Режисьорът Димитър Митовски: Само у нас гледат на комшията да му е зле

в. Телеграф | Георги П. ДИМИТРОВ | 2010-04-14 

"Мисия Лондон" тръгва по кината от петък. Снощи бе премиерата на тази ексцентрична комедия. Вчера пред журналисти английският актьор Алън Форд ("Гепи"), каза, че сънародниците му много обичат да се шегуват с хората на върха и сатирата с английската кралица в "Мисия Лондон" е благонамерена. Той е звездата на филма наред с нашите Юлиан Вергов, Любо Нейков, Малин Кръстев, Орлин Горанов и др. Режисьор на комедията е Димитър Митовски.

***

- Г-н Митовски, защо избрахте да филмирате точно романа "Мисия Лондон"?

- Алек Попов е от малкото български автори, които пишат много драматургично. Когато прочетох романа, видях филма в него. А Алек, като пишеше сценария, реално погледнато, преосмисли книгата. Все пак сценарият, който направихме, е 10 г. по-късно. Тези, които са чели книгата, веднага ще открият огромната разлика между филма и романа. За вашите читатели мога да кажа, че посланикът в романа е отрицателен герой, а във филма е положителен.

- Какво друго да очакват зрителите? Повече комедия?

-"Мисия Лондон" е на 100% комедия. Европейска комедия. Самата история е много ексцентрична, тя граничи със сюр-реалистичното.

- Как се навиха толкова известни английски актьори за участие в българки филм?

- С Томас Арана ми беше много лесно. Бях го снимал в късометражния филм Rabbit Troubles, който правих заедно с Камен Калев и бе представен в Кан през 2007-а. Томас беше много наясно кой съм, какво и как правя. Прочете сценария и се изкефи на историята. С Алън Форд се свързахме чрез агента му, тъй като много държах той да играе ролята на Зиблинг, собственика на агенция за двойници. Бях супер впечатлен от образа му в "Гепи" на Гай Ричи. За Зиблинг имах трима англичани, и пак толкова известни, но няма сега да им кажа имената. Пратих сценария, Алън го прочете и хареса много историята. Пожела да се видим и направихме среща в Лондон. Няколко дена по-късно получих положителен
отговор.

- След филмите на Гай Ричи той е доста известен, на какъв хонорар се съгласи?

- За истинските актьори парите не са най-важното нещо, а филмът.

- Екзотични ли сме на англичаните като кино?

- Да. В Англия сме популярни с българския чадър за убийството на Георги Марков и покушението срещу папата. Но пък ето, този филм е мост, който може би по някакъв начин ще покаже други неща за нас. Алън Форд опозна България по различен начин и сега е своеобразен наш посланик в Лондон, който говори хубави неща за нас.

- Как бяха избрани българските актьори, сред тях има и непрофесионални?

- Ролята на Андреа като килър на мафията е доста малка, но тя много добре и. пасва. Павел Чернев също много добре се вписва в образа на руския уличен гангстер. Андреа съм я снимал в няколко реклами и бях убеден, че ще се справи, защото е родена много артистична. Павката го познавам отдавна и смея да твърдя, че той е доста различен от това, което хората виждат външно у него.

- Защо Любо Нейков бе избран за човека със сатъра?

-Той се представи много добре, бе в голяма конкуренция. Имах огромни колебания кого точно да избера, защото и другите се представиха отлично. Но Любо надделя с външността си, която много добре пасва на този образ. Другите, които пробвах, бяха не по-малко популярни от него.

- В рекламата на филма се акцентира върху момента, когато двама герои казват колко много мразят българите. Това не е ли много втрещяващо за националното самочувствие?

- Втрещяващо е, но е една от най-българските черти за съжаление. Не вярвам да има друго място на света, където съществува поговорката "Не искам на мен да ми е добре, а искам на съседа да му е зле". Тя е сентенцията на "Мразя българите". Смятам, че това е от основните неща, над които трябва да се замислим. Когато монтирах трейлъра, много се чудих дали да го вмъкна вътре. Точно тогава се случи това нещо с външната ни министърка Румяна Желева в Брюксел, което ме убеди, че трябва да го покажа и в трейлъра. Те го показаха пред цял свят – българин срещу българин.

- Казвате, че филмът ви ще е комедия, но тя няма ли да навежда на доста драматични размисли?

