Ако PR-ката на видинския кмет навремето информационно е обслужвала Наполеон, то никой нямаше да разбере, че той е загубил битката при Ватерло

www.44paralel.com | Борислав БОРИСОВ | 08.01.2012

На връх Богоявление – 6 януари, официалният сайт на община Видин се срина и вече трети ден видинските данъкоплатци и потенциалните външни инвеститори нямат достъп до него, както вчера отрази наблюдателният сайт http://s-telegraph.eu/. Е, какво толкова, казахме си ние – ще минат почивните дни и първата серия всенародни чествания на януарските светии, па от понеделник администраторите на сайта на трезва глава могат да седнат и да го оправят – до св. Трифон Зарезан имат барем 20 дни да го реанимират и отново пуснат в глобалната мрежа. Друг въпрос е какво актуално могат да намерят в него евентуалните му потребители, ама това е друга тема за размисъл. Като тази, например – какво върши и е свършил досега PR-отделът на новия кметски екип, който пое местната власт на Видин преди повече от два месеца. Както как и какво от делата му бе отразено от PR-а в публичното пространство.
Поради това си позволяваме да цитираме какво казват експертите за задачите и ролята на PR-а: „Основната функция на професията Public Relations е мениджърска и спомага за добрата комуникация между ръководството и потребителите на дадена услуга, продукт или организация. Целта му е да постигне познаваемост на марката и взаиморазбирателство с потребителите, както и да противодейства на негативните мнения за нея в общественото пространство и в случай на кризисни ситуации при ръководството. Ролята на ПР-ът е да създаде и поддържа доброто име на организацията или компанията. В България тази професия се появява в средата на 90-те години и подобно на всичко друго у нас, тя е силно модифицирана и побългарена до неузнаваемост. Според всеобщото мнение, специалистът по връзки с обществеността е жена между 20 и 35 години с мерки 90-60-90. С течение на развитието на професията ПР-ът се превръща в долен манипулатор, който само се опитва да ни излъже и да ни замажи очите. Той е способен на всякакви аморални и дори незаконни дейности докато не постигне желанието си. Истината обаче трябва да е съвсем различна – ПР не се става лесно. За да си наистина добър професионалист, се изисква подходящо образование, дълги години опит, знания в почти всички сфери и жестока усилия, както и дарба, защото не всичко може да се научи. Казано в една фраза – основната задача на ПР-специалиста е да създава положително мнение за институцията, за която работи, както и ефективна комуникация между нея и хората и организациите, които контактуват с обслужваната от PR-а институция”.
А като как, според скромното ни мнение, се изявява досега PR-екипът на сегашната кметска власт, най-сполучливо би могло да се илюстрира със следния поовехтял тоталитарен виц:
„Събитието е честване на годишнина от битката при Ватерло, на което присъстват държавни глави всички европейски държави. Първа в шествието минава Маргарет Тачър и чува от отвъдното гласа на Наполеон: „Ех, ако разполагах с Вашата непобедима флотилия, никога нямаше да загубя битката при Ватерло”. След нея върви Горбачов, а Наполеон му шепне на ухото: „Ех, ако имах желязната воля на Вашата Червената армия, никога нямаше да загубя битката при Ватерло”. По едно време и Тодор Живков чува задгробния тъжен глас на Наполеон: „Ех, г-н Живков, ако имах Вашите средства за масово осведомяване, и до днес никой по света нямаше да е разбрал, че съм загубил битката при Ватерло”.
Ако се съмнявате в написаното, посетете официалния сайт на община Видин и прочетете какви събития и как са отразени в него. Ако, разбира се, имате търпение да изчакате сайтът отново да стане достъпен за многобройните му потребители. Наслука!

Оригинална публикация 

Leave a Reply