102-ма са убитите журналисти през 2010 г.

в. Класа | 04.05.2011

 

Азия държи първенството по смъртни случаи

 

102-ма журналисти са убити през 2010 г. по време на изпълнение на служебните им задължения, обявиха от Международния институт по печата (I.P.I.). Поводът е 3 май Международният ден на свободата на печата. От "Репортери без граници" обявиха 38 врагове на свободата на печата в света през 2011 г.
Азия държи първенството по най-голям брой загинали журналисти по време на изпълнение на служебните си задължения – през 2010 г, с регистрирани 40 смъртни случая. Америка е на второ място, а Пакистан (16 убити) е най-опасната страна за представителите на медиите. Статистиката сочи, че 15 са репортерите, загинали в Африка, в зоната на юг от Сахара, 8 в Близкия изток и Южна Африка и 7 в Европа.
Броят на смъртните случаи през миналата година доказва неоспоримо факта, че последните четири години са най-смъртоносните в историята за журналистите.
В Мексико, където продължава да се разгаря острата борба между наркокартелите и силите за сигурност, са регистрирани 12 убити журналисти през изминалата година. В Хондурас, където се наблюдава увеличение на убийствата след свалянето от власт на президента Мануел Зелая през 2009 г. с военен преврат, пък са обявени 10 случая. В Северна и Южна Америка, както и в други части по света, безнаказаността за тези, които убиват, нападат, тормозят и заплашват журналисти, остава проблем, посочват от IPI.
Сред най-драстичните трагични инциденти е този с Джозеф Ернандес Очоа – 24годишната студентка по журналистика в Университета в Хондурас, и с кореспондента на тв канала Canal 51 TV, които бяха простреляни над 20 пъти в гърдите, след като колата, с която пътуваха, бе обстрелвана над 36 пъти от терористи в неосветен участък на пътя. В Куба през 2010 г. правителството се съгласи да освободи 29 журналисти, задържани през 2003 г. Журналистите в латиноамериканската островна държава на Карибите продължават да работят в условия на силни ограничения.

Стр. 20

Оригинална публикация

Leave a Reply