10 години Планета тв – Краят на началото или началото на края

Супер 19 минути | 14.11.2011

На 22 ноември, идния вторник, за първи път от доста време насам Пайнер ще пълни първа зала на НДК. Поводът е 10-годишнината на фолктелевизията Планета. Дали това е краят на началото за един от медийните проекти, тръгнали с летящ старт? Или е началото на края, предвид силно спадналия рейтинг? Това е въпросът, който си поставихме за развитието на този супер спец проект. Четете и се забавлявайте!
***
2011: Година на проверка за Пайнер
За първи път от десетилетие изборите не донесоха нито нови мерцедеси, нито милиони във фалимията на императора на фолка инж. Митко Димитров – Пайнера. Както стана ясно, чалгата бе изместена от тв артистите – комици и от старата естрада като най-търсен магнит за привличане на тълпите на митингите на политиците. Само най-известните певици като Преслава могат да се похвалят с положителен баланс от кампанията. Тя дори успя да организира дарителска акция и наистина събра много хиляди в брой за дете в беда.
Денят се познава по сутринта е популярна и вярна пословица. В началото на 2011 г. Пайнер започна със скандал.
Бившата изпълнителка на компанията Рени – една от примите в началото на новия век, направи сензационни разкрития за това какъв е истинският живот на звездите. Как те от една страна плащат отчисления от частията си – 50 до 70% с единични изключения, които печели продуцентът, а от друга страна са принудени непрекъснато да си търсят спонсори за клиповете, които частично плащат на фирмата за техника и т.н. Отделно има и плащане за ротация на клиповете и тяхната реклама. Сериозна е разликата и в заплащането на труда на певиците.
Една от примите на империята ги нарича "държавни" изпълненията им във фирмените заведения от веригата Планета Пайнер, защото там се вземат няколко пъти по-алко пари, отколкото на истинско участие. Пък и, поради доста младата аудитория, звездите не могат да разчитат на бакшиши, които формират значителна част от това, което им остава, след като си платят всичките вноски към продуцента.
По този повод лично Президентът на Пайнер инж. Митко Димитров написа кърваво писмо:
"В интернет пространството се тиражират изказвания на Рени, в които тя доста фриволно обвинява музикална компания "Пайнер" Варианти на нейните изказвания бяха тиражирани и от някои столични вестници. За да не бъдат подвеждани почитателите на попфолка от едностранчивите публикации, представяме пълния текст с позицията на фирмата.
Основната атака на бившата певица в "Пайнер" е спрямо съфинансирането на видеоклиповете, но намирането на спонсори не е нещо лошо, а в днешните условия даже е препоръчително. Много от изпълнителите търсят допълнително финансиране на продуктите си или стават рекламни лица на различни марки. Едва ли на някого би му минало през ума да упреква Анелия, Глория, Преслава, Мария, Андреа, Цвети Янева или Константин. Понякога спонсорите идват сами, без да ги търсим, но тогава актуалността на изпълнителя е на висота. Най-често договорите включват и реклама в трите телевизионни канала на "Планета". Никога не бих допуснал, че спонсор е мръсна дума. От въпросните твърдения става ясно, че това понятие е позор в съзнанието на Рени, но причините за това касаят единствено нея. Човек трудно може да проумее защо тя прави свой личен проблем публично достояние? Страхувам се, че с времето, спомените на бившата ни певица малко са се поомесили и тя бърка името на музикалната ни компания с предишните си сръбски продуценти и с продуцента си Желко Берич. Твърденията на Рени са доста стряскащи, защото за подобно деяние си има съответен член от НК. Но и за нелепите обвинения също има съответен текст от НК.
В друго свое изказване, бившата ни певица се опитва да обясни липсата на интерес към себе си с ултимативно поведение спрямо собствениците на дискотеки. Никой не може да диктува програмната политика на заведенията в цяла България. Това е абсурдно и показва колко се е отдалечила Рени от действителността ни. Деформираната самооценка винаги е лош съветник. Подобни личности изпадат в паника Винаги, когато решат, че изпитват медийна недостатъчност. Не съм съгласен Пайнер да играе роля на мишена, по която да бъде мятано всичко, което ще хрумне на Рени. Преди няколко месеца пак трябваше да обясняваме, защо тя се е почувствала недооценена. Според нея трябваше да изхвърлим някое от актуалните имена в каталога ни, за да и сторим място на един наш концерт!?
Някои изпълнители споделят една своя максима, че успехът се дължи единствено на самите тях, а за неуспехите са виновни преди всичко продуцентите им. Реалността е по-различна, защото всяка една певица и всеки един певец представляват наша инвестиция. Естествено е, да развиваме инвестициите си и да търсим възвръщаемост и приходи. Няма икономическа логика да се отказваш от печеливши инвестиции. Но няма логика и да наливаш средства в очевидно губещи проекти. Критерий за оценка е музикалният пазар, а ние само се съобразяваме с него.
Продуцентът е отговорен и за всички хора, с които работи: специалисти, служители, творци, а не само за популярните лица. Има една много подходяща за случая поговорка с много разновидности, но аз ще загатна варианта с моряка и водораслите…
