Шефът на “По света и у нас” Добрина Чешмеджиева: Излезе ни по-евтино от сватба в български ресторант

сп. Тема | 07.05.2011 

- Освен с картина, ВВС помогна ли на БНТ и по някакъв друг начин при отразяване на сватбата?

- Много преди 29 април тя изпрати на всички членове на EBU информация за пакета, които можем да ползваме като нейни партньори. В него влизаше трасе, което излъчва от 10 сутринта наше време до 4 следобед картина и звук от събитието. Освен него предложи и втори канал, по който в различни отрязъци от време като voice over (глас зад кадър) вървеше различна информация свързана със сватбата, с церемонията и с интересни факти за Лондон и Великобритания. Именно този voice over нашият преводач превеждаше, докато младоженецът Уилям и брат му Хари пътуваха с бентлито от Бъкингам към абатството. По време на същинската церемония нямаше voice over, защото трябваше да се чува атмосферата. Отделно ВВС изпрати и подробен сценарий, който включваше всичко, което ще се говори и слуша. След интервю то с представителя на Кентърбърийския епископ на Балканите Патрик Ъруин аз го попитах кога е уместно гостите в студиото да говорят и кога е задължително да мълчат. Той каза, че може да говорят, докато в църквата се четат пасажи от Библията. След това направихме репетиция с участието на водещите и на преводача. Освен двата канала, ВВС ни предостави и най-новия си филм – "Уилям и Кейт – един кралски годеж", който излъчихме непосредствено преди началото на церемонията.
Държа да подчертая, че излъчването на тази сватба струва на БНТ по-малко, отколкото ако бяхме отразили сватба в ресторант в България. Картината на ВВС за нас беше абсолютно безплатна. Казвам го, защото знам, че за някои хора основната тема е как, докато работи, БНТ яде данъците на хората.

- Смятате ли, че се справихте по-добре от конкурентите си?

- Знам, че си свършихме работата добре. Не искам да коментирам другите. За мен беше важно БНТ да се справи. Ако една телевизия е наистина добра и претендира, че е политематична, каквито сме националните ефирни телевизии в България, тя трябва да може да се справи с всичко – и с войната в Либия, и с шапа в Странджа, и със сватбата на Уилям и Кейт. Мисля, че не е нормално да си силен само в забавленията или на избори.

- Появиха се коментари, че се е прекалило с истерията около сватбата. България май беше единствената страна, в която три национални канала я предаваха live.

- Трудно е да угодиш на всички, колкото и да опитваш. БНТ бе телевизията, която по статут бе длъжна да излъчи това събитие. Ние не изсипахме една торба пари, за да сме там. В същото време на никого не бе забравено да го направи. Мисля, че подобни разсъждения са напън на всяка цена да се говори против. Сватба от този род се случва веднъж. Тя продължава три-четири часа, не повече. Какъв е проблемът човек да прояви малко позитивизъм и да види нещо, което никога друг път няма да види? При това не е нещо парвенюшко, а е събитие, което със сигурност ще остане в историята.
CNN например беше там от първата до последната секунда, а всички добре знаем, че за нея обикновено важните теми са други.

- Имаше ли някой куриоз, който зрителите не видяха?

- Имаше такъв, който всички видяха и с който още се забавляваме. В първите минути на студиото водещият Андрей Захариев толкова много се бе настроил всичко да започне, че обяви първата жена, която видя в бяла рокля, за булката. А пък се оказа, че това е сестра й Пипа, която бе нейна шаферка. Явно Андрей добре бе запомнил информацията, че никой от гостите няма право да носи бяло, но бе пропуснал, че това Все пак не се отнася за шаферката. Наложи се всички да крещим в слушалката му, че това все още не е Кейт, а той пък се извини на зрителите.

Стр. 46, 47

Leave a Reply