Агенти на ДС са собственици и на част от вестниците в провинцията

www.capital.bg I 30.09.2010 

Комисията по досиетата разкри 27 сътрудници на Държавна сигурност в регионалните печатни издания

Общо 27 сътрудници на бившата Държавна сигурност, които са собственици или водещи журналисти в регионалните печатни медии, бяха разкрити с решение на комисията по досиетата днес. Проверени са 76 печатни издания в провинцията, от които в 19 са установени агенти на ДС.

И при регионалните вестници се запазва тенденцията от проверките на националните печатни издания и на електронните медии една значителна част от агентите да са собственици на изданията.

Проверката на регионалните печатни издания показва, че 11 от обявените 27 агенти са собственици на дружества, издаващи вестници във Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Благоевград, Кърджали, Хасково.

Това е първата партида от проверката на регионалните вестници и списания, уточниха от комисията по досиетата. Независимият държавен орган очаква още над 70 печатни издания да предоставят данни за собствениците, директорите, заместник-директорите, главните редактори, заместник главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори и водещите на рубрики в съответните медии.

За пръв път обаче комисията по досиетата предупреди, че заради непредоставянето на необходимите данни ще пристъпи към налагане на солени административни санкции на онези главни редактори, които не са спазили разпоредбите на закона за досиетата. "Принудени сме да предприемем тази мярка, тъй като се нарушава законът и ние не може да изпълним задълженията си", заяви пред "Капитал" председателят на комисията Евтим Костадинов. Най-ниската глоба по закон е 15 000 лв.

През декември 2009 г. и февруари 2010 в две партиди комисията обяви общо 50 агенти на ДС в централните печатни медии. Бяха проверени над 330 лица от 25 печатни издания.
През август 2009 г. комисията по досиета обяви 106 сътрудници на ДС и разузнавателните служби на Генералния щаб на Българската народна армия в електронните медии.

За разлика от проверките на редица публични фигури в изпълнителната, законодателната и съдебната власт, където обхватът е за периода от 1990 г. насам, при медиите тройната коалиция наложи проверките да се отнасят само за срока от приемането на закона (декември 2006) нататък. По този начин агентите във всички медии, независимо дали са електронни или печатни, преди 2006 г. останаха скрити.

Ето и имената на собственици на регионални вестници и на главните редактори, разкрити като агенти на ДС от комисията по досиетата:

Петко Русинов (1943), собственик на в. "Бургас днес и утре" – секретен сътрудник Радев на Първо главно управление на ДС от 1976 г.
Димитър Димитров (1945), собственик на в. "Време" в Ямбол – агент Минков на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) от 1965 г.
Денчо Керчев (1930), собственик в ИК "Родопи" и "Перперикон" – ООД, издаващ в. "Йени хаят" – Кърджали – информатор Каблешков на 09 отдел на ДС от 1952 г.
Георги Николов (1953), собственик в ИК Черноморси фар" ООД, издаващ в. "Фактор"-Бургас и в. "Черноморски фар"-Поморие- агент Йовчев на Окръжно управление на МВР- Бургас по линия на Шесто управление на ДС от 1989 г.
Диана Радонова (1960), собственик в ИК "Черноморски фар" ООД – агент Димана на Окръжно управление на МВР- Бургас по линия на Шесто управление на ДС от 1986 г.
Тодор Ставрев 
(1950), собственик в ИК "Черноморски фар" ООД – агент Странджата на на ОУ на МВР-Бургас от 1984 г.
Николай Клисурски (1955), изпълнителен директор в ИПК "Светлина" АД, издаващ в. "Делник" – Ямбол – съдържател на явочна квартира Бор на ОУ на МВР-Ямбол по линия на ДС от 1984 г.
Мехмед Ходжов (1957), главен редактор на в. "Лудогорски новини" – Разград – агент Цезар на ОУ на МВР-Разград по линия на ДС.
Васил Грънчаров (1959), собственик на "Новинар Юг" ООД, издаващ в. "Новинар юг" – Хасково – агент Симеонов на ОУ на МВР-Хасково по линия на Второ главно управление на ДС от 1981 г.
Иван Ангелов (1953), собственик в "Сливенско дело – независим" ЕООД, издаващ в. "Сливенско дело" – Сливен – щатен служител на Оуна МВР-ДС – Варна от 1978 г.
Марин Кавръков (1953) е друг собственик в "Сливенско дело – независим" ЕООД, също щатен служител, но в ОУ на МВР-Словен от 1978 г.
Васил Грънчаров (1949), собственик в "Тракия прес – ХХІ век" – ООД, издаващ в. "Тракия ХХІ век" – Димитровград – агент Симеонов на ОУ на МВР-Хасково по линия на Второ главно управление на ДС от 1981 г.
Георги Христов (1930), собственик в "Херонея – 338 – Георги Христов" ЕТ, издаващ в. "Народна воля" и главен редактор на изданието – информатор Руси на районно управление на МВР-Сандански от 1950 г., а впоследствие агент Слави на ОУ на МВР-Благоевград-ДС от 1977 г.
Райна Тошева (1951), главен редактор във в. "Шанс нюз" – Враца – агент Елица на ОУ на МВР-Враца по линия на Шесто управление на ДС от 1986 г.

