По дирите на инвеститорите

в. Капитал | Юлиян АРНАУДОВ | 29.10.2011

Интернет пораталът "Дир.бг" планира да излезе на борсата, което е първият дебют за последните три години

Преди седем години интернет компанията "Инвестор.БГ", която тогава притежаваше само едноименния сайт, а сега вече има цяло уебпортфолио, стана първата българска фирма, която доброволно излезе на фондовата борса. Тя набра скромните 1 млн. лв., но повлече крак и след нея редица по-големи компании станаха публични. След като световната финансова криза пресече борсовата еуфория, вече три години няма нови първоначални публични предлагания (IPO). Изглежда обаче и тази тенденция е на път да приключи, и то отново благодарение на интернет компания. Порталът "Дир.бг" вече има изготвен проспект от KBC Securities, който е внесен Комисията за финансов надзор. В близките седмици компанията планира да направи борсов дебют. Точната дата, както и конкретните параметри ще станат ясни, след като регулаторът даде одобрението си. Засега се знае само че "Дир.бг" планира да издаде 454 хил. нови книжа, с които да увеличи капитала си с 10% до 4.994 млн. лв.

Път с неравности

Интернет порталът избира труден момент за излизане на борсата. Тамара Бечева, анализатор в "Елана трейдинг", коментира пред "Капитал", че настоящият пазар е изключително свит. Дори акции с история на Българската фондова борса (БФБ), които са на атрактивни нива в момента, не успяват да привлекат купувачи.
Около подобно мнение се обединяват и другите големи играчи на българския интернет пазар.
"Това първично публично предлагане се прави в условията на много тежък инвестиционен климат", коментира за "Капитал" Любомир Леков, председател на борда на директорите на "Инвестор.бг". Към него се присъедини и Иван Николов, изпълнителен директор на НЕГ.БГ. Неговото мнение също е, че в момента финансовите пазари са в много лошо състояние.
Независимо от тежката ситуация, в която се намира българската борса, има и поводи за известен оптимизъм. "Безспорно публичното предлагане на "Дир.бг" ще привлече внимание още повече при текущата пазарна ситуация. Порталът е един от най-посещаваните и е известна марка в интернет пространството у нас", коментира Тамара Бечева. По нейни изчисления справедливата цена за акция е 1.76 лв. Тя е формирана на базата на финансовите отчети на компанията за 2010 г., сравнена със средните пазарни оценки на дружества от интернет сектора според агенция Bloomberg, както и с борсовите котировки на "Инвестор.БГ".
Бечева подчертава, че инвеститорите обикновено изискват дисконт в цената при нова компания, която още не е изградила доверие и не се знае каква ще е ликвидността й. Ако приемем тази цена за акция, пазарната капитализация на "Дир.бг" ще достигне около 8 млн. лв., а набраните средства ще са под 1 млн. лв. Преди да се предприеме излизането на борсата, в компанията бяха апортирани марките на сайтовете на dir.bg. Според независими оценители те струват 1.54 млн. лв. Освен това капиталът беше увеличен и с натрупаните през годините неразпределени печалби.
Независимо от трудностите на борсата в момента и предизвикателствата там според повечето наблюдатели излизането на "Дир.бг" може да окаже положителен ефект както на капиталовия пазар, така и на интернет индустрията в страната. "Пазарът има нужда от нови компании, които поне отчасти да върнат капиталите в България", допълни Бечева.
Любомир Леков смята, че борсовият дебют на "Дир.бг" ще окаже положителен ефект на интернет сектора в страната, като така той ще стане по-прозрачен. Листването на компанията ще я задължи да пуска по-често финансови отчети, като вместо в края на годината това ще става всяко тримесечие.
На Българската фондова борса се търгуват акциите на два конкурента на "Дир.бг". "Инвестор.бг" (investor.bg, dnes.bg, start.bg, blog.bg и др.) направи IPO през 2004 г. и сега се оценява от пазара на 17.8 млн. лв. "Уеб медия груп" (news.bg, money.bg, topsport.bg и др.) пък излезе на борсата през 2005 г. и сега има пазарна капитализация 1.1 млн. лв.

