26 агенции се борят за наградата “PR Приз”

в. Пари | Елина ПУЛЧЕВА | 2010-05-18 

Основна тема на фестивала ще е развитието на пиара по време на криза

Общо 26 проекта ще се борят в конкурса на Българската конфедерация за връзки с обществеността "PR Приз", който стартира вчера. Два дни преди началото на събитието, което се провежда за 10-а година, участниците имаха възможността да направят публична презентация на кампаниите, с които кандидатстват.

Финалисти

Проектите са разпределени в 9 от общо 15 категории. Разликата се е получила в етапа на предварителното журиране, където някои от кампаниите са отпаднали. В журито, което оценява кандидатстващите, влизат 10 български PR специалисти. По традиция са поканени и чуждестранни гости, които също ще оценяват постиженията на нашите агенции. Тази година чуждестранните гости на "PR Приз 2010" са преподавателят по теория на комуникациите в Мариуполския университет в Украйна Георгий Почепцов и Аманда Джейн Сучи – преподавател по PR техники в университета в Катаня, Италия и член на борда на Глобалния алианс.

Фестивал

"PR по време на криза" ще е водещата тема на 4-тия фестивал, който ще се проведе паралелно с конкурса. Организаторите обещават по време на различните панели, кръгли маси и дискусии през трите дни на фестивала да бъдат разгледани ефективните комуникации, които агенциите прилагат в кризата. Интересът към фестивала е голям, непрекъснато се увеличават акредитациите – до момента има 140 регистрации.
Идеята на организаторите е да се акцентира върху нуждата от професията в настоящите нестабилни икономически условия. Имиджът на България у нас и навън ще бъде разгледан в дискусията "Европейският образ на България", каза Милена Атанасова, председател на Българското дружество за връзки с обществеността. Тази тема ще бъде разделена в 3 подсектора. В първия ще се обсъжда алтернативният PR – при него ще се проследи излизането на комуникациите от пресата и навлизането им в интернет. Лектори и гости ще говорят как може да се създаде марка въпреки кризата. Последният подсектор на темата ще обърне внимание на новите медии, без които не можем.
Третата тема, която ще засегне PR фестивалът, е "Имидж и лайфстайл: светлини и сенки". За нея организаторите са поканили представители на арт средите, с които ще се обсъждат различни PR тактики от шоубизнеса.
Въпреки че PR е нещо ново за вашата страна, се радвам да кажа, че се справяте много добре, каза преди откриването на фестивала Аманда Джейн Сучи. В духа на актуалната тема – кризата, Сучи каза, че компаниите не трябва да се лишават от PR. Като тенденция през следващата година тя очерта засилване на влиянието на PR за сметка на рекламата. В момента рекламата е инструмент на PR, каза тя.

Участници

За отличия в сферата на ПР имат възможност да се борят агенции и отдели за връзки с обществеността на търговски компании, медии, държавни институции, правителствени и неправителствени организации. И тази година един студент от специалността "PR" от всички университети в страната ще получи отличие за най-добър курсов проект в областта. При награждаването ще бъдат връчени и специални награди за значим принос за развитие на PR професията през изминалото десетилетие.
В конфедерацията за връзки с обществеността влизат три от най-големите действащи професионални PR организации в България – Българското дружество за връзки с обществеността, Асоциацията на имиджмейкъри и специалисти по връзки с обществеността и Българската академична асоциация по комуникации.

Стр. 22

Leave a Reply