5 умиращи професии. С какво дa ги сменим?

в. Труд | 10.12.2013 

Като дете на никого от нас не му е хрумвало, че може един ден да се озове в професия без бъдеще, но в един момент се сблъскваме с живота, а той може да ни отведе в нежелана кариерна посока. За щастие, ако това се случи, има алтернативи, които могат да ни осигурят по-светло бъдеще.
Обмислете тези 5 алтернативи на вашето залязващо професионално поприще, които ще отбележат ръст от над 10 процента между 2010 и 2020 г.
Кариера без изход №1: Специалист по предпечат
Те преживяха своя връх, когато бе разцветът на вестниците, но според Министерството на труда на САЩ техните дни са преброени поради възхода на дигиталните медии и трансформацията на традиционните издания. Очаква се спадът на интерес към професиите като тази да бъде с поне 15 процента между 2010 и 2020 г. В България също търсенето на дизайнери на печатни медии намалява.
Алтернатива: Графичен дизайнер
Логично е, че нуждата от дигитален дизайн нараства, след като всичко в наши дни се цифровизира. Графичните дизайнери са отговорни за вида на всяка визуална концепция, без значение дали е създадена ръчно или с помощта на компютърен софтуер. Очакванията са тази професия да отбележи ръст от 13 процента до 2020 г. не само заради ръста на онлайн медиите, но и заради все повече растящият рекламен пазар в нета.
Кариера без изход №2: Телефонен оператор
В миналото единственият начин да получиш информация, без да напускаш дома си, беше да се обърнеш към телефонен оператор.
Занятията, които изискват концентрация върху една конкретна задача обаче, вече са почти изчезнали. Сега човекът, който отговаря на телефона, същевременно работи върху презентацията на шефа си, поздравява клиенти и прави изчисления на Excel.
Алтернатива: ПР експерт
Задача на пиарите е да представят компанията, за която работят, във възможно най-добра светлина – нещо, което е от полза на всяка организация. Поради тази причина очакваният ръст на тази професия е с цели 23 процента.
Кариера без изход №3: Компютърен техник
Може да си мислите, че всяка професия, която започва с думата "компютър", жъне огромен успех, но нещата не стоят точно така. Очакваният ръст на професията компютърен техник до 2020 г. е само 7 процента, което е под средното.
Освен ако не сте с изключително богати познания, по-добре не се захващайте с тази професия, тъй като може да се сблъскате с доста предизвикателства по пътя. Освен това често излиза скъпо да се поправи развалено устройство. Именно затова клиентите предпочитат да купят нов продукт.
Алтернатива: Програмист
За разлика от компютърните техници, които имат само едно умение, програмистите могат да отстраняват възникнали грешки, както и да обновяват и разширяват програми. Вероятно заради възможността за приспособяване очакваният ръст от тази професия е от 12 процента.
Кариера без изход №4: Туристически агент
Представителите на тази професия имаха своя славен миг, но им предстои ръст от едва 10 процента до 2020 г. Възможността хората да си избират пътуване по интернет ще продължи да ограничава броя клиенти на туристическите агенции.
Алтернатива: Адвокатски помощник
На тях се пада отговорността да проучват закони, да разследват факти и да пишат доклади в помощ на адвокатите по време на процес. 18 процента – такъв ще е ръстът на тази професия до 2020 г. в САЩ. У нас големите адвокатски кантори също се нуждаят от помощен персонал.
Кариера без изход №5: Библиотекар
Надяваме се, че библиотекарите играят важна роля в спомените ви от детството, но с очакван ръст от едва 7 процента до 2020 г. най-вероятно споменът ще е единственото, което остава от представителите на тази професия.
Информацията в наши дни е изключително лесно достъпна благодарение на технологиите. По този начин необходимоста от библиотеки намалява с всеки изминал ден. А и книжните фондове се автоматизират и дигитализират – нуждата от жива сила непрекъснато намалява.
Алтернатива: Диетолог
Може би се чудите какво общо има тази професия с библиотекарството. Приликата идва от организационните умения на библиотекарите, могат да бъдат пренесени с голям успех в работата като диетолог. Растежът на тази сравнително нова професия ще достигне 20 процента до 2020 г., а вие можете да гледате на нея като на професия, която със сигурност не е попаднала в задънена улица. Шансовете за реализация са по-големи в САЩ и Западна Европа, но скоро и у нас ще нарасне нуждата от специалисти по здравословно или диетично хранене.

Стр. 19

Leave a Reply