Ако искате да сте в играта, не пренебрегвайте социалните медии

сп. Sign Cafe, Медии & Рейтинги | Албена ЧЕШМЕДЖИЕВА | 2009-11-28

Знаете ли, че на 27 октомври преди 15 години е дебютът на банер рекламата. Сцена на това историческо събитие е първото комерсиално онлайн списание Hotwired, com, издънка на Wire magazine. Търговското издание стартира малко преди браузъра на Netscape, както и появата на нови медии като Pathfinder.com, chet.com ( търговско предлагане на уеб съдържание ). Така започва разработването на този вълнуващ нов носител, стимул за създаване на онлайн рекламна категория, която ще достигне над 24 млрд. долара през 2009г. (според списание eMarketer).
Еволюцията на новите медии роди потребителя на бъдещето и доведе до съществена промяна в рекламната комуникация – с възможността за избор, ангажираност и персонализация.
Днес социалните медии/мрежи в интернет са двигател на нова ера в рекламирането. В бъдеще и мобилните телефони ще стават център на този тип комуникация. Всичко това изправя маркетолозите пред голямото предизвикателство да разберат как общностите около тези платформи споделят и подбират идеи.
През 2009 социалните мрежи генерират 2,5 млрд. в реклама, а в САЩ вече заемат над 20% от цялата банер реклама, показва проучване на comScore. Тази тенденция не е особено изненадваща, като се има предвид нарастващото влияние на социалната комуникация в интернет в световен мащаб. Възход по време на рецесия потвърждават и данните от доклад на IAB Европа – 70% от европейските компании увеличават бюджета си за онлайн комуникация през 2009г., като основната част от сумите за постигане на ръст се пренасочват от традиционни медийни канали. Онлайн вече е доста по-сериозно застъпен, 47% от европейските маркетьори го считат за важна част от маркетинг микса. Основните инструменти, на които те разчитат са търсене, имейл кампании, дисплей и видео реклами.
На какво се дължи популярността на социалните мрежи
Социалните мрежи стават все по-популярни сред рекламодателите с възможността да предложат таргетирана контекстуална реклама на приемлива цена и гъвкави рекламни решения. Днес икономически активните хора на практика прекарват все повече време в успешни модели като Facebook, Twitter, тинейджърите имат профили в Myspace и други сайтове. Медии с интегрирано съдържание и реклама постигат най-високо ниво на контакт и ангажираност, а разбирането на потребителски генерираното съдържание помага компаниите да създават win-win ситуации в общуването с потребителите.
Комуникацията в социални медии означава разговор, а не просто предаване на едно послание. Изисква се време и постоянство, но ако успееш достатъчно добре да мотивираш дадена общност, тя ще стане посланик на твоите идеи. Самите рекламодатели трябва да знаят, че диалогът ще им е максимално полезен, ако слушат какво казват потребителите.
Ангажиране, взаимодействие, съпричастност, открито отношение – такъв тип общуване налага новата комуникационна среда.
"Това, което е важно да се разбере за социалните мрежи", смята Богомил Илиев ( директор нов бизнес и иновации на Neinfo ) е, че "днес хората са медиа, 70% от съдържанието в интернет е генерирано от тях."
Той е идеолог на новия български модел на социална мрежа Fanopic.com, който стартира преди месец в уеб пространството. Концепцията е да предостави място за общуване на хора с еднакви или сходни интереси. Уникалната мрежа до момента има над 360 теми, разделени в повече от 20 категории, а туризмът се оказва особено популярна тема сред българските юзъри. Създателите на Fanopic – Богомил Илиев, Явор Иванов и Станислав Божков (доказали, че могат да се правят социални мрежи в България чрез "СвежоНет", модел, близък до световния dic.com) имат амбиции социалната мрежа да привлече хора от цял свят, тъй като в началото на 2010 г страницата ще излезе на английски.
Заложили са стандартните онлайн рекламни формати, но ще развиват и нови. "Индивидуални решения за клиента са най-ефективния подход", смята Богомил Илиев. Комуникацията с аудиторията дава възможност за гъвкавост в различни формати; текст, картинки, видео.Брандинг, интеграция на продукт с марка, образователни и информативни брандирани игри, общуване по развлекателен начин, инструменти за споделяне ( препрати на приятел, снимки, участвай в конкурс, присъедини се към кауза и видео формат ) са сред най-печелившите похвати.
В социалните мрежи обаче директната банер реклама не работи, най-сполучливи са word of mouth и ПР техники, а за сметка на viral маркетинга, все по-актуален става т.нар. meme маркетинг ( напомнящ ).
Измеримостта на ефективността също е много важна, добавя Илиев. Основни
в социалните мрежи/медии през 2008г. е бил 69,4% от общия брой на осъществените посещения в мрежата, което сумарно е 691 млн. посещения.
мерни единици са мрежата от контакти, брой гласове по статии и блогове, постинги във форуми, отговори на въпроси, външни линкове към сайта.
Пикът на рекламата в социалните мрежи тепърва предстои и е много важно да се мисли в тази посока още сега по изпитаното правило, че първите винаги са лидери.
Как рекламодателите гледат на всичко това?!
Каквото и да си говорим, интернет все още не е много популярен рекламен канал у нас. Да не споменаваме, че социалните мрежи са още "по-тъмна Индия" и за рекламодатели и за маркетолози. Първите стъпки в тази посока обаче вече са направени. Някои от големите рекламодатели се ориентират доста добре и бързо, следвайки опита на no-развитите пазари. В повечето случаи това са интернационални компании. Като цяло локалните играчи са по-плахи, преценява Богомил Илиев, повече поради неразбиране, отколкото от недоверие. "Нямам съмнение, че вървим в тази посока, по света това се случва, няма причина да не се случи и тук. Именно социалните мрежи придават динамика на рекламната комуникация заради човешкия елемент, който всъщност се търси".

По данни на ComScore делът на посещенията в социалните мрежи/медии през 2008 г. е бил 69,4% от общия брой на осъществените посещения в мрежата, което сумарно е 691 млн. посещения.

Стр. 18, 19

Leave a Reply