Акад. Хачо Бояджиев: Турските сериали биха родните

в. Телеграф | Лео БОГДАНОВСКИ | 2010-03-27 

Направени са с мерак, все едно че гледаме чужда тв

- Акад. Бояджиев, последната ви рожба – "Полет над нощта" стана на 8 г. Много или малко са за едно тв предаване?

- Има и други предавания с по-дълъг период на съществуване, но така се случи. Измислено беше за българите в чужбина – да бъде мост между тях и родината им България, носи дъх на патриотизъм. Не се занимаваме с политика. Участваха някои политици, но в рамките на професията им, а не като депутати – професори по история, видни артисти, нищо че бяха министри. Обаждат се добронамерени хора. Много рядко ще се обади леко пийнал вечерта или с тенденция, която не позволяваме.

- Помня, че негативните коментари бяха само за някои от водещите.

- Това е болното место на предаването. Много е ниско възнаграждението на водещия, а те търсят и по-друга изява, та оттам се получават тези неприятни конфузии. Но аз се старая да намирам добри водещи и те постепенно заемат своето място.

- Разкажете повече за новата водеща Константина Петрова, която дебютира преди броени дни.

- Те са две – Деси Добрева и Константина. Деси си има и своя друга кариера, в момента е в България и докато е тук, ще води. Константина я готвя за постоянно занапред. Много добре се справи на дебюта си, а на следващото предаване беше крачки напред. Тя се появи на 7 ноември 2009 г. на кастинг за деня по повод 50-годишнината на БНТ. Тогава я избрахме на първо място, след това я позабравихме, но когато д закъсахме с водещите, се сетих за нея, потърсих я и тя се съгласи. Тя е магистър по финанси, отличничка като студентка, и е много старателна.

- Кой е бил най-успешният водещ през 8-те години?

- Имахме две предавания – в петък и в неделя вечер. Много успешен водещ беше Георги Любенов, той и най-дълго се задържа. 8 предавания на месец беше много тежко за него да се готви, защото водещият е и автор на предаването, за да могат да вземат малко повечко пари. Когато той реши да отиде в друга телевизия, поканих Драгомир Симеонов от Дарик радио, защото тогава БНР се отказа и започнахме предаването по Дарик. Той е един от удачните ми водещи заедно със Станислава Ганчева. Но там се случи една дребна колизия. Драго ми каза в началото на лятото, че е прекалено зает в радиото в събота и не му стигат силите да продължи в петък да стои до 3 през нощта и в 7 сутринта да отиде в Дарик. Станислава имаше по-тежка колизия – тя реши да танцува в шоуто на bTV, а съгласно правилника на БНТ водещите нямат право да стават лица на конкурентни медии. Тогава дойде млад актьор, стоя 3 месеца – усърден, можещ, но някак си не вървеше предаването с него. Трябваше дълго време само на него да разчитам. Накрая стигнахме до Деси Добрева и Константина. Такива са нещата, когато бюджетът на едно 3-часово предаване на живо през нощта, е 1600 лв.
Моят хонорар там е нулев, по-зле е положението с операторите, които са на 50 лв. Бяха на 70, но кризата удари и бюджета на БНТ и трябваше да бъдат намалени за 1 година.

- Какъв съвет давате на водещите, когато започват?

- Съвети много не давам. Първо преценявам дали има качества да води такова предаване и рискувам, като ги вземам за началото. Впоследствие се разбира, че могат и имат една слушалка в ухото. По време на предаването държа най-вече на българския. Уличният език им въздейства понякога и правят дребни грешки, тогава получават ругатни в слушалката. Примерно "чао", която не е българска дума. Имаме си "благодаря ви", "довиждане". Но за съжаление в нашите медии българският език е в катастрофално положение. Основната вина идва и от парламента, където се говори най-безобразният български език. Такова е времето и всички наши книжовници виждат обстановката на езика, даже правят компромиси, като казват, че тази чужда дума няма адекватна българска. Оправдават се, защото нямат избор как да наложат чистия български език.

- Винаги сте напред с новите технологии, първи въведохте разговор със зрителите по mIRC, скайп, фейсбук. Вие оправяте ли се с тях?

- Справяме се, макар че аз лично не ги възприемам. Аз с интернет не работя. Обичам написаното да бъде на хартия. Виждам прогреса на техниката, но прекалено години стоят зад гърба ми, за да си вадя очите на малкия екран на компютъра. Има една друга забележка, която хората не могат да разберат – че това е нощен блок и той е основно за българите в чужбина, където часовете са коренно различни. Във Великобритания началният час е 22,10, в САЩ -19,10, в Испания разликата е с 2 часа, в Западна Европа – с един час. Затова нарекохме второто предаване "Шоу по всяко време", защото определяхме, че във всяка държава е различно време. Напоследък със сателита има проблеми и слава богу, че до година-две приключва тоя скапан договор на БНТ с тоя сателит, защото загубихме Близкия изток. Не го покрива тоя сателит, затова излъчваме и по сателита на Военния канал, който е кабел, но има и добър сателит, насочен към Афганистан, Близкия изток и Китай. Надявам се, че новият договор, който евентуално ще бъде сключен, ще има по-добри резултати за БНТ. Защото в някои държави операторите дават канала кодиран, което е недопустимо, тъй като това е държавен канал и за него не може да се вземат пари допълнително.

