариев. А „Българската Коледа” е инициатива, за която поне аз мисля, че си струва да се говори, защото за седемте години, откакто тя съществува по време на нея бяха събрани близо 15 млн. лв. и с тези пари беше помогнато за лечението на над 400 български деца, беше купена апаратура за повече от 90 детски клиники и лечебни заведения. Добро утро, Искра! Честита Коледа! Как ти се струва тази сума – 1 516 185 лв., която беше събрана до снощи в „Българската Коледа”? Аз си признавам, че ми е леко малка, в сравнение например с миналогодишния концерт, за сравнение ще ти кажа – 2 229 000 лв. имахте тогава след него.
Искра Ангелова: Да, миналата година беше изключително успешен концертът, и цялата кампания. Но както знаеш, няма да е нещо ново, в момента сме в тежка финансова криза, всички хора са уплашени, харчат много по-малко, изобщо са се поограничили. Това е абсолютно логично.
Водещ: Искра, моля те, иди в мола, да видиш хората как са се ограничили.
Искра Ангелова: Ама Теди, те се разхождат. Те идват от селата, разхожда се из мола, пият кафенце. Кой пазарува? Аз много рядко виждам някой с торбичка в мола. Аз чух от един таксиметров шофьор, че имало такива моладжийки, които си идвали с торбички от къщи и си ги разнасяли там.
Водещ: Моладжийки, колко хубаво определение. Аз ти признавам, че обикновено след всеки благотворителен концерт на „Българската Коледа” си задавам въпроса защо в държавата, в която живеем по време на един риалити формат могат да се изпратят повече есемеси, отколкото събира кампанията?
Искра Ангелова: Може би защото сме сеирджии, може би защото живеем много лошо и нямаме личен живот и затова ни остава да гледаме живота на другите по телевизията. Не знам, общо взето готови сме…
Водещ: Да спасим Тодор Славков от изгонване, отколкото да пуснем…
Искра Ангелова: Всичко това е плод на разочарованието ни. На големите ни надежди…
Водещ: От думата «благотворителност», или?
Искра Ангелова: Не, изобщо, от живота ни. Големите надежди и мечти се изпариха по някакъв начин в един момент от тези 20 години, не знам точно кога, и в момента ние станахме много по-цинични, много по-груби, много по-арогантни, и съответно и сеирджии. И риалити форматите обслужват тази наша черта. Аз си мисля, че не това е, което българите искат да гледат по телевизията обаче. Тоест струва ми се, че по-скоро започна да става обратното, те го гледат, защото го дават.
Водещ: И като дават предимно това, те просто гледат това, което дават.
Искра Ангелова: Те нямат алтернатива много-много, да. В този смисъл се радвам, че работя за БНТ, защото тя прави изключение в това отношение. Не може моралното ниво, моралната летва да се свали толкова ниско. Не можеш да предлагаш на зрителите някакви страшни мерзости, вулгарен език, безумни глупости. Не можеш да твърдиш, че българите са това, тези примери, които показваш по националните медии. Ние не сме това.
Водещ: А как една кампания като „Българската Коледа” може да се опази от всички спекулации, които вървят през годините около нея, по-скоро интерпретации за това какво представлява тя. Защото 7 години след началото й продължава да се гледа от някои хора на нея като евтин пиар от страна на президента например.
Искра Ангелова: Да, аз съм спорила много с мои приятели по този въпрос. Според мен именно президентът в една държава е човекът, който има лостовете и начините да събира пари и да ги влага на правилното място в такъв формат. Тоест там сме сигурни, че няма скрито-покрито, просто институцията го задължава. В този смисъл е много по-добре, че един президент е решил да го прави, отколкото да не го прави. Всеки би могъл да застане настрана и да не извършва такова нещо. Какво значи пиар? Името му вчера беше споменато само веднъж, и то зорлем. Аз не влагам никакъв политически смисъл в участието си в тази кампания.
Водещ: Въпросът може би на хората по-скоро е защо ако държавата разполага с тези лостове, за които ти казваш, и безспорно ги има, и може да ги използва през останалото време от годината.
Искра Ангелова: Държавата разполага с бюджети, очевидно бюджетът им не е достатъчен, за да помогне на всички, очевидно има една работа за вършене и тя е свързана с животите на едни деца. И аз лично, Искра, предпочитам да я свършим ние, президентът, певците, новинарите, или който там се включи, вместо те да измират и да са болни. Очевидно държавата не може да се справи и с този проблем. Изобщо, аз по принцип като либерталианец и капиталист не възлагам много надежди на държавата по принцип. Държавата е там, а да опазва горе-долу правата на гражданите, да регулира, да вкарва престъпниците в затвора. Но по принцип човек трябва сам да действа.
