Агенция PR Care: Понякога най-голямата сила на “слабия”е добрата PR стратегия

media.framar.bg I 16.03.2016

PR Care e малка бутикова агенция, която се състои само от две дами – Елена Цонева-Папуджиева и Росяна Сотирова. Те са стратезите, комуникаторите и изпълнителите на всеки един от проектите, по които работят. Агенцията се е специализирала в създаването и изпълнението на комуникационни кампании в сферата на здравеопазването и в защитата на социални каузи.

Тази година PR Care е единствената българска  ПР агенция с номинация в световните награди Eventex Awards, които годишно отличават професионализма в индустрията в световен мащаб. Проектите, регистрирани за участие в конкурса са оценявани от 34-ма международни събитийни професионалисти от цял свят. Церемонията по награждаване на най-добрите професионалисти в сферата ще се състои на 17 март в Рейнбоу Плаза, София.

1. Работата ви е свързана преди всичко с общуване, общувате с хора и институции, за да комуникирате идеи и каузи. Кое е най-трудното в този процес?

Най-трудно е общуването с хора, които нe желаят да те чуят или разберат. За всеки друг има по някоя вратичка. Най-трудното в комуникирането на идеи и каузи е на първо място, че самите хора, които трябва да са посланици на тези идеи и каузи, сами не си вярват достатъчно. Причините са много – отчаяние, липса на смелост, не достатъчна ангажираност по темата или реален поглед върху ситуацията. Основен проблем също се явява и народопсихологията ни. Хората като че ли още не са дорасли до мисленето, че сами трябва да се борят и отстояват правата си. Всеки очаква някой друг да се погрижи и пребори заради него. А институциите…, те като че ли просто са създадени да те откажат и да те обезверят. Но изход и вариант винаги има, стига да се действа с вяра и последователно.

2. На какво ви научи общуването с хора, застигнати от болестта и страданието?

PR Care В момента PR Cаrе работи с над 15 пациентски организации. Една от мисиите ни  е да вдъхваме кураж и да изграждаме концепции и стратегии, които реално могат да помагат и да се преборват с възникнали проблеми и ситуации. Въпреки че сме малък женски екип, ние сме професионалисти и понякога ни се налага да мислим доста хладнокръвно, за да си свършим работата. Срещата ни ежедневно с хора, които са болни и с проблеми понякога е доста натоварваща, но е невероятно удовлетворяващо, когато превърнеш слабостта на страдащия в негова сила.

3. Кои  според вас са факторите, които в днешната ситуация пречат на нормалното общуване между лекари и пациенти от една страна и пациенти и институции – от друга?

PR Care Може да прозвучи странно, защото днес е актуално да се говори на първо място за икономически и финансови причини, а на второ за политика и интереси. Но всъщност истината е една и е много проста. Всички сме хора – и лекари, и пациенти, и администрацията в институциите. Взаимно свързани сме. Никой не се е родил пациент, а впоследствие е станал такъв. И никой не е застрахован, че самият той или негов близък няма да се озове в тази позиция, която понякога е като присъда в България. Ако всички разберем това доста от комуникационните проблеми просто ще изчезнат.

4. С коя ваша кампания сте номинирани за световна награда? Разкажете ни малко повече за нея.

PR Care Тази година PR Care е финалист в престижното шесто международно издание на Global Event Awards с информационната кампания "Открито за скритото", посветена на хората, страдащи от рядкото, но тежко и болезнено автоимунно заболяване – гноен хидраденит. Заболяването трудно се диагностицира. Засяга хора в трудоспособна възраст.  В България имаме само един дерматолог, който се е специализирал в тази област.  Кампанията беше широко отразена от българските медии. Ефектът – бяха диагностицирани много нови случаи и много млади хора започнаха адекватно лечението си. Бяха изработени специални огледални инсталации, на които всеки можеше да си представи какво е да живееш с подобни рани. Те бяха внесени от името на пациентското сдружение "Открито за раните" и Националния алианс на хора с редки болести, в МЗ и НЗОК. Пациентите с това тежко заболяване заплащат всичко сами за лечението си. Надяваме се, това скоро да се промени и институциите да чуят този зов за помощ на хора, които живеят в непрестанна болка и страдание – 365 дни в годината и 24 часа в денонощието…
 
5. Към какво ще се стремите оттук нататък в професионален план?

PR Care Да успеем да се запазим такива, каквито сме. На първо място ние сме журналисти по образование и светоусещане. Винаги търсим темите и проблематиката във всичко, с което се захванем. За добро или за зло сме далече от т. нар. "пиарско лустро". Винаги се опитваме и ще се опитваме да правим съдържателни и смислени кампании, които да останат във времето и да променят за добро живота на хората. Обичаме да си казваме – "Най-доброто предстои!", пожелаваме го и на всичките ви читатели.

Оригинална публикация

Leave a Reply