10 000 филии с лютеница изядени по европроект

в. Труд | 20.07.2013 

Общината в Лясковец отчете, че по европроект е организирала изяждането на 10 000 филии с 20 вида лютеница.
Става дума за фестивала на зеленчуците и градинарството, който се финансира с близо 500 000 лв. от Оперативна програма "Регионално развитие".
Над 5000 души в Лясковец са участвали в двете издания на фестивала. От кметската администрация рапортуваха, че по време на феста са били изложени над 400 уникални зеленчукови пана и мотиви в общо 16 павилиона. Над 40 творчески колектива са се изявили на сцена. Изрисувано е 100-метрово платно и е направена изложба с 1500 снимки на гости и участници. Разпространени били 20 000 рекламно-информационни материала за промотиране на събитието, което продължило 20 дни.
"Фестивалът се отличаваше и с надпревари за най-вкусни доматени произведения, като освен лютеници млади и стари забъркваха кетчуп и апетитки. Жителите на Лясковец и околните села възродиха рецепти, характерни само за този край, които се предават от поколение на поколение. Някои от тях са от над век. Тънкостите за приготвянето на кулинарния деликатес бяха споделени от пенсионери, които ги знаели от своите баби и дядовци", отчетоха успеха на проекта от община Лясковец.
С европарите е купена сцена и е ремонтиран площадът пред Музея на гурбетчийството в Лясковец. В реални размери е възстановено и градинарското колело, което вече е една от местните атракции.
За следващата година е планирано още едно издание на събитието, което всеки път събира над 2500 посетители.

Стр. 6 

Leave a Reply