31 медии не плащат за музика

в. Новинар | 2010-03-31 

31 български електронни медии не плащат авторски права за излъчваната от тях музика, съобщиха от дружеството за колективно управление на авторски права за продуценти и изпълнители ПРОФОН. От организацията протестират, че 12 медии все още не са предоставили дори отчети за излъчваната по тях музика за 2008 г. "70% от българските медии всекидневно нарушават правата на изпълнителите и продуцентите на музика", пишат в отворено писмо ПРОФОН.
Реакцията на дружеството идва след обвинения от страна на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), че дружеството се държи като монополист и не дава гаранции за правна сигурност на тези, които им плащат за авторски права. Според ПРОФОН от 2002 г. досега дружеството е разпределило 7 милиона лева като отчисления за музиканти. Организацията е и сред най-големите данъкоплатци с половин милион лева годишно за ДДС.
АБРО обаче обявиха, че искат промени в Закона за авторското право, за да се постигне по-добър държавен контрол върху дружества като ПРОФОН. Целта е да се избегне агресивно и тенденциозно отношение към коректни клиенти. От дружеството за колективни права МУЗИКАУТОР също се обявиха за промени в закона. Те обаче искат по-високи глоби за нарушители на авторските права.

Стр. 21

Leave a Reply