Юбилеен концерт Христина Лютова и каба трио „Родопея”

М. Милев I 30.08.2010

Юбилеен концерт „Плáнино, стара плáнино” на именитата изпълнителка на автентични и обработени родопски фолклорни песни Христина Лютова и каба трио „Родопея”.

Смолян /14 октомври 2010 г./ – Юбилеен концерт „Плáнино, стара плáнино” на именитата изпълнителка на автентични и обработени родопски фолклорни песни Христина Лютова и каба трио „Родопея”.

Юбилейният концерт „Плáнино, стара плáнино”, по повод 70-годишнината на народната певица Христина Лютова, ще се състои на 14 октомври 2010 г. от 19.00ч. на сцената на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”, Смолян в навечерието на празника на град Смолян. Специални гости на юбилейния концерт са Валя Балканска; квартет „Славей”, основан от Надка Караджова; инструментални солисти от националния ансамбъл за народни песни и танци "Филип Кутев"; фолклорен ансамбъл „Родопа”, Смолян; каба трио „Родопея”.

Христина Лютова е създател на каба трио „Родопея”, в което пее заедно с дъщеря си Мариана Павлова и Силвия Ненкова. На 14 октомври заедно ще представят едни от най-чувствените родопски песни – „Плáнино, стара плáнино”, „Очи, чорни очи”, „Росни ми, росни, росице” и др.

Юбилейният концерт на Христина Лютова и каба трио „Родопея” се провежда със съдействието на Община Смолян, фирма „Родопея – Белев”, музикална компания „Гега ню” и издателство "Камея". Медиен партньор на концерта е Българската национална телевизия.

През месец май 2010 г. именитата народна певица и почетен гражданин на Смолян Христина Лютова отбеляза своята 70-годишнина. Родена е в Смолян през 1940 г. с рядка природна дарба – мощен, плътен и богат на цветове алт, заради който заслужено е наречена гласът на Родопа планина. Потомка е на прочути родопски родове. От тях е наследила таланта, песните и борбения си дух.

В продължение на 30 години е солистка в смолянския ансамбъл „Родопа”. Голям е приносът й в издирването и запазването на над 400 автентични песни; 40 от тях се пазят в Златния фонд на Българското национално радио. Нейното изкуство е аплодирано във Франция, Куба, Холандия, Русия, Гърция, Мексико, Беларус, Чехия, Корея, Германия, Унгария и в много други страни.

За повече информация посетете http://www.wix.com/lyutova/hristina или страницата във Фейсбук

За контакти:

Д. Звънчаров, 0887 71 35 17, zvantcharoff@yahoo.com,
М. Милев, 0884 40 74 74, milev.miroslav@gmail.com 

One Response to “Юбилеен концерт Христина Лютова и каба трио „Родопея””

  1. М. Милев Says:

    „Най-знаковото в предстоящия празник на град Смолян тази година е символичното му обвързване с бенефиса на Христина Лютова. Безкрайно се гордеем с Христина – един значим за нас човек, родом от Смолян, която повече от 50 години продължава да пее. Тя носи в душата си песента, Родопа, магията на планината, фолклора, а самата тя е една човешка магия. И няма родопчанин или друг човек, докоснали се до нея да не са усетили духа на Родопа планина. Предстои ни празник, предстои ни поредната годишнина свобода, достолепие, присъствие на българския дух в Родопите, които трябва да опазим. Затова на 21 октомври ще издигнем 22-метрови знамена с българския трибагреник на пет знакови места в общината. Планината е символ на българското, на родолюбието, на патриотизма. А българското, родолюбието и патриотизма не могат без хора като Христина, без българския фолклор, който за Родопа планина е най-важният.”

    Доря Янкова, Кмет на Община Смолян

Leave a Reply