25-ГОДИШНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО НА ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ ПРОДЪЛЖАВА

в. Земя | 27.07.2011

 

На посещение в България до днес бяха Жу Циан, президент на журналистическата ашциация в Синдзян-Уйгурския автономен регион и ръководител на делегацията, която включва Гуо Фуженг, зам.-директор на отдел "Образование" във вестник "Гуангминг", Лиу Ингбинг, вицепрезидент на списанието на Народната политическа консултативна конференция, Донг И, вицепрезидент на журналистическата асоциация в провинция Хъбей, и Уанг Джуи, зам.-директор на международния отдел на Общокитайската журналистическа асоциация.
Те гостуваха у нас по покана на Съюза на българските журналисти, за да отбележат над 25-годишното сътрудничество между двата съюза и обмена, който правят.
В речта си Жу Циан, президент на журналистическата асоциация в Синдзян-Уйгурския автономен регион, не пропусна възможността да се запознае с българските журналисти в резиденцията на китайското посолство и да им представи район Снндзян, който е малко познат. (Неговия разказ за Синдзян-Уйгурския автономен регион четете на стр. 12.)
В страната с население от близо 1,3 млрд. жители се смята, че журналистическата професия е една от престижните и е с добър статут в обществото. Сигурно затова и броят на журналистите в Китай е 1 000 000 души, от които едва 1/3 са жени. Числата недвусмислено показват съотношението между двата пола, затова не е случаен и фактът, че журналистическата делегация от Китай, която бе на посещение в Бургас и региона, се състои само от мъже.
Водена от Снежана Тодорова – главен секретар на СБЖ, делегацията от Китай проведе две важни срещи в Бургас. Гостите бяха посрещнати ггьрво в община Бургас от зам.-кмета по бюджет и финанси Красимир Стойчев. Китайските журналисти проявиха интерес по отношение на управлението на града и възможностите, които се предлагат за развитие на бизнес.
"Целта на посещението ни е да видим с очите си какви промени са извършени в България през годините и да запознаем колегите си с видяното", казаха представителите на медиите от Китай. По време на срещата със зам. областната управителка на Бургас Златина Дукова те не скриха, че са приятно изненадани да ги посрещне жена и че у нас жените на ръководни длъжности, както и сред журналистите, са преобладаващо от нежния пол.

Стр. 8

Leave a Reply