3 причини защо специалистите по PR и комуникации трябва да познават SEO

www.kreativen.com I 10.07.2012

PR индустрията е в състояние на непрекъсната промяна, като значението на съдържанието и социалния уеб бизнес нараства постоянно. Клиентите прекарват все повече време в дигитални и цифрови медии. Парите за реклама ги следват. Това означава по-малък бюджет за персонал в нюзрума и репортери, журналисти и редактори.

За PR агенциите е изключително важно да разбират нуждите на „клиентите на техния клиент”, както и експертите по комуникация да останат продуктивни. „Избутващият PR” все повече се допълва от “издърпваща” тактика – оптимизация за откритие. Най-важното е да се предостави стойност и тук ще предложим три начина за по-добро разбиране как оптимизацията на търсачки (SEO) може да направи това.

1. Ловете риба на местата, където има риба.

Има над 14 милиарда основни търсения през декември (comSore) срещу 285 милиона, които гледат телевизия в даден месец (Nielsen). Клиентите разчитат на ежедневно търсене, за да се запознаят с новините и последната информация. PR и комуникационните специалисти трябва да разберат поведението на търсене и предпочитанията (ключовите думи) на потребителите, както и от какви публикации искат да бъдат покривани техните клиенти.

2. Журналистите различат на търсачките.

Според проучването на TopRank „Как журналистите използват търсачките”, 91% от журналистите, редакторите и репортерите използват стандартни търсачки, като Google, Yahoo или Bing, за да свършат работата си. Тези предпочитания отразяват данните от наскоро публикуваното „Проучване за използването на социални медии и интернет„ на университета Джордж Вашингтон и Cision, където 100% от участниците в проучването използват Google за търсене.

3. Оптимизацията е нещо повече от SEO.

Оптимизация на търсачки, оптимизация на дигитални активи, оптимизация на социални медии и дори оптимизация на микромедии (т.е. оптимизация на търсачки в реално време) са често употребявани думи, които представляват възможности за експертите по медийни връзки и комуникация за влияят на откритията, като улесняват различните видове търсачки при търсенето, индексирането и поставянето на рейтинг на тяхното съдържание.

Важното е специалистите по комуникация да разберат различните варианти за търсене, използван от потребителите и медиите, за да разпространяват и получават новини. Ако дадено съдържание може да бъде търсено, то може да бъде оптимизирано. Това включва всичко от прес съобщения до видео и публикации в Twitter.

Оптимизация за търсачки, или SEO е общ термин, който обикновено се отнася за всякакъв вид работа, оказващата влияние върху търсачки да вършат работата си възможно най-добре и в полза на рекламираното съдържание. Използвайки SEO методи, повечето хора искат да оптимизират съдържание за по-добра видимост в Google, Yahoo или Bing

Важно е да се отбележи, че много медии вече използва SEO, за да направят новините си по-подходящи за откриване и класиране в търсачките. Резултатът от тези усилия са значително увеличение на трафика към онлайн новинарски сайтове и подобряване на атрактивността на рекламата.

Оптимизация на дигитални активи, или DAO, е термин, който TopRank използва от 2007 г. за различни начини, които търсачките, като например Google, използват за показване на резултати от търсенето (смени или универсални резултати). Резултатите от търсенето вече не са ограничени до уеб страници и могат да включват изображения, видео, новини, блогове, книги и местна информация. Оптимизацията им включва разбирането на създаването на дигитални активи, оптимизиране на ключови думи и публикуването им онлайн за търсене.

Оптимизация на социалните медии, или SMO, е термин, първоначално популяризиран от Рохит Бхаргава и впоследствие използван и от други в SEO индустрията, включително и TopRank. Докато много от социалните мрежи, като Facebook и LinkedIn пазят съдържанието си от мрежите на търсачките с акаунти и пароли, много социалните взаимоотношения създават съдържание, което може да бъде индексирано и включено в резултатите от търсене. Журналисти и потребители все повече участват в различни социални канали, за да гледат и споделят информация. Ако PR специалистите разберат как да повлияят на използването на ключови думи в социалното съдържание, техните новите ще се откриват по-лесно от анализатори, репортери и журналисти.

Ето една история, свързана с лице, от редактор в проучването на TopRank за използването на търсачки от журналисти, която илюстрира пресичането на търсачките и социалните медии:

„Пишех статия за планираното партньорство между Google и Yahoo. Намерих възможни източници чрез Google и LinkedIn, а след това попаднах на доклад, изготвен от служител в Американския антитръст институт. Не можех да намеря неговия и-мейл, но успях да го открия във Facebook и да му изпратя съобщение. Той ми отговори и направихме телефонно интервю.”

Оптимизация на микромедии е нов термин, който най-общо се използва за оптимизация в реално време на актуализации на статуси и източници на съдържание, които са индексирани и включени като съдържание в реално време в търсачки като Google, Yahoo и Bing. Същото микромедийно съдържание може да бъде споделено и открито в търсачки със специални платформи, като search.twitter.com, и в социални мрежи, които предлагат възможност за публикуване на подобно съдържание. В тази категория влизат Google Buzz, актуализациите на статуси във Facebook и ъпдейтите в LinkedIn.

Най-важното за експертите по комуникации е да разбера същността на търсенето и как да съчетаят методите за оптимизация с каналите за откриване. Ключът е използването на проучване на ключови думи, както за оптимизация стандартно търсене, така и за оптимизация на социално търсене на новинарско съдържание, заедно с непрекъснат анализ и наблюдение на социалните медии.

Оригинална публикация

Leave a Reply