10 училища събраха кестеновата шума

PRESS.dir.bg I 13.11.2010

Цели 10 училища подкрепиха активно кампанията “Да спасим в суматохата кестените” в първата половина на ноември. Малки и големи ученици се включиха в голямото събиране на листа. Деца и юноши с непресторен ентусиазъм метяха окапалата кестенова шума недалеч от училищата си.

Стотици пълни чували се отправиха към мястото за компостиране.
От 164-а испанска гимназия се включиха в събирането в почивния си ден, за да изметат ул. ”Султан Тепе” и части от Борисовата градина. Сред първите в големия столичен парк бяха и децата от 71 СОУ в Казичене.

Помощниците ни от 19 СОУ пък имаха неочаквана компания в труда си – Супер Бианка от “Шоуто на Иван и Андрей”. От 21 СОУ "Христо Ботев" помогнаха с горичката пред Американското посолство, а от 25 ОУ "Д-р Петър Берон" – с градинката пред културен дом “Красно село”.

Една от най-реномираните гимназии – Първа английска пък даде приноса си за парка “Заимов”. Учениците от 22 СОУ "Г.С.Раковски" почистиха градинката пред училището, а от 38 ОУ „Васил Априлов” – площите край Докторския паметник. Кестените от Южния парк също намериха своя спасител в лицето на децата от 73 СОУ. Последни по ред, но с ентусиазъм участваха и учениците на 139 ОУ „Захари Круша”, които се погрижиха за парка до спортна база „Спартак”.

Всичко това бе част от кампанията на Списание 8, "Вашият Градинар" и Българския екологичен форум, подкрепена от Столична община, "Да спасим в суматохата кестените". Листата бяха събрани, тъй като това е най-ефективното решение срещу листоминиращия молец. След това фирмите по чистотата имаха грижата да ги отнесат до сметището с органични отпадъци.

Още за проекта: www.kesteni.bg

Leave a Reply