Водещ: Това е така, но тук пък идва въпросът докога в България този тип благотворителни предавания ще се случат. Те не са прецедент в телевизионните ефири по света, но…
Искра Ангелова: По света също се събират много средства за благотворителност чрез телевизионни предавания.
Водещ: Факт. Но събират пари за белите мечки, тяхното опазване, а не 50 хил. лв. за ковьоз, който няма в болници дори в София, което е абсурдно според мене.
Искра Ангелова: Да, ето на този въпрос аз не мога да ти отговоря. Може би трябваше да бъде например министърът на здравеопазването.
Водещ: Аз не очаквам верният, точният отговор от теб, всеки един от нас обаче си има обяснение на този въпрос. И както ти каза, не възлагаме кой знае какви надежди на това, което би могла да направи държавата. Затова пък има много смисъл в „Българската Коледа”, която прави нещо, макар и веднъж в годината. Аз си мисля обаче, че този концерт може да се случва не само веднъж в годината, не само по Коледа, не само от декември до края на месеца да се събират пари за „Българската Коледа”.
Искра Ангелова: Да, ама дали някой би…Да, би могло, разбира се, разбира се.
Водещ: Другото, което си мисля е за личния пример на популярните хора като теб, който е изключително важен в такива кампании. Кажи ми ти например с какво си помогнала на някое от децата на „Българската Коледа”? Ти участваш и в други благотворителни инициативи като „И аз мога” например, за която ще говорим малко по-късно в Дарик кафе.
Искра Ангелова: Аз лично не съм помогнала с нищо на конкретно дете, т.е., аз смятам, че докато ние всички си говорим и искаме да отидем в някоя болница, примерно „Мак Доналдс” прави всяка година една благотворителна кампания. Тя е свързана с Международния ден на детето и с едни дечица, болни от рак. Една година ходихме да ги видим в ИСУЛ. По-тъжна картина през живота си аз никога не съм виждала. Беше ужасно! Но ти, и аз, които работим по цял ден на много места и т.н. много рядко намираме време реално, колкото и да ни се иска, да отидем наистина в един дом за сираци, да им занесем нещо, или да отидем наистина в една такава болница и да попитаме от какво имате нужда. Затова си мисля, че такива кампании са много полезни, защото ние всички можем реално да извършим това, и то да има реална стойност и смисъл да се реализира, вместо само да си приказваме, и да казваме колко хубаво, да, ще ида един ден в един дом, да… Това са прости начини да се улеснят хората да помогнат и да бъдат добри, това което повтаряхме снощи цяла вечер, защото вече не сме добри. Не знам как сана това, в последните години особено много се увълчихме…
Водещ: Аз затова хич не харесвам някой като тръгне да обяснява колко сме човечни, колко сме състрадателни.
Искра Ангелова: Ти измини това разстояние от нас до тук, ако не е празник, да видиш колко души как ще те погледнат, ако караш кола какво ще ти кажат през прозореца на своята. Изобщо изключително на джунгла. Защо така се превърна този град на джунгла, не знам. Едно време, не че сега звуча като леличка, ама едно време някак си не беше така.
Водещ: По цивилизована история.
Искра Ангелова: Ама наистина хората много освирепяха. Това защото са нещастни, защото са бедни, защото нямат надежда. Хубаво ама, все пак какво ти пречи, навсякъде по света се усмихват хората. Ив Албания се усмихват, и те са бедни. Не знам, усмихват се, радват си се, не се псуват по улиците. Тоест всякакви такива кампании биха могли да звучат помпозно и фалшиво, но ето например вчера, аз бях страшно щастлива, защото всички певци, които излязоха на тази сцена, всички водещи на БНТ го правеха истински, от сърце. Нямаше, и за миг нямаше фалшива нотка, иначе бих усетила. Или някакъв патос.
Водещ: Някой, който да се е напънал. Добре, да кажем на нашите слушатели, че всъщност все още могат да се изпращат есемеси, на 1117, или пък да се обадите на 09001117 и така ще дарите 1 лв. на дете в беда. Това можете да го направите до края на годината. А сметката, банковата сметка на „Българската Коледа” ще бъде отворена до края на януари. Можете да я видите в официалния сайт на кампанията, който е bgkoleda.bg. 

Leave a Reply