500 лв. заплата за партийна пропаганда в онлайн форуми

в. 168 часа | 22.07.2011 

Контролираното използване на чатове и форуми, за да се прокара тезата на една партия, вече става с пари. формациите избират фирма, която осигурява определен брой поствания във форуми на месец. Те, естествено, защитават каузата на дадената партия. Тук според източниците на "168 часа" нямало конкретна сума, която да се фиксира. Причината е, че тези рекламни фирми сключвали договор за цялостно обслужване на формацията. Затова не можело да се прецени колко точно струва писането във форуми. Партията си изпращала на фирмата опорни точки с тези по определени въпроси, които са им важни. Или пуска хвалби за кандидатите. По-сложно било, когато трябва да се реагира на конкретен компромат или изнесен факт за действие на дадения претендент. Затова тази услуга струвала по-скъпо, когато се налага. Когато искат да спестят пари, а им се налага да ползват професионални услуги на такива фирми, партиите давали по една заплата на един човек,който да пуска коментари от няколко лаптопа едновременно. Така самите сайтове не можели по ай пи адреса да засекат, че е един и същи човек. Но това се случвало главно за местни избори и само за един регион.

Официално нито една от партиите не признава, че ползва подобни услуги.

"Не сме имали такива случаи. Никога не сме плащали за участие във форуми на фирми. Ако се наложи за някаква кампания да се включим в чатовете, възлагаме на младежката организация да свърши работа на доброволни начала", обясниха от щаба на ГЕРБ. В БСП бяха на същата позиция. "Нямаме пари за такава дейност. Включваме младежите като доброволци в кампанията. Вършат същата работа. Няма смисъл за това да се дават пари", заяви секретарят на БСП Антон Кутев.
От ДСБ също отрекоха да ползват услугите на фирма за постинги във форумите. Активисти признаха, че ако има някой драстичен коментар срещу техни кандидати, карат хора от партийната централа да влязат и да направят контраизказване.
Другият вариант за контролиране на форумите е безплатен – като се включат доброволци от младежката организация. От щаба задават по имейла писмени инструкции с опорни точки по определена тема. Например, защо изграждането на АЕЦ "Белене" е необходимо за България, или точно обратното – защо вреди на националните интереси. Или кое правителство колко магистрали е построило. Или кой кабинет се грижи повече за майките и им дава повече надбавки. Или кой кандидат е по-умен, по-аргументиран и по-симпатичен. За да се включат във всички форуми, се събирали по 20 до 50 младежи от цялата страна, чиито никове се знаели в централата. В нея стоят още двама души, които следят дали хората с тези прякори изпълняват партийната инструкция и коментират във форумите според изискванията. Някои от ангажираните младежи получавали по 500 лв. като заплата на месец само за да влизат по форумите и да участват. Имало изискване това да става нощно време, защото принципно тогава се активизирали писачите. Така не биело на очи, че е нагласено, разказаха запознати.

Стр. 7

One Response to “500 лв. заплата за партийна пропаганда в онлайн форуми”

  1. Пиар агенциите предлагат, а партиите под сурдинка купуват нов продукт – платени хейтъри | PR&Медиа Новини Says:

    [...] по темата: 500 лв. заплата за партийна пропаганда в онлайн форуми, в. 168 часа | 22.07.2011 Сподели [...]

Leave a Reply