2010 г. ще е на растежа за PR бизнеса

www.dnevnik.bg | Зорница СТОИЛОВА, Калина КАЛЧЕВА I 2009-11-09 

PR pIC"Дигиталната среда променя PR индустрията постоянно. Ние като PR практици трябва да следим и предопределяме достатъчно рано, за да адаптираме услугите и начина на работа към настъпващите промени", отсича Мария Гергова, която освен, че е управляващ партньор на PR агенция United Partners, изпълнява ролята на президент на борда на директорите на световната PR асоциация IPRA през една от най-тежките години за индустрията.

В началото на ноември IPRA проведе годишната си среща, която, освен че е повод за обмяна на опит и идеи между практиците от цял свят, е мястото, на което се очертават посоките в развитието на бизнеса, правят се прогнози за онова, което може да се предвиди, и се създава план Б, за онова, което не може.

Тенденцията, която се откроява най-ярко и около която ще работи PR бизнесът през 2010 г., логично е дигиталният PR. Мария Гергова разказа, че една от важните констатации на глобалния форум е била, че заради свития пазар на медии, PR-ите започват да заобикалят репортерите, насочвайки се директно към потребителите. И още, че независимо дали PR специалистите участват в онлайн разговорите, хората ще продължават да формират мнението си за продуктите и компаниите предимно в интернет. Ключът за експертите е да бъдат активни и да помагат да се оформят смислени разговори в социалните мрежи.

Дигиталната среда предполага многопластова комуникация между голям брой аудитории, обясни президентът на IPRA, като акцентира, че това означава подход, противоположен на този към масовите медии, безкрайна фрагментация на аудиторията и вникване в собствения език и код на социалните медии. Дигиталният PR има и още няколко важни плюса за бизнеса – предлага решение на един от големите проблеми на индустрията с измерваемостта на ефектите от дейността й, а в годината на тежка рецесия дава допълнителна стойност за относително ниска цена. Една от най-важните прогнози на форума принадлежи на глобалната мрежа от комуникационни и консултантски агенции MS&L: "Вярваме, че 2010 ще бъде година на огромен растеж, а следващите пет години ще променят фундаментално нашата индустрия." Техният съвет към PR агенциите е да инвестират в талантите, да не очакват големи победи, а да работят за дългосрочно обвързване и още нещо – да приемат, че преразпределянето на бюджети през 2009 в крайна сметка беше добро за бизнеса.

Украинска креативност

На годишната среща на IPRA се отличават и най-добрите постижения в индустрията за изминалата година на наградите Golden World Awards. Според Мария Гергова една от най-забележителните кампании, която печели и приза в категорията "Креативност", е украинска кампания по повод излизането на историческият роман Babiy Yar, която с документална точност описва масовото клане на евреи в страната по време на нацистката окупация през Втората световна война. Желанието на спонсора на книгата, собственик на местна фабрика, е да направи случките от миналото релевантни към начина на живот на младите хора, за да предизвика вниманието и интереса й към нея. А идеята на комуникационната агенция Pleon Talan е да възпроизведе шокиращите преживявания от миналото, като създаде общи емоции у младежите в модерна обстановка. В основата си кампанията се опитва да предизвика усещането какво би било, ако техните герои и приятели бяха убити от нацистите. Онлайн създават измислени личности, които правят приятели в социалните мрежи. На годишнината от масовото убийство, всички измислени персонажи "умират", оставяйки скръбни вести на аватарите си и съобщението: "Здрасти, аз съм мъртъв. Днес бях убит от нацистите заедно с 50 000 други хора." А линк отвежда към уебсайта на книгата. В градското пространство били поставени "герила" постери за футболна среща между "Динамо (Киев)" и немски отбор, а коментарите към тях, цитират конкретен текст от романа: "След този мач всички играчи на "Динамо" са били застреляни от нацистите." В закрити помещения като молове и други търговски центрове, сложили огледални стикери, които казвали: "Това отражение можеше да бъде наяве. По време на Втората световна война всеки втори гражданин на Киев е починал: страница308." За да се подчертае тонът, използван от нацистката пропаганда по време на войната, били разпространени провокативни копия на нацистки съобщения. На украинците било предложено да работят за нацистка Германия, а на евреите било заповядано да се съберат заедно. Коментари описвали ужасните последствия от тези събития. Кампанията предизвикала широк отзвук сред таргет групата и била активно коментирана както в интернет, така и от традиционните медии, а романът Babiy Yar се наредил сред 10-те най-продавани в Украйна.

Оригинална публикация

Leave a Reply