АБРО взе страната на Би Ти Ви и ТВ7 в спора с “Булсатком”

в. Шуменска заря | 16.01.2013

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) взе страната на "Би Ти Ви медия груп" и ТВ7 в спора им с "Булсатком", става ясно от официална позиция на АБРО, разпространена вчера. В нея се казва, че телевизионните оператори се борят да променят един порочен модел, при който кабелните и сателитни оператори задържат за себе си повече от 80 % от приходите си от абонати, вместо да ги насочат към производството и купуването на съдържание за зрителите – нови български сериали, български и лицензни предавания, холивудски продукции, спортни събития и т. н.
От асоциацията посочват, че в Европа и САЩ доставчиците влагат до половината от приходите си за покупка на съдържание. Наблюдава се системно укриване на реалния брой абонати от страна на кабелните и сателитните оператори. Порочната практика е потвърдена в две независими представителни проучвания – на АБРО и на ГАРБ (проведено през октомври 2012 година Establishment
Survey). И двете проучвания потвърждават информацията, че кабелният и сателитен оператор "Булсатком" има 35 % пазарен дял, в същото време операторът декларира пред членовете на асоциацията по-малко от половината от този дял и укрива от 26 до над 64 % от абонатите си, се казва още в съобщението на АБРО.
От асоциацията смятат, че запазването на сегашния модел ще доведе до невъзможност да се създават български телевизионни канали. От АБРО посочват, че кабелните и сателитни оператори не дават избор на потребителите да определят програмите, за които плащат и променят изцяло по своя преценка вида и броя на каналите, които разпространяват.
"Операторите спекулират с това, че имат много абонати и че ако телевизиите не играят по техните правила, просто няма да излъчват телевизионния канал, при това независимо дали зрителят иска да го гледа или не. Така накрая потърпевши са самите зрители", завършва декларацията.

Стр. 12

Leave a Reply