АЕЖ отново излезе с месечна класация за журналистика

в. Дума | 23.04.2012

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) излезе с поредната си класация за журналистика. За месец март номинации за качествените си материали са получили двама души.

Журналистката от предаването на БНТ "Денят започва" Жени Марчева е отличена заради интервюто си с премиера Бойко Борисов по повод на оставките на здравния министър Стефан Константинов и колегата му от Министерството на икономиката Трайчо Трайков. Според АЕЖ Марчева заслужава отличието заради острите си въпроси и упоритост по темата с оставките и скандални теми, разтърсили държавата. "Смеем да твърдим, че в настоящата медийна реалност, в която министър-председателят се радва на безпрецедентен комфорт и липса на градивна критика, подобно журналистическо поведение е пробив в полза на независимостта на медиите и способността им да работят в обществен интерес", се казва в мотивите за решението на АЕЖ. Блогърът Боян Юруков е отличен заради свои публикации във връзка с възможностите за използване на безплатен софтуер от българската администрация. "В момент, в който държавата предоставя на частни фирми милиони чрез обществени поръчки за нов софтуер и електронни приложения за администрацията, чрез своите материали "Кодиране за България – дали е възможно" и "Реалистично ли е използването на Linux в държавната администрация", Юруков предлага една алтернативна гледна точка, която би могла да ни спести огромни суми и да насърчи създаването на една по-иновативна и ефективна административна система", отчитат от АЕЖ.
Този път няма награда за антижурналистика. От асоциацията отчитат, че всички направени номинации са за публикации в жълтата преса. Те са категорични, че за да е реалистична една класация, тя би трябвало да се базира на критериите за професионална, качествена журналистика. Пренебрегването на тези принципи "в бързорастящата група на жълтите издания у нас" е отказало АЕЖ да опита да класира продукцията, излизаща от подобни медии.

Стр. 5

Leave a Reply