5 отличителни черти на успешния ПР практик

 HeyPR | 17.08.2012

Това колко бързо се възстановява и се настройва след преживян неуспех, е барометър за личния имидж на ПР-а и за имиджа на бранда

Бих искал да ви предложа едно резюме на статия, която прочетох в Healthcаrе Communication News на компанията Ragan. Колегите от Ragan са разгледали 5 характеристики, по които бихте могли да познаете един успешен ПР, а също и да отгатнете кой ПР наистина е добър и на кой по-добре да не се доверявате. Ако вие сте ПР и не притежавате тези качества, то непременно трябва да ги развиете, за да имате устойчив успех в това наистина динамично поле. Ето ги и отличителните черти на успешния ПР:
 
Дебелокож – да правилно сте прочели, ПР-а трябва да е с „дебела кожа“, това казват от изданието на Ragan, ПР не е професия за боязливи хора и за хора със слаби сърца. Модерният ПР трябва да може да издържа на лична критика и на такава към неговия бранд и да не се обижда лично. Даа, определено мисля, че имат право.
 
Издържлив – Ragan казват, че доста често ще бъдете поставяни в мат. Това колко бързо ще можете да се възстановите и да се настроите към преживян неуспех е барометър за вашия личен имидж и този на бранда, който представлявате. Право в целта бих казал аз, и не само за ПР експерти а за всеки съвременен човек, живееш в несигурния 21 век и още повече важи за бизнес климата в милата ни родина България.
 
С внимание към детайла – много важно умение, на което колегите от Ragan са обърнали внимание. Според тях дигиталните комуникации се хвърлили брандовете върху пързалката и са ги сложили под микроскоп. Така дори минимална грешка на ПР-а може да се мултиплицира 1000 пъти и една на пръв поглед незначителна глупост – особено когато пряко касае първите впечатления – би могла да обърне отношението от позитивно към негативно.
 
Креативен – точно така, само с много креативно гориво можете да постигнете заложените комуникационни цели. А за да дойде тази тази творческа енергия е необходимо отдаване и изключителна мотивация.
 
Градящ отношения – „В ПР отношенията са всичко“, казват Ragan. И наистина в основата на тази професия лежи способността да се постига разбирателство и да се строят мостове над комуникационни пропасти и то между най-различни страни. Всичко това става с качествено общуване, което създава силни връзки.

 

Leave a Reply