17 състезатели ще представят България на Европейското първенство по лека атлетика в Амстердам

 Eurosport| 06.07.2016

От 6-и до 10-и юли Амстердам ще бъде домакин на 23-ото европейско първенство по лека атлетика, а Евроспорт ще излъчва пряко всяка минута от състезанието. След промяната на периодичността на провеждане на форума, това ще е вторият шампионат на Стария континент в олимпийска година. В програмата му няма да фигурират маратон и спортно ходене, но за първи път ще има полумаратон.
Това е първият път, в който Холандия ще бъде домакин на европейско първенство. Състезанието ще се проведе на легендарния олимпийски стадион, построен за игрите в Амстердам през 1928 г. Някои от най-силните атлети на континента ще пропуснат шампионата, тъй като олимпиадата в Рио де Жанейро е само месец след него. Това не важи обаче за „Летящата холандка” Дафне Схиперс, която е световна шампионка на 200 метра и втора на 100 метра от Пекин`2015.
Дафне се очаква да бяга само на 100 метра, което отваря вратата за Ивет Лалова-Колио да добави евротитла на 200 метра на открито към колекцията си. Ивет Лалова ще бъде лидерът за България на това европейско първенство. Най-бързата българка стана първа на 100 метра преди четири години в Хелзинки, а на 200 метра в зала е последната шампионка на континента. В ранглистата на Европа за сезона Ивет е четвърта и на 100 метра (11.11) и на 200 метра (22.78). Преди по-малко от две седмици Ивет Лалова стана и шампион в спринта на 100 метра на Балканското първенство по лека атлетика в гр. Питещи.
България ще бъде представена от още 17 състезатели на първенството, като Освен Лалова в две дисциплини ще се състезават още Ина Ефтимова (100 и 200 метра) и Катя Христова (400 и 800 метра).  Другите наши атлети в топ 10 са:  Митко Ценов – четвърти на 3000 метра с препятствия, Тихомир Иванов – седми на скок височина, Момчил Караилиев – осми на троен скок, Мирела Демирева – четвърта на скок височина, и Радослава Мавродиева – седма на гюле.

Leave a Reply