Агенциите печелят незаконно от печатните медии

в. Банкер | Андриана МИХАЙЛОВА | 2009-12-19 

Вестник 3Аз крада само по повод – рожден ден, имен ден и на Коледа. Пък аз, откакто се омъжих, крада всеки вторник. Не ме е срам – крада с повод и без повод… надлъгваха се дами от нашумяла преди време реклама на баници. Тя обаче може с пълна сила да се приложи към новата ситуация на медийния пазар и отношенията между печатните издания, от едната страна, и агенциите и сайтовете, от другата. В ябълка на раздора между тях се превърна авторското право върху съдържанието, което все по-често се използва в популярната услуга "клипинг". Казусът се разпали, след като вицепремиер от сегашното правителство призова държавните учреждения и министерствата да не се абонират за вестници през 2010 година. (Което само по себе си вече е абсурдно за всяка нормална държава). Така щели да спестят средства. Вместо това да ползват пресклипингите на агенциите.
Законът за авторско право обаче е категоричен, че всеки автор има права върху произведението си. В случая върху журналистическите текстове права имат и издателите на вестници. Във всички останали случаи използването на материалите може да стане само с изричната санкция или на автора, или на издателя.
Така на дневен ред в гилдията напира важен въпрос – какво се случва с вестникарския бизнес
ако съдържанието му се разпространява безвъзмездно?
Или ако някой друг печели от името и за сметка на автора или издателя. И още: как се отразява това на читателите и съответно на приходите от реклама? Заплахата за съществуването на печатните издания е очевидна. Асоциира се със спад в продажбата на служебни абонаменти за сметка на бизнеса на агенциите, реално подбиващи пазарните цени на вестникарския труд.
Неотдавна Съюзът на издателите на вестници в България (СИБ) апелира печатното съдържание да не се използва без разрешение. Но, от другата страна, засега цари мълчание и услугата "пресклипинг" продължава да се търгува.

Клипингът

Агенциите "клипират" вестникарското съдържание и го препращат срещу такса към клиентите си. Най-големите и постоянни потребители на този вид услуга са именно министерствата и държавните учреждения, "мъдро" посъветвани догодина да не четат вестници. А… пресклипинги.
Електронният клипинг представлява пълен мониторинг на национални и регионални печатни или електронни издания. Информацията се обработва по зададени една или повече ключови думи или предварително формулирани теми.
Агенция "Фокус" например предлага медиа мониторинг, съдържащ всички публикации в централни и регионални, печатни и електронни медии, които имат отношение към даден проблем. Ако основната тема е "Бизнес и икономика", абонатът получава информация за икономическите показатели инфлация, доходи на домакинства, демографски прираст и т.н. Ключовите думи, чрез които може да обогати картината са: акциз, акции, акционер и т.н. Клиентът получава структурирана, подредена и лесна за боравене информация, която се обновява 24 часа в денонощието. Печатните материали съдържат данни за изданието, автора на статията, за датата на публикация, както и по желание сканирано изображение на самата публикация. Източниците са 14 централни всекидневника, 31 седмичника, 15 месечни издания, 9 IT и 15 автомобилни, 6 спортни, 58 регионални и 25 онлайн издания.

Услугите

Освен традиционния мониторинг на печата, БТА, "Фокус" и сайтове като insurance.bg предлагат още телевизионен и радиомониторинг, както и пресклипинг на реклами.
Телевизионният мониторинг на insurance. bg се осъществява чрез пълен клипинг на 4 тв програми и 24-часов запис на още пет. Клиентът предварително определя кои предавания го интересуват. След това получава пълния им транскрипт, категоризиран по ключова дума или тема. Има и опция за видеофайл с излъченото предаване. Всички материали за деня, както и архивът могат да се намерят на указан сайт. Материалите от петте записвани програми могат да бъдат предоставени по заявка на клиента.
БТА пък предлага радио- и телевизионен монитор в една услуга -запис, дешифриране, редактиране, разпечатка на материали по заявка или изпращане по e-mail. "Фокус" предоставя идеалната възможност за проследяване на всички печатни реклами, изготвяйки пресклипинг със скан, позиция и размери на рекламното каре.

