3 млн. лв. от глоби за незаконни реклами

в. Монитор | Самуил Димитров | 14.03.2011

 

Актове за около 3 млн. лв. ще бъдат написани за незаконна реклама на телефонни кабини в София. Това съобщи пред "Монитор" началникът на сектор "Рекламна дейност" в Столичния инспекторат Иво Пенев. До момента инспекторите са санкционирали фирма, монтирала рекламите, с 370 хил. лв., но става дума за кабини в първа и втора зона на града и се очаква техният брой да расте. Според Пенев фирмата е монтирала реклами на гърба на телефонните кабини незаконно. На практика това са билбордове, защото площта им е 4 кв. м., колкото на малко рекламно пано, за което фирмите са длъжни да плащат между 150 и 180 лв., когато се разполага на общински терен. "Това е абсолютно незаконно, защото билбордовете се отдават чрез конкурс, още повече, че телефонните кабини са част от градската среда и там реклама не може да има", обясни Пенев.
Започнала е процедура по демонтиране на 8 кабини, които са в първа зона, т.е. в историческия център на града. Пенев допълни, че всички актове ще бъдат предадени до два месеца. "Надяваме се дори да се стигне до съд, да имаме успех", коментира той.
"Това писане на актове е тенденциозно, аз имам всички документи от Дирекция "Архитектура и градоустройство", заяви пък собственикът на санкционираната фирма Христо Петров. Според него гърбовете на телефонните кабини са с размери 2 кв. м. и така отпада аргументът, че рекламата е с големина на билборд. Бизнесменът заяви, че ще обжалва наложените санкции пред съда.

Стр. 6

Leave a Reply