Разговор с Валери Запрянов, главен редактор на вестник „Преса”

БТВ, Тази сутрин | 03.01.2012

Тема: Новата „Преса”
Гост: Валери Запрянов, главен редактор на вестник „Преса”

Водещ: Добро утро още веднъж. Малко по-късно в предаването интересен разговор с нумеролога Кристина Сунгарска и с астролога Марияна Добра нова. Ще зададем въпросите: Какво ни очаква през следващата година? Какво показват хороскопите за Борисов, Плевнелиев, Станишев и Сидеров, според нумеролога Кристина и дали ще дойде края на света, както разчитат някои календара на маите или напротив, има пренареждане на звездите? Много интересни събития, чисто от астрономическа гледна точка, ни чакат през тази година. Разбрах, че ще имаме на три пъти, да речем, петък 13-и, но затова по-късно. Ще отидем на живо, чрез Антон Хекимян и при каубоя Яни от „Овча купел”, една история с продължение, която ви развълнува. Историята на един човек, на когото откраднаха кобилата му Тенеси Дарк скай. Оказа се, че новогодишен подарък е някаква утеха, но затова след малко. Анонсирах ви сутринта в началото на прегледа на печата, че от днес е на сергиите е новия вестник „Преса”. Имам си го с автографи от Тошо Тошев и от Валери Запрянов, който е в студиото. За много години, Валери! Коректният вестник „Преса”! Кой ще е под пресата на вестника?
Валери Запрянов: Под пресата ще бъдат, както управляващите, така и опозицията. Всеки един, който върви срещу интересите на хората.
Водещ: Мислиш ли, че има пространство и ниша за ново издание в период, труден, период на криза период, при който, като че ли, териториите са си преразпределени? Инерцията на хората много трудно се променя?
Валери Запрянов: Години наред вече четем за смъртта на хартиения вестник, за навлизането на интернет, за жълтата вълна, която помита всичко пред себе си.Според мен, за сериозен вестник винаги има място, а България има нужда от сериозен вестник.
Водещ: Това за жълтата вълна не е ли вярно обаче, че помита всичко?
Валери Запрянов: Погледнете! Навремето е имало такава вълна в Щатите, някъде между 65-68 г. Тогава пазарът се променя, заради увеличаването цената на хартията. Тъй като жълтите издания са привличали единствено читателския интерес, но не и интереса на рекламодателите, те увисват в тази битка. Остават сериозните вестници, а жълтите си отиват. Все пак има голяма разлика между жълтите издания на запад от Драгоман и българските жълти издания. Не трябва да ги сравняваме. Просто едва ли има аналози на нашата жълта преса, отвъд границата.
Водещ:Собствеността? Наблягам на това, чия е собствеността, кой финансира изданието, защото напоследък сме свидетели на един, меко казано, канибализъм? Една част от вестниците, бившите ВАЦ-ове, пишат срещу Цветан Василев, Делян Пеевски, „Корпоративна банка”. Другите вестници пък пишат срещу „Общинска банка”, Любомир Павлов, Огнян Донев и читателят вижда някаква война и то много често през в титулните заглавия на първа страница и това нещо продължава и продължава. Вие, къде се ситуирате на фона на тези удари, които два вестника си…
Валери Запрянов: Трябва ли да бъдем ситуирани?
Водещ: Все някъде сте.
Валери Запрянов: Ние не сме ситуирани в тази битка. Няма да влизаме в такива братоубийствени войни. Това означава да влезем в битка с нашите колеги, с които сме работили рамо до рамо толкова години. Става въпрос за журналистите, а работата на издателите не е да воюват чрез вестниците си, а да подпомагат словото. Когато словото и свободата са кръвни братя, тогава може да стане наистина честен вестник. Това го е казал Любомир Левчев. Пожеланието пред вестника ни, по случай излизането на първия брой, но питате ме кой стои отзад? На десети януари е премиерата на новата книга на Тошо Тошев, „За лъжата”. Ако имате възможност да я прочетете, ще разберете кой стои зад нас.
Водещ: Издайте малко все пак, преди десети?
