А. Бабикян: Някой вмени на журналистиката, че е обслужващ персонал

БГНЕС I 25.06.2012

Някой вмени на журналистиката, че е обслужващ персонал, а някой вмени на пиарите, че са просто гара разпределителна за средства, а не хора, които се занимават с комуникация. Това каза Арман Бабикян, специалист по политически маркетинг и пиар за БГНЕС.

Според него обаче границата между журналистика и пиар не се размива днес, тъй като ясна е каква е задачата на всяка една от двете професии. "По-скоро се случва нещо много тъжно и в двете професии по отделно. Журналистиката е призвана, все пак да има, освен търговски успех на съответните издания, има и сериозен обществен ангажимент, свързан с обществения интерес, с обществения морал, ако щете. Докато при пиара това е по-скоро отделен занаят свързан не толкова с обществения интерес, не е делегиран по този начин в публичното съзнание. Въпреки това има криза и в двете професии.

"Това, което силно се забелязва е, че голяма част от медиите работят като платени поддръжници на някои политици като обясняват на клиентите си, че това е пиар и под клиентите им разбирам политиците или определени корпоративни кръгове", каза Бабикян. Според него медиите не работят като пиари на определени политици, защото те не могат да правят това. Експертът обаче е категоричен, че тук не трябва самите медии да бъдат сочени като самостоятелни виновници, защото много често това е продиктувано от собствениците на тези медии. "Говорим за търговия с влияние, само че под формата на това: аз ще ти помогна с моите медии, а ти ще ми се отблагодариш със… Това е упражнение доста далеч от професията пиар, общо взето преди 22 години се наричаше отдел "Пропаганда и агитация" на БКП", направи сравнение Бабикян.

Той е категоричен, че и с просто око може да се види как определени медии доизглаждат образа на определени политици. "То ясно се вижда как винаги се пише за Цветан Цветанов, как винаги се пише за Борисов, как се пише от известно време за Кунева, как се пише за определени министри и хора на добри позиции в политическия елит на страната. Това се вижда с невъоръжено око, вижда се и кои издания го правят и кои медии", заяви пиарът. Според него обаче, "лустросването на политиците по този начин никога не е давало добри резултати". Но политиците бързо забравят този урок. "Такива процеси имаше и във времената, когато Иван Костов беше министър – председател, подобни процеси, в по-мека, но достатъчно настойчива форма имаше и по времето на Симеон Сакскобургготски, след това по времето на Тройната коалиция. Не е новина това. Може би сега е в малко по-крещящи тонове картината, малко по-чалга измерение има цялото упражнение, малко по-безкритично и нахалост се хвали. Просто защото е разпредено да се хвали", определи ситуацията днес той. Според него днес "малко повече се обръща внимание на въпроса колко, отколкото на въпроса как да бъде хвален някой от поръчаните за хвалене политици".

Оригинална публикация 

Leave a Reply