Агент Димитър е зависим от “Октопода”

в. Труд | Недялко НЕДЯЛКОВ | 2010-02-24

Впоследните два от ежеседмичните си доноси във в. "Труд" агент Димитър (известен и като Кеворк Кеворкян) кой знае защо се задява с моята личност.
Миналата седмица в подривен стил обяви, че съм завеждал WC отдела на медиите. Този вторник пък поиска да се разследва каква била зависимостта ми от "Октопода".
Поводът е карикатура в издавания от мен вестник "Ретро", в която се уязвявала "водещата фигура в борбата с организирана престъпност".
Не знам защо агент Димитър вижда нещо осъдително или политически опасно в един художествен шарж, в една метафора. Да не би пък да се припознава в някого? Защото аз изобщо не се сещам за кого става дума.
Навремето пак за една карикатура изхвръкнаха главите на Радой Ралин и Борис Димовски. Сещате се – "Сит търбух за наука
глух".
На някои гузни съвести им се привидя тогава в опашката на прасето подписът на Тодор Живков.
Сложиха се на вожда обърнаха му внимание и репресиите срещу Радой и Димовски не закъсняха.
Може би случайно и срещу двамата агент Димитър е писал доноси, както си личи от многобройни публикации в медиите.
Темата за медиите и "Октопода", която Димитър настоятелно поставя в ежеседмичните си доноси, е интересна. Щом отваря дума, и аз ще го попитам две-три нещица. Не беше ли той, да речем, основният медиен рупор на Никола филчев и неговия кръг от барети (филко Славов, Алексей Петров) дълги години наред?
Не беше ли най-близкият журналист на бившия главен прокурор, който редовно гостуваше в студиото на предаването му? Не говореше ли филчев "през него"?
Не решаваше ли чрез филчев някои свои професионални и лични проблеми (например – уволнението на Иван Гарелов от Нова телевизия)?
С колко телефонни номера на филчев разполага в паметта на джиесема си? Колко трогателни истории написа за филчев в книгитеси? Молеше ли филчев да го среща и помирява с Алексей Петров?
А Алексей Петров не беше ли редовен и почетен гост на скъпоплатените премиери на книгите му в хотел "Шератън"? Да не би случайно да имат снимки, радушно здрависващи се и прегърнати?
Да, сериозно съм притеснен от зависимостите между Димитър и кръга около Алексей Петров и Никола филчев. Няма да е зле да се върнем назад във времето и да разследваме как "Октоподът" беше проникнал в медиите и БНТ чрез "Всяка неделя".
Колкото до мен и моята зависимост от "Октопода"… Не се срамувам от факта, че познавам Алексей Петров покрай журналистическата си дейност. (Впрочем той има десетки приятели журналисти, прокурори и политици, които сега са се изпокрили в миша дупка.)
Повечето обвинения срещу него и "бандата му" ми изглеждат бутафорни, несъстоятелни, предизвикани от лична корист. Няма да повярвам в тях, докато не бъдат подкрепени със смислени доказателства, а не просто с набеждавания по слухове и разкази на "анонимни свидетели". Алексей Петров може и да е най-големият престъпник, но за мен е невинен,докато не го осъдят.
Не вярвам в масовите истерии в публичните кампании, в общественото дамгосване, в лова на вещици, във внезапните "прозрения", че човекът до теб е демон. Не вярвах, че ще ми се налага да препрочитам "Аферата "Драйфус" и "Процесът срещу Трайчо Костов".
Не вярвах, че един министър ще предрешава и ще се бърка в съдебни решения, а главният секретар на полицията ще обясни, че "МВР и културата вървят ръка за ръка"…
Не вярвах, но като гледам агент Димитър и 40-годишното му милиционерстване в областта на културата и медиите, май Калин Георгиев ще се окаже прав.

Стр. 17

Leave a Reply