0 приходи. 4 служители. 1.75 млн. потребители

сп. BusinessWeek | Брад СТОУН, Bloomberg Businessweek | 23.03.2011

Instagram напредва на оспорвания пазар на фотосподелянето

През последните десет години пазарът на услуги за споделяне на снимки в интернет започна да прилича на щафетно бягане, една след друга различни услуги добиваха популярност и след това подаваха щафетата на водачеството и интереса към някой по-иновативен новак. През 90-те бяха популярни сайтове за снимки като Ofoto и Shutterfly, които хората използваха основно да качват дигитални снимки в мрежата, за да могат впоследствие да ги отпечатват. През 2004 се появи Flickr (година по-късно бе погълнат от Yahoo!), благодарение на който сериозните фотографи можеха да публикуват и излагат висококачествените си изображения в интернет. Други сайтове като Picasa на Google и Photobucket на Myspace, а в последно време и Facebook, също се качваха, поне временно, на водещата позиция.
Днес дигиталните умове засипват с вниманието си една нова фотоуслуга – социална мрежа за iPhone, наречена Instagram, която за четири месеца успя да привлече над 1.75 милиона потребители, които ежедневно качват по 290 000 снимки.
Софтуерът (профилите се правят безплатно) позволява на последователите на услугата да правят снимки с телефоните си и да прибавят визуални ефекти, така че снимките да приличат на класическа фотография, снимана на лента и обработена с химикали. Така обработените снимки потребителите могат да качват в профила си^б Instagram или в социалнидорежи като FacebopJc-u-Twitter. Освен това те имат възможността да коментират снимките на останалите потребители и да разглеждат колекциите на по-активните фотографи. "Качваш снимки и общността веднага ти връща някакви коментари – разказва Скот Бийл, потребител на Instagram и основател на компанията за уебхостинг Laughing Squid. – Така човек бързо може да следи какво правят другите, и то с минимално усилие."
Instagram е уеб предприятие от нов тип, при което бързо нарасналата популярност, благодарение на платформи като App Store на Apple, изпреварва значително еволюцията й до истинска компания, оборудвана съответно с финанси, офис пространство и постоянен уеб адрес. Въпреки внезапното си развитие, Instagram има само с четирима служители – основателите й Кевин Систром и Кайм Кригер (около двадесетгодишни) работят заедно с двама колеги в бивша зала за съвещания, украсена със стари камери Polaroid Land, в офис сграда в Сан Франциско, служила преди време за дом на Twitter. Те разказват, че не им се е налагало да направят и един слайд на PowerPoint, с който да обяснят плановете си за реализиране на печалба (които са доста неясни, но очевидно свързани с рекламата). Освен това съвсем наскоро са си купили уебадреса Instagram.com от една компания за кибер настаняване в Китай. (Когато пуснали услугата, използвали по-недодялан интернет адрес с разширение за Армения: Instagr.am.)
Систром и Кригер все още не са изградили уебсайт с функционал-ностите на приложението, нито версия за телефоните, ползващи Android, за момента Instagram се ползва само на iPhone. Това обаче съвсем скоро ще се промени. На 2 февруари Instagram обяви, че е получила първото си сериозно финансиране – $7милиона от компанията за рискови капитали от Силиконовата долина Benchmark Capital и цял списък видни инвеститори, сред които Джак Дорси, основател на Twitter, и Адам Д’Анжело, съосновател на една друга станала внезапно модна уебуслуга – сайта за въпроси и отговори Quora. Систром и Кригер ще използват средствата, за да наемат инженери, да създадат приложение, съвместимо с Android, и да добавят нови характеристики. Instagram "дава на хората възможност да разкажат историята си чрез визуален диалог, и то по един много интуитивен начин" – казва Мат Колер, партньор в Benchmark, който ще се включи в борда на Instagram и ще прилага познанията си в сферата на бързо развиващите се уебуслуги, придобити от бившия си работодател – Facebook.
Систром, който преди едва две години работил като ръководител на продуктовия маркетинг в Gmail на Google, споделя, че творението му се развива добре благодарение на късмета и на това, че са уцелили точния момент. "Има една цяла вълна хора, които са вманиачени на тема мобилни телефони и снимане на всички дребни, но красиви детайли от ежедневието си, като например залезите – казва той. -Днес хората споделят живота си в реално време." От полза за Instagram е и появата на апарати като iPhone 4, които правят читави снимки, както и на достатъчно бързи и надеждни безжични мрежи, чрез които хората да могат да качват снимките си още щом ги направят.
Младото предприятие разполага и с влиятелни приятели. Когато Instagram стартира услугата си през октомври, Дорси, председателят на борда на Twitter, пусна съобщение в Twitter за събитието go своите над един милион последователи. Няколко дни по-късно Apple представи Instagram като приложението на деня в своя Арр Store, а не след дълго маркетинговият директор на Apple Фил Шилер си направи профил и започна да качва снимки чрез Instagram. Миналия месец рапърът Снуп Дог също се нареди сред потребителите на услугата. Той има 2000 последователи и до момента е качил 14 снимки, главно на себе си.
Instagram ще се нуждае от много i приятели. Ако Twitter въведе характеристика за съхранение и споделяне на снимки – което не изглежда много вероятно, като се има предвид връзката Дорси, но пък с времето услугата прибавя все повече нови характеристики – ще има по-малко нужда от отделна социална мрежа за мобилни снимки.
Освен това Instagram има и няколко финансово добре подплътени конкуренти, сред които Mixed Media Labs, която набра $5 милиона от фирмата за рискови капитали Andreessen Horowitz и създаде приложение, подобно на това на Instagram, с името PicPlz. Далтън Колдуел, главният изпълнителен директор на Mixed Media, вярва, че може да настигне Instagram, стига да действа по-бързо. PizPlz вече разполага с напълно работещ уебсайт, приложения за Android и iPhone и цели осем служители. Според стандартите на най-актуалните мобилни предприятия на Силиконовата долина, компанията му почти е достигнала зрялост.

Стр. 59, 60

Leave a Reply