Жюстин Томс, експерт по дигитален маркетинг: Facebook не е панацея в маркетинга

в. Пари | Елена ПЕТКОВА | 26.07.2011

 

През втората половина на 2011 г. ще настъпи ерата на мобилния маркетинг в България

►Госпожо Томс, какви нови тенденции в развитието на онлайн маркетинга наблюдавате?

- Средата е до ста динамична. Миналата година беше бумът на мобилния маркетинг в световен мащаб. У нас той се очаква през второто шестмесечие на 2011 г., защото според прогнозите тогава хората, които притежават смартфони с достъп до интернет, ще се увеличат три пъти. Тук вече говорим за тенденции в маркетинга, свързани с геолокациите, мобилния интернет и мобилния маркетинг. В този ред на мисли вече не говорим за онлайн маркетинг, а за дигитален маркетинг.

►Къде поставяте социалните мрежи. Колко силен маркетингов инструмент са те?

- Те вече са по-скоро масово явление. Всички компании, които рекламират в интернет, опитаха и социалките. Едни се опариха, за други се оказаха доста успешни, но така или иначе те не са панацея. Не могат да служат добре на всеки.


►За кои типове бизнес социалните мрежи са успешен модел на реклама?

- За масовите продукти и за понишовите продукти. Фирмите, които още от миналата година рекламират в социалните мрежи, се научиха, че не може да инвестират целия си рекламен бюджет в тях. Те разбраха, че няма как кампанията им да е успешна без класическо медиякупуване и присъствие в интернет, каквито са банерите, дисплей рекламата.

►Тоест успешният модел в момента е хибриден?

- Да. Той интегрира най-различни канали и инструменти. Това прави работата на маркетолозите много трудна, защото те трябва да са експерти по всичко.


►Има ли наистина увеличение на дела на рекламните бюджети на компаниите за интернет?

- В началото на кризата всички очакваха да се очертае такава тенденция и в световен мащаб, и у нас. Факт е обаче, че не се случи, защото традиционните медии реагираха доста гъвкаво – свалиха цените за присъствие. Онлайн маркетингът започва да застъпва все по-голям процент от бюджетите на рекламодателите. За миналата година той беше 7-8% от целия рекламен пазар. Тази година се надяваме да достигне 10%. Средно за Европа е между 18 и 25%. Това показва, че България е все още далеч от тази тенденция. Но пък изоставането е типично за региона – за Гърция, за Румъния. В нашия регион се позиционираме добре.


►С оглед на последните тенденции традиционният или дигиталният маркетинг вече е по-ефективен?

- Всеки канал и инструмент може да бъде ефективен. При интернет можем да измерим в голяма дълбочина ефекта от това, което сме направили, доколко хора сме достигнали, те колко време са прекарали с бранда. Измерването на ефективността при традиционните канали е по-трудно. Друго предимство на интернет е, че имаме възможност да персонифицираме, да таргетираме своите послания по пол и по възраст. Това въобще не е за подценяване. С това оптимизираме бюджетите си. Най-голямото предимство е интерактивността – възможността за моментална обратна връзка. Трябва да се научим да интерпретираме обратната връзка, трябва да се научим да обръщаме негативните коментари в наша полза, а не да се страхуваме от тях.

►Доколко е ефективен социалният маркетинг, т. нар. Social Media Marketing?

- Той е отделно малко звено, както се оформи преди време SEO (бел. авт. – оптимизация на търсачки) маркетинга. Трябва да мине време, докато бизнесът се научи как да го използва. Сега трябва да имаме специален човек, който да се занимава с онлайн присъствието ни, в частност в социалните мрежи. Повечето компании си казаха, че това е прекалено лесно, и го възложиха на секретарката например. Така се стигна до ситуации, в които се чудят какво да правят.

►Какво мислите за хората, които създават фенстраници във Facebook и след това ги продават? Това ефективен модел ли е?

- Напротив. Това е лоша практика. Подобна практика имаше с e-mail маркетинга. Дадена компания купува голяма база данни от 60 хил. или 600 хил. имейла. След това се разочарова, защото в тях попадат хора, които нямат нищо общо с бранда. Това се нарича "ферми от хора". Факт е, че много фирми купуват фенгрупи, както и мейлинглисти, но аз лично не считам, че това е маркетинг. По-скоро е спам. Има фирми, които разработват такива ферми, има и такива, които ги купуват. Мисля, че е по-добре да имаме малко фенове, но да сме си ги заработили сами.

►Тези лоши спам практики биха ли довели до сериозен отлив от Facebook?

- Отливът е закономерен след бума в последната една година. Причините са две. Едната е, че има миграция към Google+. А другата – че хората съзнателно се отказват от Facebook, защото го смятат за воайорство. Сега актуален е Google+ и ще трябва всички фирми, които бяха суперактивни във Facebook, да се прехвърлят в Google+. Компаниите трябва да се фокусират върху 2-3 места, където да бъдат най-активни, защото хората ще мигрират постоянно.

►Кои са добрите практики при изграждането на цялостна маркетингова стратегия в интернет?

- Най-напред е важно да обърнем внимание на нашия уебсайт, нашето пространство в интернет. Всичко останало трябва да води към нашия сайт. Българските уебсайтове все още са като визитна картичка или брошура. Те не са интерактивни, не са забавни. Трябва да включим е-mail маркетинг, който е далече от спама. Трябва да имаме група от хора, с които редовно комуникираме. Трябва да присъстваме в социалните мрежи, трябва да имаме банерни кампании. Всичко е доста индивидуално в зависимост от бизнеса, който развиваме. Бизнесите, чиито сайтове не са добри, няма да съществуват след 5 години.

►Можем ли да говорим за креативен маркетинг в България?

- Някои фирми рискуват и експериментират. Добрата новина е, че интернет експериментите са по-евтини от останалите. Понякога дори се стига до скандали. Например кампанията на д-р Енчев. Тя предизвика търсен ефект и е суперкреативна. Чрез скандала се мултиплицира ефектът от кампанията. Който експериментира, може да загуби, но ако спечели, печели много.

***
Визитка
Коя е Жюстин Томс
►Жюстин Томс е преподавател по онлайн медии и онлайн маркетинг в департамент "Масови комуникации" в Нов български университет. Занимава се с онлайн медии и маркетинг от края на 90-те.
►Автор e на 8 книги по темата.
► Томс е основател на конкурса за най-добър сайт "БГСайт", основан през 1999 г. Тя създава и уебагенция ABC&Disighn Communcation и онлайн медийната група Az Media, част от която са популярните сайтове Az-jenata.bg, Az-deteto. bg, Kafene.bg и др., които "Инвестор.бг" придоби в началото на месеца.
Стр. 15

Leave a Reply