- Ще го има ли пак неделното предаване?

- Докато е тая криза, няма да го има. Въпросът е до спестяване на средства, тъй като БНТ получава минимална държавна субсидия от 60 млн. лв. годишно за двата канала. От тях 15 млн. отиват в частната БТК за наем за предаватели, а 750 000 евро за наем на сателита. Спирането на второто предаване беше принудително от есента м.г., макар че е крайно необходимо да го има. То струва много евтино – бюджетът му за 3 часа е 1450 лв.

- Толкова години правите предавания, различни програми, интересно ли ви е все още участието на гостите, има ли с какво да ви изненадат?

- В предаването има страшно любопитни гости. Гостува ни 84-годишен българин, който живее в Швейцария, беше се появил тук с една изложба на фалшификати. Този човек си разказа историята. През 1943 г. е 20-годишен, фамилията му е герой на Тютюн" – те са производители на цигари от Стара Загора. Пращат го да учи в Швейцария. "В 43-та отидох студент, в 44-та бях вече емигрант", каза той и допълни: "Прекарах жестоки 8 години, за да завърша образованието си, след което над 20 години бях главен специалист в Уолстрийт. Сега съм пенсионер". Драго Симеонов, който беше водещ, го пита ще се оправи ли България. Койчо Белчев го попита "на колко сте години". На 32, отговори Драго. "Е, докато сте жив, няма да се оправи". В момента той е акционер в няколко направления -"Кока-Кола", "Мак Доналдс", цигари и петрол. И каза: това са моите решения, защото без храна, петрол, цигари, бъдеще няма. Това предаване се излъчваше по всички канали и нямахме нито едно телефонно обаждане. Хората бяха замлъкнали от начина, по който той говори, не можеха да му поставят въпроси.

- Имало ли е инфарктно предаване?

- Технически имахме едно инфарктно предаване. Бяхме в 3-то студио в неделя вечер, а другото – в 4-то студио в петък. 4-то е по-малкото студио, предаването почва в 0,10 ч. Изведнъж звуковата маса на 4-то студио блокира, няма никакъв звук, няма техници и поддръжка в тоя час – 45 минути преди предаването, по време на репетициите. Бяхме принудени евентуално да отидем в 6 студио, където имаше късни новини. Екипът беше готов, напрежението беше огромно. В последния момент се отблокира техниката, 10 минути преди eфиp.

- Имало ли е гост който да ви разплаче?

- Лили Иванова ни разплака, но не нас, а тя се разплака. Това беше уникално предаване. Неочаквано, тя дойде за 3 часа и започнаха едни въпроси, които я разстроиха. Трябваше да пускаме клипове, за да я успокоим и да й оправим очите. Жорко Любенов го водеше, аз направих 60-минутен монтаж от това предаване и го пратих на фестивала в Албена и получи награда за телевизия.

- Консултант сте и на "В неделя със…". То как върви?

- Аз съм на репетицията в събота, а в неделя го гледам като тв продукт по телевизора. И в понеделник на събирането казвам моето становище – къде има грешки и къде е добре. Напоследък това предаване тръгна добре – защитава темите, заложени в сценарния план. Вдигна много рейтинга на БНТ. Много хора смятат, че там се харчат много пари, но не смятам, че е вярно. Бюджетът беше 54 000 лв. за 4 часа предаване – има състави, командировани хора, артисти, които трябва да бъдат заплатени. А сега е паднало на 22 000 лв., което е нищо за такова едно предаване. Това е моето становище, защото някой хора смятат, че нямат предаване, защото парите на БНТ отивали във "В неделя със…", което не е вярно.

- Правите все мащабни блокове. Остава ли ви време да гледате други предавания?

- Вечерните шоута вече не ги гледам, те са копие на копие на копието. Винаги са целеустремени и съществува една тенденция за унижаване на човешкото достойнство. Те ги наричат реалити шоута, а те са побългарени. Това понятие е измислено от частните комерсиални канали.

- Няма ли да напишете книга за телевизията, за вас?

- Не, няма нужда. Напоследък много хора пишат книги и никой не ги чете, най-много да ги прегледат. Няма го времето на 19 век, на големите писатели на Запада, на Русия и на България. Сега книжките са – на който му попадне компютър, почва да печата, идва редактор, поправя, и се пуска. Пък и не се печели нищо от издаването на такава книга.

- Какво мислите за турските сериали?

- За разлика от българските сериали са много добри. Още по-добри са и от латиноамериканските. Хората са си седнали на задника – казвам го грубо, и са направили сериали, които се гледат. А това, че са турски, няма никакво значение, все едно гледаме друга телевизия.

- Напоследък имахте проблеми със здравето. Какво се случи, сега как сте?

- Претърпях операция и съм добре.

Стр. 13

Leave a Reply