Когато идеята среща опита

Capital.bg I Мара ГЕОРГИЕВА I 2010-03-19

През ноември уебдизайнерката Мая Банкова от Пловдив присъства на StartUP конференция в София. Това е място, където предприемачи, бизнес ангели и други инвеститори помагат със съвети и опит на млади хора, решили да се захванат със собствен бизнес.

Мая също идва, за да види как да реализира своя идея. Една от специалните сесии се оказва особено полезна за нея. "Студенти, които вече бяха основали своя фирма, споделиха грешните си ходове до момента. Осъзнах, че и аз съм минала през такива перипетии, но не съм си давала сметка, че те ме отдалечават от целта", разказва Банкова.

Анализът, споделеният опит и отрезвяването са първата полза от конференцията. Следващата са срещите и контактите в двата дни на StartUP-а. "Събират се много хора с общи виждания и така намираш себеподобни", казва Банкова. Тук тя срещна бъдещ партньор, който също като нея имал идея да създаде интернет приложение. Решили да направят нещо заедно. "Засега замисленото е в застой, но не е отписано", уточнява Банкова. Тя обаче вече работи по друг свой проект – организирането на StartUP в Пловдив.

Новото общество на младите предприемачи

"Софийската конференция толкова ме впечатли, че си казах: "Това трябва да се случи и в Пловдив", разказва Мая. Оказа се, че идеята е хрумнала на още двама пловдивчани – Гено Рупски и Пейчо Суванджиев. Рупски е програмист, а Суванджиев сега започва свой бизнес – химическо чистене. Тримата не се познавали, затова всеки от тях поотделно писал до организаторите на StartUP с молба за подкрепа.

Фондацията StartUP, основана от студенти, която от 2007 г. организира събитието, вече е издала безплатен лиценз на пловдивските ентусиасти. Така конференцията за предприемачество за пръв път ще напусне столицата и на 17 и 18 април ще се проведе в Пловдив. Някои от презентациите на действащите предприемачи, включени в програмата, са: "Стига да искаш – можеш", "Богат татко, беден татко или кой искам да бъда", "Еко + красиво = Бизнес?", "Инкубиране на стартиращи фирми", "Възможностите се делят на: добри и пропуснати", "Отгледай си правилно идея".

"Искаме да вдигнем шум, да поставим основите на общество на младите предприемачи в нашия град. Искаме да разсеем представата, че няма надежда, че трябва да имаш солиден гръб за да правиш бизнес. Искаме всеки, който има идея, да знае, че трябва да опита", казва Мая Банкова.

Организаторите на StartUP по правило работят безвъзмездно. Лекторите също не получават възнаграждение. Доскоро и участието на посетителите беше безплатно. "От миналата есен обаче въведохме входна такса. Всеки присъствал сам трябваше да определи каква сума иска да плати. Средните суми бяха между 10 и 20 лв., но някои оставиха по 1 стотинка, а двама души платиха по 75 стотинки", разказва Валентин Алексиев, студентът, по чиято идея възниква StartUP през 2007 г. Днес той вече е дипломиран магистър, но продължава да е в центъра на събитията, а на визитната му картичка пише "капитан на StartUP".

Входът за StartUP@Plovdiv 2010 e 30 лв. за двата дни от проявата, но до края на март билетите са с 50% по-евтини. Събитието ще се проведе в зала 1 на "Лъки синема". Събраните от входната такса суми ще отидат за наем на залата и техниката, кетъринг, отпечатване на плакати, материали и на StartUp Guide. Парите няма да покрият всички разходи, затова организаторите са намерили и спонсори. Ползата за Банкова, Рупски и Суванджиев, чиято средна възраст е 27 години, е в опита да направят такова събитие и в контактите с интересни хора, смятат те.

От конференция до екосистема

StartUP@ са независимо организирани събития, за които обаче трябва да се получи безплатен лиценз от фондация StartUP. "Много хора искат да има такива конференции в техния град. Освен от Пловдив, имаме запитвания и от Варна, Велико Търново, Лом. Помагаме на всички с ноу-хау, контакти, информация", обясни Валентин Алексиев.

Получаването на разрешение за организиране на регионални конференции става срещу задължението да се спазват определени правила. Първото изискване е лекторите да са само и единствено предприемачи и инвеститори, а не научни работници или консултанти, уточнява Алексиев. Дискусиите имат специфичен и вече утвърден формат – 20 минути лекция, 20 мин. – въпроси и отговори.

Създаването на бизнес контакти по време на конференцията е особено важно и то се стимулира по различни начини. Сцената се предоставя на всяка стартираща фирма, която иска да се представи пред цялата аудитория. "Това са кратки и бързи презентации, така наречените Elevator Pitch, в които човек може да обясни какво търси – популярност, партньори, клиенти, финансиране, а в почивките да направи контакти с подходящите хора", обяснява капитанът на StartUP.
Започналата като конференция инициатива, сега се разраства в "екосистема за стартиращи фирми". "Това означава, че се опитваме да обединим и да свържем хора, които искат да започнат свой бизнес, с предприемачи, бизнес ангели, фондове за дялови инвестиции и фирми, предоставящи услуги (юридически, счетоводни и др.)", обясни Валентин Алексиев.
Форматът на StartUP също търпи развитие. След есента на 2007 г. всяка година се организира по една голяма обща конференция и по една – специализирана.
Новото за тази година е предстоящият StartUP BIO на 24 април в София. Акцентът ще бъде върху фермерството, подкрепяно от общността. Своя опит ще споделят биопроизводители и търговци на биопродукти. Първият ден е предвиден за презентации, въпроси и отговори, а вторият – за посещение на биоферма за мляко в Мало Бучино. Входната такса е 10 лв. за двата дни. На 15 май пък ще се проведе StartUP Tech. Фокусът на този софийски форум е върху възможностите за стартиране на технологично базиран бизнес. Очакват се и инвеститори от чужбина. Билетът за посещение ще бъде 10 лв.

А ако и вие искате да участвате в StartUP-Пловдив, може да видите програмата на StartUPatPlovdiv.org. А ако искате да организирате такава конференция свържете се с Фондацията StartUP на startup-bg.org.

Равносметка

Общите конференции StartUP събират всяка година по около 800 души, а специализираните – по 200-250. Над 90 предприемачи, изпълнителни директори и инвеститори са били лектори от 2007 г. досега. Липсва точна статистика, но приблизително 15-20 фирми са стартирали след събитието.

Оригинална публикация

Leave a Reply