60% от интернет сайтовете на големите списания са печеливши

в. Класа | 2010-03-15

И социалните мрежи Facebook и Twitter пренасочват трафика си към тях

Повече от половината от най-популярните списания имат месечeн трафик от 1.5 милиона онлайн регистрирани потребители, установи проучване на Columbia Journalism Review . Ръстът на рекламата като най-голям източник на приходи за интернет сайтовете е 83%, което е безспорно доказателство за успеха им. За седмичните издания данните показват два пъти повече приходи от останалите.
Почти две трети от сайтовете, които отчитат категорична печалба, предлагат съдържанието си безплатно. Изследването, обхванало общо 665 списания както и техните уебсайтове, е проведено от Abt SRBI за Columbia Journalism Review.
Данните показват, че повече от една трета от наблюдаваните списания в Обединеното кралство не знаят дали сайтът им реализира печалба или не са отговорили, че "не са сигурни" , а 110 въобще не измерват постъпленията си от приходи. 212 обаче потвърждават категорично, че следят баланса на приходи и разходи. 67% от печелившите сайтове имат независим мениджмънт и самостоятелен бюджет за дейността си. За това експертите са на мнение, че ако отделен и самостоятелен уебредактор отговаря изцяло за управлението на онлайн бюджета, на практика са реални високотехнологичните инвестиции, както и печалбите. Продуктът е повече от авангарден – създава се и се поддържа версия на сайтовете, адаптирани с мултиплатформи, предназначени за удобно сърфиране с мобилни телефони и смартфони.
Интернет комуникацията е все по-значима. Журналистите, работещи в списанията, обект на проучването, са посочили, че социалните медии печелят широка популярност и 60% от тях съобщават, че Facebook и Twitter пренасочват трафика към техните сайтове.
Както и при вестниците, интеграцията с уебсайтовете и печатното тяло се превърна в немаловажен проблем за списанията. 62% от изданията отчитат, че техните екипи работят както за интернет варианта, така и за печатния, като 24% са ангажирани твърдо с печатното тяло и едва 5% работят само в уебпространството. 87% разполагат с рекламен екип, който работи за двата варианта на списанието, като едва 13% разполагат с отделни екипи.
89% от анкетираните списания редактират нарочно онлайн съдържанието; за 41% процесът е идентичен с печатното издание.

Стр. 20

Leave a Reply