Ако искате да сте в играта, задължително използвайте социални мрежи

www.monitor.bg I 2009-12-21

Джон Далтън, LSPRLondon School of PR

Съществува от 1992 г. и е организация, която предлага изключително високо ниво на специализирано и сертифицирано обучение в Европа в сферата на PR, интегрирани маркетингови комуникации и управление на репутацията. LSPR е базирана в Лондон и има представителства в над 20 страни.От 14 октомври стартира поредният курс на LSPR България с нова, обновена програма. Основната идея зад новата програма е да се включат в обучението нови знания и умения, свързани с ролята на социалните мрежи в PR и управлението на репутацията, новите технологии в комуникациите, стейкхолдър мениджмънт, мениджмънт на промените и др.Курсовете на London School of PR са сертифицирани и одобрени от Института за квалификация и професионално обучение в Англия.Институтът за квалификация и професионално обучение е първият международен професионален институт в Англия, който предлага акредитиране на обучения и обучителни програми. След като преминава през процес на одобрение и сертифициране, от септември тази година London School of PR е пълноправен член на института и курсовете му са сертифицирани според неговите изисквания. 

Г-н Далтон, социалните мрежи са гореща тема в момента… Кажете ни нещо повече за тях?

Социалните мрежи се разрастват лавинообразно в последните месеци и години. Толкова бързо, че дори информацията за членовете на Facebook, която имам, вече е остаряла  всеки ден се създават 250 000 нови профила! В Twitter вече има над 2 милиона!От PR гледна точка обаче са интересни причините, поради които хората се включват в социалните мрежи: 78% казват, че така се срещат и поддържат връзка с други хора, 47% го правят, за да се забавляват, 38%  за да научат нещо ново, 23%  за да повлияят на другите…Именно тези характеристики трябва да се имат предвид, когато разглеждаме феномена социални мрежи.Интересно е също така какво обсъждат хората . Най-често срещаните теми са новини, социални теми, идеи и мнения, каузи, забавления, образование и самоусъвършенстване, нови продукти, технологии, известни личности и техния личен живот, взаимоотношения, клюки… Споделянето на информация и слухове е заложено в човешката природа от милиони години. Съществува една стара шега, че хората са се научили да говорят, за да могат да клюкарстват.

Какви са предимствата на социалните мрежи като PR инструмент?

Според едно скорошно проучване 40% от американците имат профили в някоя социална мрежа, като 39 на сто активно я използват поне веднъж на ден.От маркетингова гледна точка предимствата на социалните мрежи са много.Те предоставят платформа за развитие на обществен профил на конкретна личност или продукт, което е свързано с управление на репутацията. Създаването на мрежа от приятели създава възможност за разпространяване на информация по безплатен и доброволен начин  от приятел на приятел. Именно тази характеристика е особено важна, защото всички ние вярваме много повече на приятелите си, отколкото на рекламите.

Това означава ли, че големите компании вече обръщат поглед към социалните мрежи и ги включват в кампаниите си?

Задължително! Почти всички световноизвестни компании имат профили в социални мрежи и все по-активно ги използват както за разпространяване на информация, така и за обратна връзка. Това е още една изключително ценна характеристика на социалните мрежи  лесен и достоверен начин за получаване на информация от клиенти и различни целеви групи. Фирмите вече ги използват и при проучване на мнението на своите потребители за нови продукти и услуги, както и за мнения за качеството на техните услуги. Живеем в много прозрачен свят и не можем да си затваряме очите пред недоволни клиенти. От гледна точка на кризисния PR е задължително да следим какво се пише за компанията във виртуалното пространство.

Социалните мрежи и онлайн PR застъпен ли е в програмата на London School of PR?

Разбира се! Ние редовно обновяваме програмата на училището, последната беше завършена преди по-малко от месец. Имаме отделен модул за социалните медии, но те присъстват и в останалите модули, защото всичко е взаимосвързано. Разработихме принципна PR стратегия как една компания да развива и поддържа своите социални мрежи, което е изключително ценно ноу-хау. Тя е включена в новия курс на London School of PR, който стартира на 14 октомври в София. Компаниите все повече осъзнават нуждата от PR, особено в периоди на реструктуриране и оптимизиране на разходите. Това е само началото, продължаваме да работим.

Какво бихте посъветвали българските PR специалисти и компании?

Да не пренебрегват социалните медии и мрежи и да следят развитието им. Средата, в която работим, е изключително динамична, дори твърде динамична бих казал. Вече не можем да осъзнаем и възприемем количеството информация, което получаваме всеки ден и голяма част от хората започват да селектират. Но всички ние ще продължаваме да говорим с колеги и да се виждаме с приятели и все повече ще вярваме на информацията, получена именно от тях!

 

ВИЗИТКА
 
Джон Далтон BSc, CBiol  Директор на курса, Управляващ директор на LS PR Worldwide и основен преподавател.Джон Далтон е завършил специалност "Биохимия" в Лондонския Университет през 1987 г.. Понастоящем е директор на LSPR Великобритания и LSPR Worldwide , както и член на Института по стратегически изследвания. През 2000 г. американски сателитен канал представи шоу с Джон, като основен участник в дискусията за PR в бизнес контекста.Джон основава LSPR и остава директор и автор на цялостната му концепция и съдържание, които се обновяват и актуализират на през няколко седмици. Като специалист по марков и интелектуален капитал, Джон е един от първите, които включват интелектуалния капитал и управлението на нематериалните активи в PR курсовете по света.От 1997 г. насам Джон пътува до различни страни, за да чете лекции по PR , а в момента преподава на професионалисти в Индия, Русия, Латвия, Полша, Турция, Хърватия, Словения, Чехия и САЩ. През 2001, Джон изнася реч на първата среща на консултантските асоциации по PR в Индия.

 

Оригинална публикация

Leave a Reply