инж. М.Димитров управител на "Пайнер" ООД
P.S.
Ако талантът ти е да пееш – пей!
/Цитат от ръководството "Когато не знаеш какво да правиш", намерено при разкопки във Вавилон./"
За Пайнер се е писало какво ли не, но никога, повтаряме НИКОГА лично мълчаливият шеф на фолкимперията не се е занимавал лично да им отговаря. А болезнената му реакция, изпълнена със съскане и недотам кавалерски изблици и водопади от думи и епитети, говорят, че Рени е ударила в десетката.
Не стига това, ами близките до нея Господари на ефира извадиха на бял свят схеми, по които работи фирмата. Те хванаха в капан опитната дясна ръка на Пайнера Жени Димова
Това е Господарката на тайните в компанията. Тя е до любимия си шеф от самото начало. Тя знае как се наливаха основите.
Кой колко взима, какъв процент му се удържа, как и с какво се държат собствениците на клубове. Знае отговора и на един друг много интересен въпрос – имат ли и коих звезди втора, хм, специалност и заради нея ли толкова се тунинговат.
Именно по тези причини Пайнер ще даде всичко от себе си, за да превърне 10-годишнината на Планета в свой триумф.
***
Слави му отказва тв партньорство
Преди да се хване сам да прави телевизия Планета, инж. Митко Димитров се обръща към двамата си основни конкуренти на музикалния пазар – продуцентите Виктор Касъмов от Ара и Слави Трифонов от Българската музикална компания. Предлага им да се присъединят към него. Те обаче отказват участие. И губят.
***
Провал прати звездите в НДК
Страх ги е да не би да не могат да напълнят Арена Армеец
Защо концертът на Планета ще бъде в НДК? Да не би Пайнера и неговите звезди да се страхуват, че няма да имат сили и публика да напълнят огромната Арена Армеец. Защото първа зала на двореца на културата има 3300 места, а спортното хале – цели 15 000. Там 5000 души ще изглеждат като един файтон хора.
Всъщност, голямото фолк парти трябваше да се проведе на площад Батенберг в самото сърце на София. То трябваше да разтресе с децибелите си столицата. Ала кметът Йорданка Фандъкова категорично не позволи да се разиграе подобен парад на чалгата на жълтите павета.
***
Големите Глория и Ивана са класика на Пайнер. Какви бяха, а какви станаха?!
Ивана и Глория са кралиците на телевизия Планета, на Пайнер и на фолка изобщо, И двете са носителки на всевъзможни награди, като каналът присъди преди няколко години на айтозлийката специалния приз Мегазвезда, който е единствен и неповторен засега.
Двете са били в различна температура на отношенията – от хладни до хладки. В редките случаи, когато се засекат, не се обръщат една към друга с житейските си имена "Галя" и "Ваня" а с артистичните псевдоними "Глория" и "Ивана" Още по-рядко се случва да седнат на една маса и то редом. Конкретният кадър е от сватбата на Жени Калканджиева през 2007 г. в ресторант Лебеда в Панчарево.
***
ИВАНА
Първият голям хит на Планета е първият голям хит на Ивана. Нейното парче Сто патрона е истинска сензация н края на 2001 г. Тя е наи-канената певица за коледни и новогодишни купони. Макар и начинаеща тогава, бившата учителка по пеене от Айтос винаги е демонстрирала завидно самочувствие. То бързо намира покритие и още на следващата 2002 г. тя е певицата с най-много хитове и с най-много участия не просто в Пайнер, а и в цяла България. Не минава много, и ето, че тя оглавява и най-съществената класация по хонорари. Заради гази слава обаче си изпати, вместо Цар Киро, именно на Ивана със съдебно решение бяха поискани 45 000 лв. невнесено ДДС като физическо лице
***
ГЛОРИЯ
Глория стартира в Планета като прима. Точно през 2001 г. тя започна да прави първите модерни клипове със специални ефекти и дискотечно звучене, различни от модния дотогава български вариант на сръбски турбофолк.
Плътно до певицата беше нейният тогавашен мъж и баща на дъщеря й Симона – Илия Загоров. Освен авангардните видеа. Глория направи своя запазена марка и авторските парчета. Тяхната музика я пишеше спътникът й в живота Фильо, а текстовете често съчиняваше самата изпълнителка.
***
Камелия бойкотира Планета
Близо 15 години Камелия е една от НАЙ-ПРОВОКАТИВННИТЕ фолк изпълнителки. Огън момичето от Чипровци знае каква е цената на славата и отдавна я е платила. Резултатът е много албуми и хитове, които продължават да се радват на интерес от най-запалените чалга фенове.
Преди седмица обаче стана ясен списъкът на изпълнителите, които ще вземат участие в концерта 10 години телевизия Планета на 22 ноември. Сред тях са Глория, Анелия, Галена, Джена, Емилия, Ивана, Мария, Преслава, Цветелина Янева и много други. Прави впечатление обаче липсата на най-атрактивната ни поп фолк звезда, а именно Камелия. Блондинката винаги е успявала да впечатли публиката с оригиналното си присъствие, но или кариерата й на тв водеща, или липсата на нов хит не я вписват в събитието. Из чалга средите се носят упорити клюки, че фолк певицата смята да напусне музикалната империя на Митьо Пайнера. Русата секс бомба засега се въздържа от коментари по темата и с това засилва твърденията, че е започнала да си търси нов продуцент. Дали пък Камелия се е отказала сама от участието или от компанията не са я поканили, засега не е съвсем ясно.