Петима агенти на ДС са разкрити във в. "Народно дело" – Варна. Двама агенти са в редакционния съвет на в. "Старозагорски новини" в Стара Загора.

Оригинална публикация

6 Responses to “Агенти на ДС са собственици и на част от вестниците в провинцията”

 1. Peter Rashev Says:

  Изминалите седмици пострадах от арогантността на висшестоящи, бивши хора от ДС
  http://bulpete.wordpress.com/2010/12/04/week49/

 2. Големанов Says:

  Пропуснали са – Атанас Чобанов и Асен Йорданов. Собствениците на безизвестното онлайн издание БИВОЛЬ. Това са основните клеветници, който плюят по ПП “Другата България”.

 3. Сандо Says:

  да, чобанов и йорданов определено са ги пропуснали…. ТЯхната цел пък е да плюят по Божидар Томалевски и неговата партия, заради някакви си лични причини, че не знам на кой от двамата Божидар не я поставил на някаква позиция в инвестиционния фонд, който ръководи. И оттам, това им е достатъчна причина да го хулят по сайтовете и дапишат лъжливи материали за него.

 4. Николай Зафиров Says:

  Малко информация за хората,които плюят срещу партия \”Другата България\”и нейната патриотична дейност.Първо-Асен Йорданов,основателят на \”Бивол\”.Доносник,с водещ офицер Тодор Арнаудов,бивш началник на ДС Бургас!Също Атанас Чобанов завършил образованието си в Москва,член на БКП,доносник на ДС с работен псевдоним \”Франсето\”.За него могат да бъдат попитани приятелите от Париж и Щатите… Женен е за рускиня,чиито баща е офицер от КГБ.Ако някой може,дори теоритично да си представи,че тези хора биха могли да говорят истината за каквото и да е,нека чете техните коментари.Мисля обаче,че всички трезво мислещи българи без психични отклонения,могат само да се посмеят над шизофреничните зловония на агентите от ДС,които никога не стават\”бивши\”…
  Прекалено много се занимахме с човечета-ментета,които не го заслужават,затова спирам до тук.Българи четете,но и мислете…!!!

 5. Нуша Says:

  Дияна РадоЙнова, а не Радонова, която цял живот цоца от властта чрез баща си – Атанас Радойнов. А нима той не е в кюпа? Радойнова скоропостижно стана професорка по една измислена “академична” дисциплина… На младини моралът й беше отвратителе,

 6. Нуша Says:

  Тази Дияна Радонова не е ли РадоЙнова, щерката на Ат. Радойнов, който доскоро беше наврян до всяка бургаска власт, за да цоца от всичко и за всичко… Дъщшеря му скоропостижно стана професорка по една измислена “академична” дисциплина… Нищо не е случайно, нали? Само се чудя как е пропуснат бащата – няма начин да е по-чист от дъщеря си! Тя като млада имаше доста любопитен морал, а а сега – богато минало… Така вероятно ДС я е държало – да не й развеят байраците…Позор! И тази обучава студенти!

Leave a Reply