6 PR и социално медийни предвиждания за 2013

www.cross-bg.net | 04.01.2013

Докато изминалата 2012 беше пълна с вълнуващи PR и социално медийни кампании, включващи Олимпийските игри в Лондон, скандалът в Лас Вегас с принц Хари и надпреварата за президент на САЩ, през започващата година със сигурност ще видим още по-големи явления в медийната среда.

1. LinkedIn е новият Facebook

Повече марки ще използват LinkedIn за да проследяват дискусии и да се свързват с потребители и лидери на мнение. Новите функции на платформата, като “Endorse”, както и новите дизайни на профилите и на страниците на компании, окуражават потребителите да прекарват повече време, изграждайки техните персонални марки с инструментите на LinkedIn. Компаниите, особено в B2B сектора, все повече ще разпознават маркетинговия потенциал на LinkedIn. Освен това, с нарастващото използване на бизнес социалната мрежа, някои журналисти ще прекарват повече време там, използвайки платформата за проверка, идентификация на източници и откриване на горещи истории.

2. Правителствата (и военните конфликти) стават все по-социални

Изборите за президент на САЩ през 2012, генерираха рекордна активност в Twitter, а по-наскоро, отбранителните сили на Израел и групировката “Хамас”, използваха платформата за да комуникират с официални представители на международни сили, както и с обикновени граждани относно насилствения конфликт между двете страни. След като все повече граждани по света искат повече прозрачност от правителствата си, официалните лица на всякакви нива ще се обръщат все повече към социалните медии, за да бъдат във връзка с техните избиратели. Социалните медии ще отчетат засилване на политическите дискусии през 2013, прокарвайки тяхното приемане като източник на новини за граждани, традиционни медии и правителства.

3. Гражданската журналистика е възкресена

Възходът на блоговете и социалните медии увеличи обемът на онлайн новините и скоростта на наличността им, често за сметка на правилното и отговорно отразяване. Дезинформацията и слуховете могат бързо да се разпространяват, генерирайки отрицателни реакции. 15-те минута слава на гражданската журналистика набират скорост и през тази година ще наблюдаваме претоварване с информация.

4. Пиарът става мобилен

PR практиците се научиха да пишат мейл в полето Subject, както и да доставят съобщения в 140 символа. Следващата стъпка ще бъде създаването на мобилно съдържание за милиони потребители (и журналисти), което чрез мобилните им устройства да бъде основният им източник на новини. Доставката е крал, но стегнатостта все е още е кралица.

5. Снимките разказват историята

Възходът на инфографиките, споделянето на снимки и визуалното разказване на истории ще принуди PR професионалистите и техните клиенти да разработят визуални послания с цел да са конкурентни в пренаселения пазар на съдържание. Както ветераните казват, “Една снимка има стойността на хиляди думи”. Нещо повече, тя може да има стойността на вниманието на вашия клиент.

6. Пиарът печели социално медийната битка

Дебатът относно това, коя корпоративна дисциплина “притежава” социалните медии е практически толкова стар, колкото и самите социални медии; PR, маркетинг, брандинг, реклама и клиентски услуги (назоваваме само няколко) – всички те имат място в тази игра. След като все повече бизнеси осъзнават възможностите (и заплахите), които социалните медии представят на тяхната корпоративна репутация, плюс търсенето на директно обвързване от страна на акционерите, те се обръщат към PR агенции и професионалисти за подкрепа. PR професионалистите, които дълго време са били отговорни за управлението на диалога между организацията и публиката, ще изплуват като създатели на тенденции и в социалното пространство, чрез предоставянето на ценни комуникационни планове и постигането на резултати, които директно влияят върху клиента.

Източник: PR Daily Europe

Оригинална публикация 

Leave a Reply