АЕЖ-България класация за журналистика за януари и февруари

www.aej-bulgaria.org I 21.03.2012

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) обявява класацията си на най-доброто и най-лошото в българските медии през януари и февруари.
 
Класация за качествена журналистика:
януари
февруари
Отличие за гражданска журналистика!
Класация за псевдожурналистика:
януари
Юлий Москов, главен редактор на в-к “7 дни спорт”, за расисткото заглавие на водещия материал на броя от 18.01.2012
февруари
Калин Руменов, за публикация, насаждаща омраза към определена етническа група, във вестник Новинар от 08.02.2012
Коментар
Анализът Post mortem – истинските въпроси по случая “Мирослава” на Петя Владимирова бе публикуван в момент, когато голяма част от медиите се задоволяваха да препредават официалните съобщения по този трагичен случай, при който, за съжаление, не за първи път, се появиха подозрения, че МВР се опитва да скрие част от истината от обществеността. Средствата за масово осведомяване са длъжни да работят в интерес на обществото, включително и да осъществяват контрол върху останалите три власти. Ето защо задаването на “истинските въпроси” в точното време е от изключителна важност.
Развитието на гражданската журналистика е сред приоритетите на АЕЖ-България. Блогът “За Харманли”, създаден от Янина Танева, е великолепен пример за това, че един граждански журналист може да свърши онова, което конвенционалните медии, разполагащи с неизмеримо повече ресурси, не са направили. Танева се е ангажирала с благородна кауза, останала извън вниманието на традиционните средства за информация, именно заради дефекта, който понякога проявяват – да вървят изключително след властта, превръщайки се на моменти в придатък на пиар отделите на институциите. Положителното в случая е, че част от големите медии не останаха безрачлични към проблемите, за които сигнализира Танева, и насочиха вниманието си към пострадалите от наводнението в Харманли и другите селища от района.
Месец февруари бе до голяма степен белязан от дебата около международното споразумение АКТА. Интересен и оригинален е погледът на Елена Кодинова по въпроса. Адмирации заслужава добрата аргументация на авторката, солидно подкрепена с примери.
Колкото до отрицателната класация, намираме, че и двата материала, номинирани за януари и февруари (нарочно не споменаваме заглавията им), са грубо дискриминационни. Не бихме желали да влизаме в безсмислени спорове с техните автори и да доказваме очевидното – тези публикации потъпкват не само журналистическата етика, те противоречат на законите на страната. Наказателният кодекс на Р. България преследва престъпленията против равенството на гражданите и е крайно време компетентните държавни органи да изпълнят задълженията си с цел недопускане на подобни изстъпления.
Асоциацията на европейските журналисти-България събира примери за най-лошото и най-доброто, което се случва в българската журналистика всеки месец. В края на месеца ще класираме номинациите и ще посочваме месечните победители в двете категории. Всички месечни победители ще попаднат и в годишната ни класация за качествена журналистика и псевдожурналистика.
Специално внимание отделяме на гражданската журналистика и ви молим да ни съобщавате за всичко по-интересно в тази област, на което попаднете.
Резултатите от класацията ще допълнят проучванията за свободата на словото, които изготвяме като част от екипа на международната Association of European Journalists.
Ако искате да номинирате медия или журналист, моля изпратете съобщение на team@aej-bulgaria.org, или попъленете специалната форма на сайта ни. Не забравяйте да се аргументирате!
Крайният срок за номинации за месец март е 8 април 2012.
 

Leave a Reply