2 години “Галерия” – 105 седмици свободно слово

в. Галерия | Кристина ПАТРАШКОВА | 13.10.2011 

За начало публикувахме данни от разследване за корупция по високите етажи на властта по време на тройната коалиция. След огласяването им шефовете на вестника бяха привикани на разпит в ДАНС. Агентите нямаха намерение да разследват разкритите далавери, а се интересуваха единствено как сме се добрали с информация за тях.
Репортери на "Галерия" първи снимаха вилата и барбекюто на Цветан Цветанов в годечкото село Шума. До вечерта те бяха арестувани и обвинени от вътрешния министър, че са искали да прегазят негова комшийка, а може би и да я оберат. После се оказа, че е станала грешка.
Вестникът разкри, че тъстът и тъщата на Цветанов, които са скромни пенсионери, имат 14 банкови сметки, попълвани с незнайно откъде идващи суми. През това време любимият им зет се сдобива с 6 апартамента, пътува в чужбина на разноските на тайнствена фондация и става все no-богат. Проверка на НАП отсече, че нарушения няма.
"Галерия" огласи разговори на Симеон Дянков, Ваньо Танов и Бойко Борисов. От тях се разбра, че премиерът спира митническа проверка в складове на Мишо Бирата, Дянков и Цветанов не се долюбват, а Борисов рита топка с митничаря на аерогарата Бучката, за когото се застъпва пред шефа му.
Скандалът стигна до Брюксел, рейтингът на управляващите падна. Мишо Бирата почина в хотел в Правец. Наказани и уволнени нямаше. Премиерът се оплака, че "Галерия" има по-голямо медийно присъствие в телевизиите от ГЕРБ. Все пак призна, че трима журналисти са подчинили останалите медии.
Малко по-късно пред редакцията на вестника избухна бомба. Световни агенции направиха репортажи за събитието, а френската телевизия снима документален филм за този терористичен акт.
Борисов заяви, че разкриването на поръчителите и извършителите ще бъде тест за тогавашния шеф на ДАНС Цветлин Йовчев и Цветан Цветанов. Йовчев подаде оставка, вътрешният министър се прости с мечтата да стане кандидат за президент на ГЕРБ.
От разследването не излезе нищо
Заради това, че вестникът не мълчеше за всичко, което други медии прикриват, бяхме обвинявани във всевъзможни грехове – че сме част от Октопода, работим като частно МВР и дори че сме се самовзривили пред погледа на гостуващи в София еврокомисари.
Ние продължихме да критикуваме властта, да разкриваме корупцията, в която се забъркват най-важните мъже в държавата, да вадим данни за контрабандата, да публикуваме непопулярните позиции на хора, които не са съгласни с управлението на държавата. Смятаме да го правим и в бъдеще, без значение кой е на власт
Защото сме убедени, че журналистиката е власт, която може да бъде по-мощна от силата на тези, които определят съдбите ни днес. А професията ни е безсмислена, ако не започва от чувството за свобода.
Благодарим на читателите, които ни подкрепят. Извиняваме се на тези хора, които сме засегнали, ако понякога сме допускали неточности. В нашия занаят това е неизбежно.
"Галерия" ще продължи да бъде различният вестник. Този, който не мълчи!

Стр. 19 

Leave a Reply