10 съвета за вашия е-пресцентър

Васи ли?! I 10.08.2010

Наскоро и у нас почна да се говори за Social Media Press Release, но все още малко компании адаптират PR-подхода си към новите медии. Ragan Communications публикуваха доста полезен пост с препоръки как компаниите да адаптират секцията от уебсайта си, насочена към медиите. С този кратък чеклист в 10 точки може да превърнете сайта си в полезно място, от което журналистите да черпят информация както за новости около компанията, така и при подготовка на по-разширени обзорни материали.

Ето и 10-те препоръки:
  1. Сложете информация за контакт: това може и да ви звучи като повече от ясно изискване, но е учудващо колко малко компании дават лесни механизми за връзка с екипа. Не се ограничавайте до традиционните адрес, телефон и e-mail, а добавете и връзки към социални мрежи, в които присъствате – там комуникацията може да е още по-бърза и директна.
  2. Направете е-пресцентъра лесен за откриване: журналистите нямат време да се ровят из сайта до безкрай. Сложете линк към секцията за медии още на заглавна страница, както и в sidebar-a.
  3. Нека адресът е лесен за запомняне: поддомейн news.moiatakompania.com е добър вариант, но по SEO-съображения аз бих препоръчала секция moiatakompania.com/news – така обновяващите се страници и трафикът ще дадат по-силно отражение върху Google-позициите.
  4. Добавете търсачка: доста ще улесните журналистите, ако добавите търсачка в секцията (както и в целия си сайт, всъщност). “Ако нямате търсачка, сякаш сте угасили лампата в стаята,” казват от Ragan и са прави.
  5. Направете новинарска секция за вашия бранш: колкото и нелогично да ви звучи публикуването на новини за конкурентите на собствения ви сайт, тази стъпка носи доста позитиви. Тя превръща сайта ви в добър агрегатор на информация, който е полезен, като същевременно показва, че не се страхувате от другите в бранша и имате достатъчно високо самочувствие, за да признаете и техните успехи.
  6. Добавете възможност за абонамент: винаги е полезно да имате RSS-абонамент на сайта си. Така журналистите ще научават навреме новата информация, с което ще си осигурите по-високо отразяване.
  7. Махнете паролите: не изисквайте парола за достъп до информацията – все пак ако тези данни могат да влязат в медиите, няма защо да ги криете. А колкото повече бариери поставяте пред журналиста, толкова по-вероятно е той да потърси информация от друг източник.
  8. Включете информация за авторските права: освободете журналистите от едно допълнително притеснение, като споменете изрично, че всички снимки и данни от е-пресцентъра ви могат да се използват повторно.
  9. Добавете мултимедийно съдържание: дори да не може да влезе в печатните медии, то ще помогне на журналистите да получат допълнителна информация. За представители на онлайн медиите е добре да включите и кодове за embed – така увеличавате шанса вашето видео да се появи на новинарска страница.
  10. Добавете биографични данни за мениджърите: background-информацията за компанията и информацията за мениджърите е доста полезна и може да спести време при подготовка на обзорни материали и ретроспективни статии. Журналистите няма да трябва да ровят надълбоко и ще ви бъдат повече от признателни.
Красотата на е-пресцентъра се състои в това, че много лесно може да следите кои части от него привличат трафик и кои явно не се използват. Естествено, трябва да се има предвид, че това е доста нишова секция от сайта и тя в никакъв случай няма да се радва на същия интерес като информацията за продуктите ви, например.
Съветите са доста полезни и изчерпателни, но имам определени съмнения относно приложимостта им в България. В никакъв случай не подценявам колегите журналисти, но се чудя дали един такъв е-пресцентър ще бъде използван от тях – просто имам усещането, че навикът да получаваш прессъобщения в служебната си поща още е твърде силен. И все пак създаването на newswire агрегатори като PR сферата на Дневник и PR Kernel са достатъчна начална заявка за преминаване към онлайн-базиран модел за разпространение на PR-информация. Затова и компаниите, които отрано инвестират в изграждането на изчерпателен е-пресцентър, ще се ползват от популярността на първия и ще спечелят от бързата си реакция.
А вие мислите ли, че българските журналисти ще се възползват от такова нововъведение?
 

Leave a Reply