Валери Запрянов: Зад нас, зад идеята да създаде този вестник, стои Любомир Павлов и Огнян Донев. Ако не бяха изгонили един опитен вестникар от мястото, което той достойно заемаше години наред, нямаше да бъде създаден вестник „Преса”.
Водещ: Компромис с какво трябва обаче неизбежно един издател в днешно време да прави? Имаше не особено приятни за нас, хората от медиите, класации къде сме по свобода на медиите, къде сме по яснота точно на финансите. Не беше на най…
Валери Запрянов: Напротив, напротив. Съюзът на издателите, който до скоро ръководихме с Тошо Тошев, има ясна позиция по собствеността на изданията. Има регистър, в който всяко едно издание посочва кои са реалните му физически издатели. Колкото до свободата, хайде, да не вярваме до край на тези класации! Не мога да си представя, че в България няма свобода. Вижте! Притеснен съм повече от свободията, която царува, от тази помия, която залива сергиите, от колкото липсата на свобода.
Водещ: Основните теми, по които ще пуснете вашите журналисти да душат: корупция в кухнята на властта?
Валери Запрянов: Вижте, това са най-апетитните теми за всяка една медия, включително телевизия, радио, вестници. Стига да можем да се доберем до истината за някой скандал, разбира се, това ще бъде на първа страница. И сега, ако погледнете, ние имаме само наши, достатъчно много новини. Още от първа страница като прочете за оръжието, което изнасяме в Сирия, за бунтовниците в Сирия, но го изнасяме под егидата на НАТО. Ако не го изнасяхме под егидата на НАТО, щяха да ни нарекат „контрабандисти”, „терористи” и какви ли не, но под егидата на НАТО, разбира се, ние сме носители на демокрацията.
Водещ: Други теми от днешния брой. Твърдите, че националната разузнавателна служба ще премине към правителството. Досега беше към президентството?
Валери Запрянов: Точно така. Има уговорка между министър-председателя и бъдещия…
Водещ: Избраният.
Валери Запрянов: … хайде, току-що избрания президент г-н Плевнелиев. Има такава уговорка и наистина разузнаването ще мине към министър-председателя, както и в много други държави.
Водещ: Махат от столичния общински съвет Андрей Иванов, след оплакване от бизнесмен?
Валери Запрянов: Да. Също наша потвърдена информация, както може да прочетете, той беше над главата на вестника…
Водещ: (…)
Валери Запрянов: Да. Разбира се, да. До последния момент е имало компромис да бъде избран. Явно вече нещата, пръчката се е превила и преди да се счупи, той ще бъде махнат от този пост.
Водещ: И още нещо интересно е, което виждаме: „Дипломат №1 се уреди с резиденция. Ще обядва с гостите си в супер лукс.” Не става дума за личен имот, нали така?
Валери Запрянов: Да, разбира се, но досега външният министър е водил гостите си по ресторанти и неговите счетоводители явно са пресметнали, че е по-добре да има резиденция, където да канят гостите, вместо да обикалят по различни адреси в София. Не съм сигурен, че резиденцията ще помогне външно министерство да икономисат пари. Напротив! Смятам, че поддържането на един такъв имот доста ще утежни бюджетната сметка.
Водещ: Коректният вестник, както сте написали над главата на вестник „Преса”, 40 страници всеки ден. Събота и неделя?
Валери Запрянов: Също.
Водещ: Също?
Валери Запрянов: В събота ще има едно приложение, което е 16 страници, за нещата от живота. Освен вестника, плюс едно голямо списание за телевизия.
Водещ: Успешна нова година ви пожелавам, от името и на нашия екип. Валери Запрянов ни беше на гости.
Валери Запрянов: Благодаря ви!
Водещ: Като казахте тема от живота, сега към една такава.         

2 Responses to “Разговор с Валери Запрянов, главен редактор на вестник „Преса””

  1. Дони Says:

    От думите на В.Запрянов разбирам, че в.Преса ще бъде нещо “нито риба-нито рак”. Хем ще критикува управляващите, хем опозицията, а пък в медийната война, която тече в момента, няма да взема отношение!?!

  2. Lilana Says:

    Не знам как ще се разбират Т.Тошев и В.Запрянов в новата медия, след като и двамата отдавна са привикнали да бъдат първа цигулка ….

Leave a Reply