77-и сме по свободни медии

в. 24 часа | 04.05.2011

 

България е на 77-о място в света по свобода на медиите, показа класация на американската неправителствена организация "фрийдъм хаус" за 2011 г.
Страната ни е паднала с едно място надолу в сравнение с м.г, когато сме били 76-и сред 196 държави. По-добре от нас се представят държави като Мали, Науру и Тонга.
Медиите в България са характеризирани като частично свободни. Страната ни поделя 77-ото място с Източен Тимор и Индия.
Малко преди нас са класирани Сърбия, Бенин и Намибия.
Най-свободни са медиите във Финландия. Следват я Норвегия и Швеция, показва класацията.
Всички държави на Балканите без Гърция са поставени в графата "частично свободни медии". Румъния заема 87-о място, Македония е 96-а, а Турция е на 112-о място.
Сред 29-те държави в Централна и Източна Европа и бившия Съветски съюз България заема 10-а позиция. Начело в групата е Естония, която е на 23-о място в общия списък. Първите 8 страни в групата са със статут "свободни". Средните показатели за региона са почти непроменени в сравнение с предишната година, но "фрийдъм хаус" посочва, че свободата на медиите в този регион като цяло е намаляла. Влошаването се дължи найвбче на политически промени, посочва организацията. Унгария и Украйна са сред страните, претърпели най-значително намаляване на медийната свобода.
Само 7 от бившите 15 съветски републики са извън графата страни с несвободна преса. Русия е оценена за държава без свобода на медиите и заема 173-о място.
Три от 10-те страни с най-несвободни медии w света са в региона на Централна и Източна Европа и бившия СССР – Беларус, Туркменистан и Узбекистан. Последна в списъка е Северна Корея.
Общата тенденция в света от 2005 г., насам е към намаляване на медийната свобода, отбелязва "фрийдъм хаус"Г Нова тенденция е потискането на медиите от недържавни групи. Екстремните случаи включват наркокартелите в Мексико, "по-меките" бизнес интересите на организирани престъпни групировки. Натискът става с използването на все повече насилие и това води до засилена автоцензура на журналистите, отбелязва организацията.

Стр. 23

Leave a Reply