Скандалите й отиват

Скандалите около Камелия са свързани предимно с външността. Еротичните й фотосесии и скандалното облекло винаги са привличали внимание около нея. Изцепките й пък на сцената по време на концерти са безбройни. Не останаха незабелязани и нападките на покойния писател Георги Стоев към нея, че е скъпоплатена компаньонка, които тя коментира като опит да се опетни името й.
Преди време пък бившия мъж на Петра – Стефан Цирков заяви в прав текст, че спалнята на Камелия била цялата в огледала, а Цветин я опъвал с вибратор. Най-упоритият слух пък, който обикаляше музикалните среди бе, че богат арабин бил поръчал певицата за "скромната" сума от 40,000лв. Клюката така и си остана гаден мит.
Факт е обаче, че шокиращи нейни порно снимки цъфнаха преди време в медиите. На голите фотоси ясно се виждаше, че звездата не е фен на пълното епилиране на интимните части, а предпочита да си остави лентичка. Според запознати гаджето й Цветин е авторът на потресаващите кадри, щракнал известната си половинка излегнала се на леглото, с широко разтворени крака и с дистанционно в ръка. Домашната порно фотосесия по всяка вероятност била заснета в Гърция.
"Явно застаряващата певица се чуди как да отвърне на младите си колежки, които следвайки нейния пример, без задръжки навират пред обективите на фотоапаратите интимните си части", коментираха веднага в Интренет чалга феновете.
Камелия не изневерява на ексцентричния си стил. С всеки клип и концерт тя пресъздава щури идеи, които веднага предизвикват коментари. Блондинката шокира всички като на концерт в първа зала на НДК се появи с рокля трибагреник, а черните й кожени облекла и жълти пискюли по гърдите са просто незабравими. Най-големия скандал беше обаче, когато излезе на сцената само по лепенки на гърдите.
В началото на годината устатата тв водеща "захапа" колежката си Андреа, защото пеела на плейбек. Тя бе категорична:
"Поп-фолкът се разрушава и в него се допускат хора като ракови образувания, които го разяждат". По-късно стана дума, че Камелия е визирала гаджето на шампиона Кубрат Пулев
Последният скандал, в който бе замесено името на пайнерката бе само преди месец. Нейни фенове се бяха мобилизирали в инициатива за изграждане на неин паметник в Димитровград. Дори кметът на града лобирал чалга певицата да бъде почетена по този начин. Според мълвата самата Камелия също щяла да съдейства за "каузата". Инициативата обаче така и не намери подкрепата на обществеността в градчето и идеята се провали с гръм и трясък.

Стр. 1, 11,12-13,14,19,20-21,22 

Leave a Reply