- Точно такъв филм се стремих да направя. За най-широка публика, но в същото време той да казва много важни неща. То и като прочетеш романа на Алек Попов, се чудиш какво да правиш – да се смееш ли, да плачеш ли. И във филма нещата са по този начин.

- Какъв е бюджетът на филма?

- Някъде около милион и половина евро, но това няма значение. Даже по-добре не го пишете като точна цифра. В крайна сметка зрителят не се интересува колко скъп или евтин е един филм. Има филми, които не струват почти нищо, но като ги гледаш, ти идва да си удариш главата в стената и настръхваш. "Мисия Лондон" е скъп, но за нашите стандарти. Ние така снимахме, че в крайна сметка нашите английски коп-родуценти, като видяха какво сме направили, не повярваха, че с тези пари може да се изкара такова нещо.

- По техните стандарти това е повече от нискобюджетен филм, нали?

- Да. За техните стандарти дори 5 млн. евро е с нисък бюджет. Но там цените са други. Ние не можем да се сравняваме. "Мисия Лондон" е скъп филм за България, но да не забравяме, че половината е заснет в Англия. И от тая гледна точка парите не стигат.

- Юлиан Вергов ли е от любимите ви актьори – играе в "Мисия Лондон" и в продуци-рания от вас сериал "Стъклен дом"?

- Така се случи. Това, което той показа в "Мисия Лондон", беше респектиращо за мен. Аз правих много проби и в крайна сметка се спрях на него. Филмът помогна за присъствието му в сериала. Но това, което направи, е с много труд и хъс.

- Ще режисирате ли лично някои от епизодите в сериала, след като Виктор Божинов отиде в Русия да снима друг филм?

- Има други режисьори, които работят сега за сериала. Смятам, че като продуцент там съм доста по-полезен.

- Сериалът направи пробив и в Турция. Ще има ли момент, в който ние само им продаваме?

- Ние винаги ще купуваме. Но трябва и да продаваме. Да правим такива продукти, които могат да бъдат продавани. Това означава, че сме на европейско и световно ниво. Не се сравнявам с това, което се случва в България. Какво значи да си първи на село, образно казано? Сравнявам се с това, което се случва по света.

- Преди време пишеше в медиите, че от "Сиа" сте купили остров в Гърция.

-Това са пълни глупости. Хората обичат да фантазират и мечтаят, щом така се чувстват по-добре. Всичко, което си купуваме в "Сиа", е свързано с нашия бизнес. Докато някои си купуват острови, ние си купуваме камери.

- Остава ли ви време за хоби?

- Аз рисувам. Като се прехвърлям от едното занимание на другото, се разтоварвам. Карам сноуборд, но то е за раздвижване. Тази година не успях заради "Мисия Лондон", защото трябваше да прекарам зимата в едни студия в Швеция. Но това има и добри страни – всяка година съм с някаква контузия, а тази се спасих.

- Каква музика слушате?

- Харесвам британската. Като тийнейджър отраснах с музиката на "Пинк Флойд". Тя ми е от любимите групи. Също "Куин", "Дженезис" с Питър Геибриъл. След това се прехвърлих върху ню уейв, брит поп и т.н. Винаги британската култура е допадала на моя светоглед и чувствителност. Не съм го търсил, но стана така, че трябваше да снимам този филм в Лондон. Което ми бе добре дошло. Ако искам да живея в различно място от България, това би бил точно Лондон.

- Е, искате ли да живеете на различно място?

- Не. Тук се чувствам добре. Ако исках, щях да се махна. Точно моето поколение е на най-многото емигранти. Вълната след 10 ноември. Когато нещата се смениха, бях на 25-26 години. Време за осъзнат живот зад граница. Аз направих своя избор и смятам, че постъпих правилно. Не съжалявам нито за миг. Боря се за това, в България нещата да стават по-добри.

***

Димитър Митовски е режисьор, художник и продуцент
Роден е в Пловдив на 1 август 1964 г. Бил е ученик на Доньо Донев
Снимал е филмите "ФСБ" за популярната група, "Върнете заека" и "Лошият заек"
Новият му филм е "Мисия Лондон", който от петък тръгва по кината
Основател е на продуцентските компании "СИА Адвъртайзинг" и "Камера"

Стр. 18 

Leave a Reply