Тошо Тошев пред в. “БАНКЕРЪ”: Инвеститорите са от Швейцария

в. Банкер | 01.10.2011 

Три нови медии подготвя бившият главен редактор на в. "Труд" Тошо Тошев. Той и партньорът му Валери Запрянов стоят в основата на нова медийна групировка, която ще издава нов национален всекидневник, информационен сайт и списание.
Главен редактор на вестника, който вероятно ще се появи на пазара в началото на следващата година, ще бъде Тошо Тошев. По неофициална информация неговото работно име е "Трибуна". Валери Запрянов пък ще оглави списанието на групата. Информационният сайт ще има отговорен редактор. Профилът и на трите медии ще бъде информационно-аналитичен. "Такива медии в България до момента не е имало", заяви пред БАНКЕРЪ Тошо Тошев. Той допълни, че основна роля във всекидневника ще има Валерия Велева, която доскоро оглавяваше отдел "Анализи" във в. "Труд". В следващите месеци предстои да започне рекламна кампания на новите медии.
Редакциите на изданията ще бъдат на 6-ия етаж в Бизнес центъра на ЦУМ в центъра на столицата. Там се помещават и софийските офиси на "Нова българска телевизия", която е собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. В момента тече освежителен ремонт на помещенията, видя "БАНКЕРЪ".
В началото на септември Тошо Тошев и Валери Запрянов са регистрирали компанията "Обединени български медии" АД, показа справка в Търговския регистър. Предметът на дейност включва "издателска и разпространителска дейност и търговия с печатни произведения". Тошев и Запрянов са акционери с равен брой дялове. Регистрацията на "Обединени български медии" е на домашния адрес на Тошо Тошев.
Междувременно тази седмица стана ясно, че Тошо Тошев е придобил част от акциите на новия си съдружник в "Тема нюз" АД, която издава едноименното списание. Новината е била съобщена на журналистите по време на планьорка. Прехвърлянето на дяловете все още не е отразено в Търговския регистър.

Г-н Тошев, говори се, че ще издавате нов вестник?

- Да, но не става въпрос само за вестник, а за още два проекта. "Обединени български медии" подготвя стартирането на всекидневник, електронен сайт и списание.

Имат ли имена проектите?

- Имат работни имена, но тъй като те не са окончателно готови, все още не мога да ги споделя. В момента, в който съм готов, ще ги обявим. В наш интерес е да ги стартираме по-бързо.

Откъде е финансирането?

- Най-вероятно това ще бъде чуждестранен субект. В преговори сме с инвеститор от Швейцария. Това е фонд с няколко акционери от европейски държави. Засега сме си казали "да" за проектите. Когато окончателно подпишем споразумението и уточним бюджетите и сроковете, не само ще обявим името на фонда, но ще доведем в България и неговите представители.

Какъв е този фонд?

- Вижте, в случая става въпрос за бизнес, за икономика, за инвестиции. Прието е преди да се подпишат сделките, имена не се съобщават.

Този фонд инвестирал ли е в медии някъде по света?

- Не, не става въпрос за медийна група. Фондът няма подобни инвестиции в Европа.

Твърди се, че всъщност собственикът на "Петрол" Митко Събев дава парите заради съдружието ви с Валери Запрянов?

- Познавам се с Митко Събев, макар да не съм го виждал от няколко години. Надявам се, че е добре и му желая всичко най-хубаво. Никога с него дори не съм пил едно кафе, за съжаление.

Подготвяте три проекта. А имате ли вече екип от журналисти?

- Подбираме в момента. Определено има интерес към новите медии както от журналисти от в. "Труд", така и от колеги от други медии. Не е вярна обаче информацията, която беше разпространена от някои вестници и сайтове, че основната част от екипа ще бъде от "Труд". Толкова знаят колегите, толкова са написали. Аз на едно само се чудя – защо никой от тези писачи не ме потърси, като вас. Правилата на нашия занаят изискват когато пишеш за някого, да говориш с него..

Какво се случва със Съюза на издателите, чийто председател сте?

- Странен въпрос… Съюзът е много общо понятие, а най-често там заседава управителният съвет. Последното заседание беше миналата седмица. Предвидено е да има поне още едно до връчването на годишните награди "Черноризец Храбър", които са около 10 ноември. За 16 ноември е предвидено общо събрание, което ще бъде и отчетно-изборно. Казано накратко – всичко е нормално и спокойно в Съюза на издателите.

В началото на годината казахте, че ще се оттеглите от председателския пост…

- Не съм казвал такова нещо. Не е ставало въпрос въобще за това. На пресконференциите през декември 2010 г. и януари 2011 г., когато бяха представени новите собственици на "Труд" и "24 часа", се изясняваха кадрови въпроси в групата. А дали ще бъда председател на Съюза на издателите, е въпрос на общото събрание. Вече седем мандата съм председател и стига да не ви прозвучи нескромно, на последните две събирания изразих мнение, че може би трябва да се търси друг човек, че може би не бива само Тошев да е начело. Още повече че има и други достойни хора за поста. Така или иначе общото събрание избираше мен. А какво ще бъде решението на 16 ноември – не мога да гадая.

Как ви изглежда в. "Труд" днес?

-"Труд" е един национален всекидневник. Не очаквайте от мен да говоря за него каквото и да било, особено критично. Аз съм един от създателите му и 20 години го ръководех. От мен няма да чуете лоша дума за него.

Стр. 35

Leave a Reply