20 ТЕЛЕВИЗИИ И 200 МЛН. ЗРИТЕЛИ ЩЕ ГЛЕДАТ СКИ В БАНСКО

Нова Добруджанска трибуна, Добрич | 20.01.2011

Над хиляда души работят по организацията на стартовете от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже в Банско в края на следващия месец. Пиринският курорт ще приеме две състезания от календара на ФИС на пистата "Бъндерица" – суперкомбинация (един манш супергигантски слалом и един манш слалом) на 26 февруари и специален слалом ден по-късно.
"Много работа е отхвърлена от организационния комитет. На финалната права сме. Над хиляда души са ангажирани за проявата. Всички дейности, които трябва да бъдат извършени по едно домакинство на Световна купа по ски, са много като брой и обем. Някои хора си мислят, че е лесно, но детайлите и изискванията са наистина много. Непрекъснато сме в контакт с ФИС. Те държат всичко да бъде перфектно. Вярвам, че ще се се справим на ниво", обясни председателят на БФСки Цеко Минев.
Община Банско ще се грижи да охраната и сигурността на гостите и състезателите. За този цел са ангажирани допълнително 15 полицаи, а ако се наложи, бройката на служителите на реда може да бъде увеличена. Доброволци пък ще оказват необходимата помощ на гостите на Световната купа в градчето. Община Банско също така ще организира и съпътстващи мероприятия – концерти, културни събития и фестивал на банската кухня.
Продажбата на билети за стартовете от Световната купа стартира на 1 февруари, като във финалната зона на пистата ще бъде изградена специална трибуна с около 5 хиляди места. Пропускът за един ден с включен транспорт (лифт или автобус) до пистата е 35 лева за възрастни и 20 лева за деца. Двудневен билет с транспорт е с цена 55 лева за възрастни и 30 лева за деца.
Ще има и четири обособени зони за правостоящи, които ще бъдат безплатни. На този етап на писта "Бъндерица" има сняг и тя е годна за каране. Съоръженията за изкуствен сняг са на високо ниво, но организаторите се надяват и на благоприятно време. Комисията по контрол на ФИС ще посети Банско на 15 февруари за последна инспекция. По-голямата част от състезателите ще пристигнат в България с чартьр от Цюрих на 24 февруари.
На този етап 20 телевизии с аудитория от 200 милиона зрители ще излъчват пряко състезанията. Заявки за специални студиа на място са дали от БНТ, от германската ZDF и от австрийската ORF. Банско имат опит с организиране на състезания от Световната купа, след като през миналия сезон курортът прие три старта от програмата на жените. От ФИС имат идея на 24 февруари да бъде организирано специално промоционално събитие на Витоша с някои от звездите на ски-спорта.

Стр. 7

Leave a Reply