Някои съвети как PR агенциите могат да помогнат на компаниите чрез социалните медии

PR Kernel I 2009-11-18

PR-Social MediaСлед като социалните медии увеличиха приемането си в компаниите за последните пет години, един дебат изглежда, никога няма да приключи – дали агенциите трябва да бъдат намесени в социално-медийните комуникации, или единственият начин да се поддържа “автентичност” е този, компаниите сами да управляват присъствието си в социалните медии.

Агенциите могат да помогнат

PR агенциите играят важна роля за много компании. Със сигурност, компаниите могат сами да вършат някои или всички от дейностите на агенциите, но няма причина агенциите да не могат да помогнат, без да компрометират усилията на компанията.

Предлагам ви 15 различни дейности, които една агенция може да поеме – легитимно и ефективно – за да помогне на компаниите да се обвържат със социалните медии.

Първи стъпки

1. Базови изчисления

Една от първите стъпки във всяка комуникационна инициатива трябва да бъде онлайн проверка и за разбирането на сегашната среда и за създаването на начална позиция за измерване на резултатите от бъдещи дейности.

2. Проучване на аудиторията

Покрай първоначалната проверка, изучаването на разбирането на вашите таргет аудитории е основен детайл от една комуникационна стратегия, независимо дали тя е онлайн или офлайн.

3. Корпоративни политики

Независимо дали вашата компания е обвързана в социалните медии или не, важно е да очертаете границите в социалните медии. Ако се обвързвате в едно по-голямо достигане онлайн, това се превръща в процес, който ще трябва да покрива повече сфери.

4. Следващи процеси

Какво става когато видите проблем? Когато някой зададе въпрос? Когато някой обсъжда вашата компания с други хора? Когато някой ви критикува? Кой трябва да бъде намесен в отговорите? На какво бихте отговорили?

Това са типовете въпроси, които трябва да обмислите преди да се дойдат тези ситуации.

5. Изучаване на социалните медии

Докато не се изисква много опит да пратите съобщение в Twitter, нормите на комуникиране в социално-медийните канали могат да изискват повече образованост и разяснение. Социалната медия може да изисква леко отдръпване от начина по който компаниите традиционно комуникират. Това не значи анархия, но традиционното “послание” не се котира особено добре в тези неофициални канали. Агенциите могат да помогнат да се отсее и трансферира задължителната информация на клиентите, които са нови в социално медийната сфера.

6. Обхват на социалните медии

Не е нужно да бъдете навсякъде в онлайн пространството. Twitter и Facebook може и да не са правилните места – може би вашата аудитория присъства най-вече в определени форуми. Агенцията може да ви помогне да обхванете правилните места за вашата компания за да установите присъствието си онлайн.

Стратегическо планиране

7. Стратегическо развитие

Агенциите могат да осигурят едновременно широк набор от комуникационни стратегии и познания, които ги поставят на добра позиция да асистират или да водят процес на стратегическо развитие на техните клиенти в социалните медии.

8. Идеи за кампании

В момента, моята перспектива за идеално достигане в социалните медии е една фундаментална дългосрочна стратегия, обвързана с добри кампании, които доставят привличане на вниманието и обвързване от страна на потребителите. Агенциите могат да осигурят креативни идеи за да разработят тези кампании.

9. Разширяване на кампания

За съжаление, връзките с обществеността все още често попадат на точката, в която се викат в последната минута за да се подкрепят други инициативи, независимо дали се обявява нещо, което вече е решено или подкрепянето на маркетингова/рекламна кампания. Агенциите не могат да решат този проблем изцяло, но могат да допринесат с идеите си.

Изпълнение

10. Мониторинг

Мониторингът може да бъде много силен ресурс, особено ако вашата компания има сериозно присъствие онлайн или в съзнанията на хората. Агенциите са добре позиционирани за да помогнат за справянето с това напрежение.

11. Онлайн обвързване

Това е една сфера, която не бих препоръчвал много често да бъде поета от агенция. Тук става въпрос за сериозен труд и се изисква разбиране на онлайн средата, но е по-скоро нещо, което трябва да бъде правено от офиса на компанията. Агенциите биха могли да помогнат със съвети относно обвързването със специфични хора или избягването на връзката с тях.

12. Обсег на влияние

Преди наричах това “влияние на блогърите”, но онлайн потребителите, които влияят са много повече от блогърите в тези дни. Както агенциите поемат медийните отношения на компаниите чрез традиционните връзки с обществеността, по същия начин те могат да достигнат до онлайн потребителите, които влияят на другите чрез новата форма, която придоби PR.

13. Мениджмънт на последствията

Ако вашата компания е интересна и от значение за хората, те ще говорят за вас. Тези приказки няма да бъдат винаги позитивни. По някой път те са за нещо, което сте свършили; по някой път те са за ваш продукт; по някой път това са “новини”. Списъкът с причините за дискусиите е дълъг. Мониторингът на тези ситуации, ранното им идентифициране и излизането с подходящ отговор не е лесен процес.

Пълно обслужване

14. Дизайн и креативност

Често се случва да имате нужда от дизайнерска дейност за вашето социално медийно присъствие. Може би става въпрос за фон в Twitter, може би страница във Facebook или дизайн на канал в YouTube; може би е нещо по-сериозно като самостоятелен уебсайт. В който и да е от случаите, една агенция за пълно обслужване може да ви помогне ако нямате вътрешни ресурси за да се справите с тази задача.

15. Развитие

Facebook, Twitter, YouTube и подобните на тях са невероятно могъщи сайтове и те могат да са много полезни ако вашата аудитория е там.

Материалът е преведен от Social Media Today и се публикува под редакцията на PR Kernel

Оригинална публикация

Leave a Reply