Сега в София, скоро и…

Пускането на 10% от акциите на Българската фондова борса е всъщност част от тригодишен план на интернет компанията за набиране на допълнителен капитал. Тоест това няма да е единственото пускане на книжа на финансовите пазари, като дори се обмислят варианти за листване на чужда борса.
"Това е първата стъпка от тригодишен проект, изцяло насочен към капиталовите пазари", заяви за "Капитал" изпълнителният директор и основател на "Дир.бг" Владимир Жеглов. "В него е включено и листване на чужда фондова борса, като в момента работим паралелно върху три сценария."
Идеята за излизане на капиталовите пазари извън България обаче не е толкова лесно начинание. Причината е, че повечето български компании са насочени към регионалния пазар и имат ниска капитализация. Това ги прави по-малко забележими на по-големите борси, където те не са познати имена и трябва да бъдат забележими в конкуренция с доста по-големи дружества.
"Листването на чуждестранни борси е все още мечта за повечето български компании", коментира пред "Капитал" изпълнителният директор на НЕГ.БГ Иван Николов. Той допълни, че според него наша фирма трудно може да привлече инвеститори на друг капиталов пазар. Любомир Леков, председател на борда на директорите на "Инвестор.бг" също изрази скептицизъм относно излизането на "Дир.бг" на чуждестранна борса.

Покупки или продажба

Въпросите, които изникват след новината за борсовия дебют, са свързани с бъдещето развитие на компанията. И по-конкретно за какво ще бъде използван допълнителният капитал и дали през следващите години ще има промяна в собствеността. Последното засега е малко вероятно поради пускането на 10% от акциите. Листването на борсата обаче дава допълнителна гъвкавост на компанията и възможностите й за разширяване на дейността, коментира Жеглов. Той допълни, че привлеченият финансов ресурс ще бъде главно за разработването на мобилни приложения и предоставянето на интернет базирани услуги (т.нар. cloud computing или облачни услуги). Не е изключено с пари от увеличението да бъдат придобити и други интернет компании.
"Съществуват редица интернет компании с добри търговски марки, които поради своя ограничен мащаб имат проблеми с ефективното си монетаризиране на трафика. Такъв род компании биха могли да бъдат обект на интерес", допълни Жеглов. Конкурентите на "Дир.бг" обаче са раздвоени по мнението си за бъдещето на дружеството и особено дали през следващите години предстои продажба. Обсъждат се два хипотетични варианта – първият е привличане на капитал с цел експанзия на дейността, а вторият е увеличаване на пазарната капитализация, за да се намери стратегически инвеститор.
"Целта е да се привлече капитал, като вътрешното ми усещане е, че не се готви продажба на компанията", коментира Любомир Леков. Иван Николов пък предполага, че целта е търсене на стратегически инвеститор, който да влезе впоследствие във фирмата. Това обаче не означава автоматично, че може през следващите години да бъде продаден мажоритарния пакет на интернет портала.
Каквито и обаче да са плановете на "Дир.бг", за инвеститорите остава надеждата, че след излизането втора .бг компания на борсата ще последват също толкова успешни години, колкото и след първата.

"Дир.бг" в цифри
"Дир.бг" стартира през 1998 г. и в момента функционира като интернет портал, който предлага разнообразни услуги като блогове, новини, електронна поща, каталози и др. Компанията е основана от Владимир Жеглов, който държи 99.3% от акциите. Дружеството е на печалба от 2007 г. насам, като приходите са със стабилни нива от около 2.6-2.8 млн. лева. Нетната печалба на "Дир.бг" през 2010 г. е 578 хил. лв. при приходи от 2.69 млн. лв. В началото на икономическата криза през 2008 г. обаче тя спада на 103 хил. лв при приходи от 2.85 млн. лв.

Стр. 49

Leave a Reply