Тарифите

Агенция "Фокус" предлага месечна пакетна цена от 378 евро без ДДС за мониторинг по темите "Застраховане", "Бизнес" и "Икономика". Съществува и опцията клиентът да получава всекидневен медиа мониторинг по ключови думи от всички публикации в централни и регионални, печатни и електронни медии. Пакетната цена е 462 евро.
Таксата за пълен мониторинг за една тема на insurance.bg е 730 лева. В нея са калкулирани мониторинг на централния и регионалния печат – 300 лв., на радио- и телевизионни програми – 250 лв., и на електронни издания – 180 лв. При сключване на годишен договор по три основни пакета преференциалната такса на тема е 400 лева.
Месечният абонамент за преглед на печата на български, предлаган от БТА, е 90 лева. За една година – 950 лева. Ресорите МИНФ, Балкани, Спорт, Футбол, ВИНФ, Забава и знание, Икономика Експрес се предлагат и във вариант "най-важните новини по e-mail" срещу годишен абонамент от 1180 лева. Електронният пресклипинг на БТА варира между 170 и 230 лв. месечно, в зависимост дали в него са включени регионалните медии. Има и опция за индивидуален пресклипинг на цена по договаряне в рамките на 200-400 лв. на тема. Индивидуалният радио-телевизионен мониторинг пък се котира между 300 и 600 лв. за тема.
Ето и малко цифри за сравнение с печатните издания. Месечният абонамент на Агенция за дистрибуция на периодика "Семир 2 ЕООД" за двата най-популярни всекидневника – "Труд" и "24 часа", е по 29 лв., а за годишен абонамент клиентът ще трябва да извади 632 лв. общо. Пакетът "Монитор", "Телеграф" и "Меридиан мач" се продава за 50 лв. на месец и 613 лв. за година. Икономическите всекидневници "Дневник" и "Пари" струват на абоната 47 лв. за 30 дни и респективно 520 лв. за 12 месеца. Карето – "Стандарт", "Сега", "Експрес" и "Новинар", се доставят на годишна цена от 535 лв., а спортният пакет – "7 дни спорт", "Тема спорт" и "Топ спорт", е оценен на 479 лв. за година.
Пакетният абонамент за шест регионални издания в Бургас достига до 1146 лв. годишно. Варненци пък трябва да заплатят малко по-голяма сума за местните пет вестника.
Бързата сметка показва, че абонат, следящ професионално темата "Земеделие", се нуждае от 491.60 лв. годишно, за да получава 13-те ресорни вестника и списания. Сумата е доста по-скромна, ако се абонира за "клипинг".

Изходът

Не всички агенции, разбира се, крадат съдържание от вестниците. Има такива, които са подписали договори и са уредили авторските права с издателите. Не толкова "френдли" е взаимовръзката между печат – сайтове. Повечето от тях без никакъв свян "заемат" написаното в печатните издания и го разпространяват без позоваване.
Според юристи изходът от все по-назряващия конфликт има две опции. Едната е издателите и авторите да започнат поредици от дела срещу тези, които търгуват с техния труд. Вторият е Съюзът на издателите да регистрира дружество за колективно управление на правата на издателите. "Ако ПРЕСАУТОР проходи, той ще сключи договори за ползване на журналистическите материали с министерствата и държавните ведомства", заяви юристът на СИБ Радомир Чолаков. Събраните средства ще се преразпределят между членовете на съюза. Отношенията между печатните медии и сайтовете и агенциите дават заявка да бъдат изключително обтегнати през 2010-а, ако проблемът не намери разумно и бързо решение.

Стр. 45 

Leave a Reply